sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Dvanáct případů Sherlocka Holmese

Napsal Radek Hrachovec, Duha Velká Medvědice dne 26.března 2014

Rudolfov, 28. 2. – 2. 3. 2014

První víkend v březnu pořádala DUHA Velká Medvědice první letošní akci pro mládež. Na účastníky tentokrát čekala celá spousta záhad a nevyřešených případů, s kterými si Scotland Yard už leta láme hlavu. Na tři dny se tedy přeměnili na pomocníky Sherlocka Holmese, příslušníky Scotland Yardu, ale i padouchy pod vedením Moriartyho a rozhodli se všechny případy vyřešit. Jenže ono bylo trochu komplikovanější… Naštěstí i Doktor Watson byl přítomen, a tak si o průběhu celé akce můžeme přečíst v jeho dopise:...




Drahý Sherlocku Holmesi!

Právě jsem dorazil do Londýna, kde jsem shledal, že profesor Moriaty opět začíná spolčovat lůzu a všelijaké darebáky. Ani komisař Lestrade neváhá a rekrutuje ke Scotland Yardu nováčky. Ani já jsem tedy nelenil a sehnal jsem několik posil pro naši tajnou síť agentů. V pátek navečer jsem jim dal několik případů k vyřešení, nad kterými byste nezaváhal ani vteřinu a měl je vyřešené ještě před odpoledním čajem, ovšem naši mladí se nad nimi potili, lopotili, a horkotěžko nakonec jeden vyřešili. Ale to se časem poddá.

Druhého dne jsme se dali do tajné služby k lordovi z Yorkshiru. Inu, už jen pravá anglická snídaně svědčí o jeho bohatství a pečlivém udržování tradic. Téměř celé dopoledne jsme pátrali po stopách zavražděné spisovatelky a věřte nebo ne, ukázalo se, že ona nebohá žena spáchala sebevraždu! Tragický příběh, téměř tak tragický, jako její kniha.

Odpoledne jsme pak započali příjemným posezením nad čajem a máslovými sušenkami, kterážto kratochvíle byla nachystána, jak bývá zvykem, přesně na pátou hodinu. Hraběnka Štěpánka vyprávěla o téměř fatální vyjížďce na koni, chvíli se zdálo, že jsme snad v blázinci a nakonec jsme se velice nasmáli u hříčky s přeházenými otázkami a odpověďmi. Inu, veselá společnost jako vždy.

Během čaje o páté jsme však dostali podivný zašifrovaný vzkaz! Kvůli jeho rozluštění jsme se museli vydat do nedalekého městečka, ale stálo to za to. Výsledkem nám byla tajná zpráva o poloze toho padoucha Moriartyho. Moc jsme se těšili, jak ho večer zničíme!

Bohužel, i on dostal tajnou správu o nás a co hůř – komisař Lestrade začal věřit jemu a snažil se nás také dopadnout. Večer tedy proběhl veliký souboj. Profesor Moriarty bohužel vyrukoval s tajnými trumfy a povedlo se mu naše spolupracovníky zahnat a zastrašit a také rozložit Scotland Yard. Nyní budeme muset začít úplně od začátku. I já sám jen stěží vyvázl životem.

Již pracuji na nové organizaci a zdá se, že jsem našel pravé experty – jejich metody jsou inovativní, originální, neotřelé, smělé! Už jen z nedělních přednášek o vyšetřovacích metodách jsem si odnesl více než za celá léta z pouček Scotland Yardu. Určitě se vám alespoň několik z nich budou líbit a možná se i něčemu přiučíte.

Pak už jen zbývalo udělat několik fotografií podezřelých, a chytit Orient-Expres do Istanbulu.

Těším se na brzké opětovné setkání

Nejsrdečněji zdraví Váš oddaný přítel

Doktor John Watson (Radek Hrachovec)

sher2.png–velky

logoVM.png–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist