sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Časopis pro dětské domovy Zámeček má “double”. Po vítězství v soutěži Fénix získal druhé místo ve Zlatém středníku

Napsal Vladislav Sobol, Duha Zámeček dne 18.května 2015

PRAHA/HAVÍŘOV (17. května 2015) – Časopis Zámeček, který pro děti ze všech dětských domovů v České republice vydává občanské sdružení Duha Zámeček z Havířova, získal po vítězství v soutěži Fénix druhé místo v anketě Zlatý středník v kategorii Nejlepší periodikum v neziskovém sektoru a zároveň získal zvláštní cenu poroty za prevenci společensko-patologických jevů.




Zlatý středník je renomovaná profesní soutěž, která již 13 let hodnotí firemní periodické i neperiodické tiskoviny. Porota je složená z předních českých profesionálů v oboru komunikace.

„Kvitujeme zejména odvahu, se kterou redakce přistupuje k tématům, motivační roli časopisu a také zařazení negativních témat. Oceňujeme také širokou žánrovou rozrůzněnost,“ uvedla porota ve svém hodnocení.

Oceněný časopis přináší dětem do dětských domovů a výchovných ústavů nejen radost a zábavu, ale především informace o dětských právech, kontakt s okolním světem a nabídku aktivit, do kterých se mohou kluci a holky zapojit. Zámeček zároveň dává příležitost talentovaným dětem – většinu obsahu připravují děti z jednotlivých domovů.

„Mám radost, že jsme uspěli ve velké konkurenci časopisů, které většinou připravují profesionální redakce a agentury. Náš časopis funguje na bázi dobrovolnictví. Všichni dospělí se na jeho přípravě podílejí ve svém volném čase bez nároku na odměnu a většinu obsahu vytvářejí děti z dětských domovů z celé republiky,“ říká šéfredaktor Zámečku Lukáš Kotlár z DD Uherský Ostroh a zároveň student Open Gate. Do časopisu píše od svých 14 let a v budoucnu by se rád věnoval právě médiím.

V roce 2014 se časopis věnoval například cause kluků, kteří v DDŠ Králíky napadli vychovatele, projektu Nadace Terezy Maxové dětem s názvem New Job New Life, který nabízí starším dětem uplatnění na trhu práce, nebo kolejní škole Open Gate v Babicích, kde studují také děti z dětských domovů. V anketách se Zámeček zabýval například kapesným, které děti v domovech dostávají, nebo jejich vztahům s vychovateli.

Mezi hlavní a dlouhodobé finanční partnery Zámečku patří především Nadace Terezy Maxové dětem, MŠMT ČR a The Kellner Family Foundation.

Šéfredaktorem časopisu je Lukáš Kotlár, student Open Gate, který vyrůstal a stále žije v DD Uherský Ostroh, dětské redakci šéfuje sedmnáctiletý Albín Balát z DD Staňkov. Editorem webu www.zamecek.net je vysokoškolák František Berger z DD Olomouc.Na přípravě časopisu se podílejí také odchovanci domovů Veronika Vargová (DD Humpolec), Gracián Svačina (DD Jemnice), František Miker (DD Mikulov) a Miloš Nguyen (DD Krásná Lípa).

 

Další informace: Vladislav Sobol, předseda redakční rady (725 595 417)


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist