sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Místo víkendovky ztroskotali na pustém ostrově. Přežili jen díky balíčkům vyplaveným z moře!

Napsala Štěpánka Štrajtová dne 30.září 2015

Pocheň - Nečekané dobrodružství zažili účastníci i vedoucí, kteří se v termínu 18. – 20. 9. 2015 vypravili na víkendovou akci na Pocheň, kam je mělo dopravit letadlo společnosti ZtroskoTravel. Z počátku poklidný let byl náhle narušen nečekanou bouří, pilot ztratil nad strojem kontrolu a nepodařilo se mu nouzově přistát. Letadlo tak ztroskotalo a účastníci a vedoucí, kteří jen zázrakem pád letadla přežili, se ocitli osamocení na pustém ostrově.




Že to na ostrově nebude žádný med, poznali hned na začátku. Letadlo bohužel ztroskotalo pozdě večer, kdy už byl ostrov zahalen tmou. Účastníci se tak museli po tmě zorientovat, najít si co nejvíce svých věcí a najít úkryt na přespání, kam okamžitě po náročném letu ulehli.

Ráno vzbudil účastníky nečekaný příliv a vyhnal je na stromy či jiné vysoké konstrukce, kde byli nuceni příliv přečkat a tudíž tam i po snídat. Příliv se však ukázal také jako věrný pomocník – z moře vyplavil spoustu balíčků, které letadlo převáželo – celty, kolíčky na prádlo, nafukovací balonky – to vše se nakonec ukázalo velmi důležité pro přežití na ostrově. Nejen že si každý mohl vyrobit svého kamaráda Wilsona proti trudomyslnosti, díky vyplaveným věcem se účastníkům podařilo také poslat zprávu o pomoc v lahvi nebo vyrobit nitroglycerin pro odpálení vchodu do jeskyně, která účastníkům poskytla důležitý úkryt.Po náročném dopoledni účastníky přepadl hlad, a tak se vydali na sběr plodů ze stromu paprikovníku a cibulovníku, ale také na lov zvěře žijící na ostrově. Někteří ulovili jen pár krys, někdo i velikého hrocha nebo zebru, každý si však přišel na trochu masa k obědu. A kdo měl více, rád se s ostatními podělil a za chvíli už si všichni opékali špízy nad pracně rozdělaným ohněm.

Když už si účastníci i vedoucí začali na ostrov zvykat a naučili se všemu důležitému pro přežití a postavili si i přístřešky pro další noc, přišlo něco, co nikdo nečekal! Poslané zprávy v lahvi dorazili k někomu, kdo dokonce poslal odpověď. Příjemce na pomoc sice nepřijel, ale poskytl účastníkům důležité informace o poloze nejbližší civilizace. A tak nezbývalo než se chopit nejrůznějších nástrojů, postavit vory a pokusit se odplout. A jestli se to povedlo? To se přesvědčte na fotkách tady.

Ztroskotání a vše okolo bylo podpořeno z dotace MŠMT a městem Olomouc.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist