sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Lezecký oddíl Duhy Bartoňka

Napsala Lucie Rýdlová, Duha Bartoňka dne 23.listopadu 2015

Tábory jsou již dávno za námi, a protože letošní léto bylo na zážitky velmi vydařené, rozhodli jsme se, že se s vedoucími a mládeží  budeme setkávat i v průběhu roku. A protože máme rádi adrenalin a schůzky jsme chtěli mít akční, domluvili jsme se, že budeme chodit na lezeckou stěnu. Sejdeme se, zalezeme si, uděláme něco pro svá těla…Takový byl náš plán. A víte, jak to dopadlo?




Od října máme lezecký oddíl pro děti! Scházíme se každé pondělí v 17.00, kdy je stěna pro veřejnost zavřena a my máme tak stěnu jen a jen pro sebe a nikdo nás nerušíJ. Děti, které náš lezecký oddíl navštěvují, jsou ve věku 7 – 11 let (občas se za námi přijdou podívat i starší kamarádi z táborů).  Chodí jich zatím 12 a  učí se správně nasazovat sedáky, učí se vázat uzle, a samozřejmě se zdokonalují v lezení. Někteří účastníci už dokáží sami předlézt cestu, tzn. že se umí zajistit přes expresky. No a jak to dopadlo s námi? S těmi vedoucími, co se chtěli scházet a lézt? No na stěnu chodíme, ale v trochu jiné pozici – děti jistíme, učíme je,  hrajeme s dětmi aktivity na stěně a boulderu a když už je volná chvíle tak sem tam něco vylezeme. A když náhodou na to naše lezení nezbude čas, nic si z toho neděláme. Máme totiž radost, že s námi děti chodí, že jim můžeme něco předat a že na to nejsme samiJ.

bartb.JPG–velky

bartc.JPG–velky

Protože děti jsou velké šikulky a hodina a půl lezení už nám začíná být krátká, rozhodli jsme se, že v termínu 19. – 20. 11. uděláme pro děti noční lezení. V pátek večer jsme se sešli, bylo nás neuvěřitelných 17! Osm dětí z lezeckého oddílu, další dvě jejich starší kamarádky a pak sedm vedoucích a mládežníků. Skvěle jsme si zalezli, naučili jsme se něco nového, např. jištění kamaráda, vyřádili jsme se na nočních míčovkách, zahráli jsme na kytaru a zazpívali si. Děti nám pak jako překvapení udělaly noční přepad, který znají právě z táborů, kdy se na nás v noci vrhly s míčky, a začala pěkná bitvaJ. Po přepadu už jsme pak neměli síly na nic jiného než na odpočinek ve spacácích. Usnuli jsme na žíněnkách pod boulderem. Ráno jsme se ještě vyhecovali a několikrát jsme pokořili stěnu a před obědem jsme se rozešli domů. Byla to prima akce. Budeme se těšit na další příležitost se znovu sejít navázaní na laně a připraveni vylézt až na vrchol.

bartd.JPG–velky

barte.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist