sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Vánoční víkendovka Duhy Modré Střelky, aneb čerti a andělé na Vižňově

Napsal Jáchym Škoda, Duha Modrá Střelka dne 16.prosince 2014

Jak vypadá peklo? Jak se dá dostat do nebe a jaké úsilí pro to musíme vynaložit? Jaké překvapení mě čeká pod vánočním stromečkem? To jsou otázky, na něž zjistily odpověď děti z naší dužiny během víkendu 5 – 7. prosince v malebném koutu Broumovského výběžku – ve Vižňově. Výprava se vlakem vydala z Náchoda do Meziměstí, odkud dále do Vižňova pokračovala pěšky. Cestou děti plnily různé úkoly, díky nimž se stávaly čerty, tak aby mohly vstoupit do pravého peklíčka (hezké a prostorné chaty náchodského Déčka), kde je uvítal sám lucifer pekelným plamenem. Po vydatné večeři následovala kupa čertovských her a hurá do pelechu.




V sobotu se před námi zjevil nelehký úkol: „Jsme čerti a večer máme slavit Vánoce. To přeci nejde. Nejdříve se musíme změnit na anděly! Ale jak?“ Naštěstí zkušení náčelníci věděli: „Musíme přeci projít očistcem, a pak požádat u nebeské brány o odpuštění.“ Tak jsme se vydali na cestu do očistce, který se nacházel nedaleko od pekla. K ránu trochu sprchlo, tak všude bylo mokro a vlezlá zima. To nás ale neodradilo a do očistce jsme úspěšně doputovali. Zde nás ještě provázeli čerti, kteří nám připravili nelehké úkoly – skákali jsme přes luciferovy vidle, přelézali pekelnou propast, učili se ďábelské básničky, přepalovali oběšencův provaz a s čertem hráli mariáš o odpustky. Po více než hodinovém soutěžení jsme se konečně zbavili všech hříchů a řádně promočení a zmrzlý jsme si před cestou k nebeské bráně dali oběd v podobě na ohni opečených buřtů, o které jsme svedli pořádný boj s pekelným psem.

strelka2.jpg–velky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

strelka3.jpg–velky

Nebe už bylo na dosah. Z dáli se ozýval andělský zvon a stačilo jen udělat poslední krok: Požádat archanděla Gabriela o udělení andělské hodnosti, utrhnout z nebeského keře plod a projít skrze nebeskou bránu, avšak zlo v podobě čertů nikdy nespí, i nyní se nás čerti snažili svést na scestí – nabízeli nám výměnou za nebeský plod velké bohatství v podobě pytlíku sladkostí. Ovšem naše očištěné duše se svést nenechaly a úspěšně jsme všichni prošli nebeskou branou a mohli jsme vyrazit do nebe oslavit Štědrý večer.

Nejdříve bylo potřeba přichystat výzdobu stolů a ustrojit stromeček, napéct cukrový, udělat bramborový salát a opéct bílou klobásu, čehož jsme se s velkým úspěchem zhostili. Za odměnu nás čekala nádherná štědrovečerní večeře plná zpívání, povídání, pohody a přátelské atmosféry. Vše uzavřelo rozdávání dárků a následná oslava nového Modrostřeláckého roku, který jsme řádně oslavili boucháním rychlých špuntů a salvou ohňostroje ze střechy základny.

V neděli na nás čekaly drobné hrátky, poznávání ptactva dle jeho zpěvu a výroba krmítek pro ně, vytváření Tibetského řetězu přání, úklid a cesta domů k rodičům. Zůstaly však hezké vzpomínky na krásně prožitý víkend v přátelském a rodinném prostředí s vánoční atmosférou.

Za Duhu Modrou Střelku

Jáchym Škoda

 

strelka4.jpg–velky

strelka5.jpg–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist