sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Příměstský tábor Z pohádky do pohádky

Napsala Duha Klub Dlažka dne 8.října 2018

V pondělí 30. července se stalo něco nečekaného. Země pohádek byla zakleta zlým čarodějem Zababou. Pohádkové bytosti, které byly dřív veselé, hodné a pořád si zpívaly, se najednou usmívat přestaly a zpívat se jim nechtělo. Královna Petronella to ale nechtěla nechat jen tak…!!! A tak začal náš příměstský tábor. V pondělí ráno se v Klubu Dlažka sešlo 35 dětí, kde na ně už čekaly pohádkové bytosti (Královna Petronella, Sněhurka, Červená karkulka, víla Eliška, rytíř a princezna Terezka), které byly velmi smutné a prosily všechny děti, aby jim pomohly se záchranou Země pohádek.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Nejdříve bylo nutné zjistit, jak se taková pohádková země zachraňuje. Královna nic nevěděla, ale napověděla, že něco by mohli vědět trpaslíci od Sněhurky. Trpaslíci chtěli splnit úkoly a nakonec nám dali „herbae medicinae“ (léčivé rostliny, jak jsme zjistili J) pro Sněhurku. Sněhurka nám řekla, že je nutné projít jednotlivá království Země pohádek, splnit úkoly a zazpívat písničku. A tak jsme začali. Jako první jsme zachránili Kašpárkovo království. To bylo jednoduché – zahrát si s Kašpárkem nějaké stolní hry a zazpívat písničku „Barbora píše z tábora“. První den skončil a my byli rádi, že se nám podařilo zachránit první království. Mohli jsme ho tedy na mapě Země pohádek vybarvit.

V úterý nás čekal náročný úkol. Pro záchranu dalšího království jsme museli vyjet autobusem na Troják, kde nás čekal náročný mravenčí pochod s úkoly až na rozhlednu Maruška. Tam jsme našli dopis od Ferdy Mravence, který nám děkoval za záchranu svého království a současně nás žádal, abychom došli do Krakonošova království, protože i to je nutné ochránit před zlým Zababou. A tak jsme se vydali na další pochod – do tábora Dlažky v Rajnochovicích, kde jsme na posílení dostali oběd. Po obědě nám královna Petronella řekla, že potkala Krakonoše, který ji požádal, abychom postavili miniaturu zahrádky, kterou Zababa Krakonošovi zničil. Vydali jsme se do lesa, zahrádky navrhli a víte, kdo nám přišel poděkovat a odměnit nás? Sám Krakonoš!!! Podíval se na zahrádky, rozdal nám písničky a každý z nás dostal lízátko. J Pak jsme ještě popřáli Peťovi k narozeninám, dali mu dárek a v autobuse cestou zpět zazpívali hned tři písničky – „Mravenčí ukolébavku“, „Péťa má narozeniny“ a „Není nutno“. A další království byla zachráněna.

Středa byla náročná. Hned ráno jsme museli popřát Kubíčkovi a Adélce k jejich narozeninám. Dostali od nás dárek a také jsme jim zazpívali k narozeninám. Tím jsme vysvobodili Království Malé čarodějnice. Vyšli jsme si na Lagunu, kde nám královna řekla, že abychom zachránili Zlaté království, je třeba do něj vrátit zlaté valouny. Ty však střežili skřítci zlatostřežníci, kteří nám je dát opravdu nechtěli. Snažili jsme se, skřítci nás chytali, brali nám valouny a zase je vraceli zpět, ale po dlouhém boji jsme to přece jen zvládli. J Zlaté království jsme zachránili, zazpívali písničku „Dělání“ a odpočinuli si v trávě se zmrzlinou. Pak jsme se vydali do Michalova, kde jsme před obědem ještě trošku sportovali. Po obědě byla na řadě záchrana Výtvarného království. Navlékali jsme náramky, kreslili, zažehlovali si korálky a přitom se skvěle bavili. Není proto divu, že po zazpívání „Hlavně, že jsme na vzduchu“, jsme království vysvobodili.

Ve čtvrtek bylo (jako každý den tohoto týdne) opravdu velké horko. My jsme se ale nevzdávali, protože nás čekal výlet do KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště, abychom vysvobodili Kovo Království. A bylo to náročné, ale také velmi zajímavé. Po příjezdu jsme se vydali na obhlídku celého areálu ve vláčku Steelinka. J Poté jsme se podívali na Kovozoo z výšky, vlezli do letadla, vyzkoušeli vysokozdvižný vozík, dlouhou dobu tloukli do zvonů a trubek, až z toho královnu bolela hlava. Po výborném obědě (řízek s bramborovou kaší a broskvovým kompotem) jsme šli obhlédnout zbytek areálu. Viděli jsme zvířátka vyrobená ze starého kovového odpadu, vylezli jsme na maják Šrotík a obhlédli pirátskou loď. A byl čas návratu. V autobuse jsme pro záchranu Kovo Království zazpívali písničku „Neopouštěj staré známé pro nové“, a protože se nám spát nechtělo, zpívali jsme si naučené písničky celou dobu až domů. J

Pátek. Poslední den… To to ale uběhlo… A nám ještě zbývalo vysvobodit 3 království… Jak to zvládneme? Když jsme došli do Michalova, trošku jsme si zasportovali, abychom se připravili na záchranu posledních království. Po svačině jsme dostali zašifrovanou zprávu: „Ve vašem okolí právě vyrostl chlapákovník, jehož kouzelné plody vám dají potřebnou sílu k poslednímu boji se Zababou. Najděte ho.“ Jejda, zpráva byla psána morseovkou… Ale zvládli jsme ji. J Vydali jsme se hledat chlapákovník… A našli ho. Byla na něm připevněná další zpráva: Každý z vás si může utrhnout pouze dva chlapákovníčky. Ty se nesmí jíst samotné, ale pouze s medem Včelky Máji. Ta má úl u Fontány. A tak jsme šli hledat úl Včelky Máji. Cestou jsme museli poslepu projít Království Bystrozrakého. U úlu čekala další zpráva… Zase zašifrovaná, ale tentokrát to nebyla morseovka. Přečíst text odzadu dopředu pro nás problém nebyl, a tak jsme se dozvěděli, že med je na místě, kde nás první den čekal trpaslík Stydlín. Med jsme našli a hned ho snědli s chlapákovníčky, abychom měli dostatek sil na poslední boj se Zababou. Zazpívali jsme písničku „Ořech v medu“ a najednou se stalo něco, co nikdo nečekal.  Vedoucí David byl málem odvlečen Zababou!!! Ještě, že jsme se naučili tolik písniček.  Ta poslední „Chválím Tě, země má…“ nakonec zachránila nejen celou Zemi pohádek, ale i ubohého Davida. Ještě že jsme zpívání trénovali celý týden. A poctivě.

A to je vše…!!!???

Neeeee. Když jsme se po obědě vrátili zpátky do Klubu Dlažka, už tam na nás čekala Královna Petronella se Sněhurkou, Červenou Karkulkou, rytířem, vílou Amálkou a princeznou Terezkou a moc nám všichni děkovali za vysvobození jejich pohádkové země. Vybarvili jsme na mapě poslední království a každý z nás dostal od královny DIPLOM, sladkou odměnu, kalendář, Dlaždič, lízátko a samolepku. Slíbili jsme si, že se zase za rok sejdeme na dalším příměstském (nebo i klasickém dětském) táboře.

Všem dětem moc děkuji za pomoc při záchraně Země pohádek a těším se příště.

Poděkování ale patří i všem vedoucím tohoto příměstského tábora. Díky, Škrabinko, Chumchy, Eliško, Dave, Julinko a pane řidiči Martine.        

Petra Novotná (Královna Petronella)

 

Z pohádky do pohádky

Jednoho krásného slunečního dne se v Zemi pohádek stalo něco hrozného. Zlý, hrozivý čaroděj Zababa navštívil tuto krásnou zemi a způsobil v ní strašné věci. Zaklel všechny pohádkové bytosti, nikdo si nezpíval, nikdo se neradoval. Naštěstí se v pondělí 30.7. objevila skupinka odvážných dětí, která na nic nečekala a hned šla pohádkovou zemi zachránit. Po dobu 5 dnů se děti snažily zachránit různá království. Některá šla lehce, například v Kašpárkově království si musely zahrát pár deskových her a bylo. Ale také byly i těžší, třeba taková záchrana Kovokrálovství, království Včelky Máji nebo Krakonošova království. Naštěstí děti byly opravdu šikovné, a tak se jim podařilo Zemi pohádek vysvobodit. Poslední den jim přišly poděkovat pohádkové bytosti a vše konečně bylo, jak má.        

Sněhurka (Škrabinka)

 

Je za námi týden pohádek, a tak se vám alespoň pokusím přiblížit, jak jsme si to užili.

Byla před námi spousta úkolů, protože zlý čaroděj Zababa začaroval Zemi pohádek do smutku a nám nezbývalo nic jiného, než každý den osvobodit nějaké království z této země. Hned první den nás čekala velká dobrodružná cesta, která nás dovedla až ke Sněhurce. Všichni byli moc šikovní, a tak jsme osvobodili první království. Během dne se nám podařilo osvobodit ještě další dvě království, pak jsme už jen hráli hry a šli domů.

Další den nás čekal výlet do Rajnochovic. Před námi byla dlouhá cesta z Trojáku na Marušku, kde nás čekalo Mravenčí království. Poté jsme ještě postavili novou zahrádku Krakonošovi a získali i jeho království. Za získané království jsme vždy dostali písničku, které jsme si zpívali celou cestu autobusem zpátky domů.

Ve středu nás čekalo království Malé čarodějnice, Zlaté a Výtvarné. U Zlatého království jsme se celkem zapotili, když jsme museli přenášet zlato, ale nevzdali jsme to a zlato přenesli. Poté, až si každý udělal nějaký náramek z korálků nebo nakreslil nějaký obrázek, získali jsme i tato všechna království.

Ve čtvrtek jsme se vydali na výlet do Kovozoo. Všem se to moc líbilo a osvobodili jsme i toto království.

V pátek už nás čekalo jen Veselé království, Království Bystrozrakého a Včelky Máji. Napřed jsme museli získat med od Včelky Máji a každý si do něho pak mohl namočit své získané plody ze stromu Chlapákovníku. Po cestě za medem jsme museli chvíli jít se zavázanýma očima, a tímto jsme osvobodili i Království Bystrozrakého. Poslední nás čekalo Veselé království. Jakmile jsme zazpívali všechny písničky, které jsme během týdne získali, tak jsme měli i tohle. Tímto jsme osvobodili Zemi pohádek, ve které se od této chvíle zase všichni smáli, nikdo nebyl smutný a rozhodně tu nebyla žádná nuda.

Doufám, že si to všichni užili jako já, princezna Téra (Chumchy).

Zažili jsme týden plný pohádek a písniček. Určitě jako nejoblíbenější písničku tábora bych vyhlásila "Barbora píše z tábora", tu jsme zpívali v jednom kuse. Za celý týden jsme stihli zachránit Zemi pohádek a ještě k tomu zneškodnit zlého kouzelníka Zababu, který nás zaklel. Mé nejoblíbenější království bylo rozhodně Krakonošovo, protože děti v lese stavěly nádherné zahrádky, jako návrh pro novou Krakonošovu zahradu. V pátek jsme to zakončili palačinkami a všichni jsme odjeli do svých království. Byl to prima týden.      

Vaše Karkulka (Julča Tichá)

          

Země pohádek zachráněna!

Během pěti všedních dní se podařilo skupině děti s menší pomocí kouzelných bytostí zachránit celou říši pohádek. Ta byla zakleta zlým černokněžníkem Zababou. Mezi bytosti pomáhající dětem patřila ladná víla, vznešená princezna, starostlivá Sněhurka či chrabrý rytíř. Děti byly postaveny před nelehké překážky. Každý den musely zachránit nejedno království. Dvakrát vyjely zachránit království za hranice půvabného Přerova. V úterý vyjely zachránit Krakonošovo království, kdy musely zdolat zákeřně strmý kopec cestou z vyhlídky Maruška do Rajnochovic. Posléze společně postavily zahrádky z přírodních zdrojů, které našly v nedalekém lese. Podruhé děti Přerov opustily kvůli záchraně Kovokrálovství. V rámci záchrany království mohly obdivovat nehybná zvířátka z kovu. Celou pohádkovou říši se podařilo dětem zachránit díky vzájemné spolupráci a zpívání písniček, které dostávaly po celý týden.    

Víla Eliška

 

          Pohádkový týden

Od 30. července do 3. srpna se v Přerově konal příměstský tábor. Celá akce byla lazena do pohádkového prostředí. Úkolem dětí bylo pomoci kouzelným bytostem v osvobození jejich pohádkových království z moci zlého čaroděje Zababy.

Kromě různých aktivit ve městě Přerov se pořádaly dva výlety. Pěší túra do tábořiště v Rajnochovicích a exkurze do Kovozoo v Uherském Hradišti. Nutno poznamenat, že počasí se nám vydařilo nejen po dobu výletů, ale i po dobu celého tábora, což se z pravidla zákonu schválnosti často nestává.

Všem dětem se samozřejmě nakonec podařilo Zababu porazit a nastolit mír v Zemi pohádek. Děti byly s táborem spokojené, a dokonce se už i těší na další rok. Já sám jsem na akci působil jako vedoucí a až na chvílemi vyčerpané hlasivky jsem si akci parádně užil!     Rytíř Dave

                                                                                                                                     

Z mailu rodičů:

Dobrý den, moc děkujeme za fotky. Dcerka si tábor moc chválila (Klárka S.). A že vás tedy bylo!

Díky za skvělou organizaci a mějte se. Zas někdy nashledanou.                  Jana Spáčilová

 

Dobrý den paní Novotná,

moc děkujeme za zaslání fotek a také za krásný příměstský tábor. Děti byly moc spokojené a program měly super. Jde vidět i na fotkách, že měly o zábavu dobře postaráno a nejen to.

Ještě jednou děkujeme.     

Spokojená maminka Martina Sehnalová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist