sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Dlažka slaví 25 let unikátní výstavou

Napsala Lenka Šimková (foto i text) dne 5.března 2015

To nejlepší z historie táborů a nejvýznamnějších akcí, tisíce fotografií, propozic, obrázky od dvorního malíře a ilustrátora Tomáše Komínka, zpěvníky, sošky i vlajky, masky nebo poháry, stolní hry i historické sportovní rekvizity, svázané i volné asiměsíčníky Dlaždiče od roku 1992 do dneška – zkrátka to nejlepší z dějin, ilustrujících čtvrtstoletí zábavy a sportu nejznámějšího středomoravského volnočasového klubu. Taková bude výstava 25 let klubu Dlažka, kterou bude hostit Galerie města Přerova na Horním náměstí po celý březen.




"Expozice návštěvníka provede tím nejatraktivnějším, co archiv Dlažky ukrývá. Nebude to jen prvoplánová procházka archivem klubu, hodláme návštěvníka vtáhnout do atmosféry dlažkařských akcí velmi autenticky. Ať již třeba netradičním pojetím vernisáže, možností aktivně sdílet všechny vystavované materiály nebo díky účasti na doprovodných akcích,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. "Vždyť minimálně v Přerově téměř nenajdete jedince od školkařského až po střední věk, který by s Dlažkou v některé etapě svého života nepřišel do kontaktu. Ať již jako přímý aktér sportovních či zábavných akcí, víkendovek v přírodě či táborů, nebo třeba jako kamarád účastníků či rodič,“ dodala. "Souhrnná výstava zmapuje naše sportovní aktivity, turistické akce, cyklovodácké zájezdy, vzdělávací programy, kulturní pořady, koncerty a bály, festivaly hudby a slova nebo mezinárodní workcampy,“ vzpomněl namátkou předseda klubu Jaroslav Biolek. Chybět nebudou ani detaily nejvýznamnějších klání, k nimž řadí třeba Velké Dláždění – turnaj ve 30 druzích sportů a her, Eldorádo her a soutěží, Mistrovství světa týmů v ringu nebo Dny hravých dětí v Michalově. Instalace toho nejlepšího z archivu Dlažky za posledních pětadvacet let bude vyvrcholením oslav, které zakládající i ostatní členové klubu organizují už od ledna. Výstava s hudebním doprovodem Petra Slaměného začíná vernisáží ve čtvrtek 26. února v 17:00. "Na programu bude i netradiční oslava středu výstavy před plesem Dlažky s básněmi Tomáše Komínka a hudbou Vojtěcha Drnka nazvaná Plesáž – a sice v sobotu 14. března v 17:30. Oslavíme i závěr výstavy tzv. dernisáží v neděli 29. března od 16:00, a to netradičním chaosem s hudbou i bez,“ zve na doprovodné akce Lada Galová.

 

Zavzpomínejte si na uplynulých 25 let Duha klubu Dlažka v městské galerii

27.2.2015

Nejznámější středomoravský volnočasový klub Dlažka slaví čtvrt století. Za tu dobu se toho mnoho událo a právě tím nejatraktivnějším provede návštěvníky speciální výstava v Galerii města Přerova, která potrvá do konce března. Můžete se těšit na to nejlepší z historie táborů a nejvýznamnějších akcí, ale také na velmi zajímavý doprovodný program.

 

vystava2.jpg–velky

Výstavu pořádanou k pětadvacátému výročí klubu Dlažka zahájila čtvrteční vernisáž. Tisíce fotografií visících po stěnách návštěvníky doslova vtáhnou do atmosféry dlažkařských akcí. Jelikož se za dobu působení klubu Dlažka pořídil opravdu velký počet snímků, jsou návštěvníkům k dispozici také fotoalba, která mají přehledné popisky. "Našel jsem se na jedné fotografii, kde jsem ještě jako malý kluk, a okamžitě se mi začaly vybavovat různé zážitky, musím uznat, že výstava se organizátorům skutečně povedla," uvedl jeden z návštěvníků. Kromě fotek jsou k vidění také obrázky od dvorního malíře a ilustrátora Tomáše Komínka, zpěvníky, sošky i vlajky, masky nebo poháry, dále svázané i volné "asiměsíčníky" Dlaždiče od roku 1992 do dneška, do kterých se samozřejmě můžete s chutí začíst. "Nechceme, aby se výstava stala jenom nějakou procházkou po archivu Dlažky, který je mimochodem za ty roky úctyhodný, ale aby tak nějak přiblížila tu odlehčenou část života, kterou všichni potřebujeme – sport, kulturu a aktivity, kterým se Dlažka věnuje, a abyste si také uměli představit, jak se dlažkaři baví," uvedla vedoucí galerie Lada Galová.

 

vystava3.jpg–velky

"Těch uplynulých pětadvacet let se dá zhodnotit jedním slovem–paráda! Za ta léta se s Dlažkou bavily tisíce dětí, mnohé z nich jsou už rodiči a Dlažce zůstali i jako dospělí věrní. Milovníci turistiky vyráží s Dlažkou na hory, na vodu, na kola a v zimě i na lyže. Nesmíme zapomínat na kulturní a klubové pořady všeho druhu – od koncertů přes besedy až po speciální hravé víkendové akce a různé pravidelné sportovní aktivity. Vyvrcholením jsou letní tábory, které si každý zájemce může vybrat dle svého zájmu. Jsem rád, že se Dlažce daří a doufám, že se všichni setkáme i při oslavě dalších pětadvaceti let, " řekl předseda klubu Jaroslav Biolek.

 

vystava4.jpg–velky

Výstava v městské galerii je vyvrcholením oslav, které zakládající i ostatní členové klubu organizují už od ledna, a nebude chybět ani pestrý doprovodný program. V sobotu 14. března v 17:30 hodin se můžete těšit na takzvanou Plesáž. Jedná se o oslavu středu výstavy, před plesem Dlažky, s básněmi Tomáše Komínka a hudbou Vojtěcha Drnka. V neděli 29. března od 16:00 hodin se bude oslavovat i závěr výstavy–dernisáž, a to netradičním chaosem s hudbou i bez.

Lenka Šimková (foto i text)


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist