sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Vánoční víkendovka Duhy Bartoňka

Napsala Duha Bartoňka dne 5.ledna 2019

Na vánoční víkendovku jezdíme s oddílem poměrně dlouho a po opětovném rozjetí projektu Jít k Duhu nás napadlo, že bychom mohli po našich oddílových mlaďácích seznámit s tímto projektem i naše mladší oddíláky ve věku 6 – 15 let. A jaká jiná podzimně-zimní akce by se hodila lépe, než vánoční víkendovka, kterou máme už několik let vždy hodně dopředu zaplněnou.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Jezdíme tradičně na super horskou chalupu na samotě do Vítkovic v Krkonoších, kam máme hódně náročnou cestu (vlak se 4 přestupy, potom ještě autobus a potom téměř hodinový výšlap na chatu), ale to prostředí je prostě magické, mrazivé a pro nás a naše řádění naprosto vyhovující.

Tento rok jsme se náš tradiční program rozhodli zpestřit umístěním kešky. S vedoucími jsme moc neváhali a rozhodli se, že duhovou kešku zřídíme na cca 1,5 kilometru vzdáleném skalnatém kopci s místem rozhledu Šeřín. V sobotu ráno jsme se tedy probudili s tím, že nás v noci navštívili zlí vánoční skřítci, kteří nám z chalupy sebrali veškeré vánoční kouzlo, bez kterého nemůžeme prožít na chalupě naše oddílové vánoce. Ale protože tito vánoční skřítci neumí létat, zbyly po nich ve sněhu stopy a mohli jsme je zkusit vystopovat. Po snídani jsme tedy vyrazili po stopách vánočních skřítků. Děti byly nadšené, hledaly stopy a cesta utíkala. Navíc nám cestu zpestřovaly úkoly, které nám vánoční skřítkové nechali a bez jejichž splnění bychom nemohli pokračovat dál. Téměř po 2 hodinách jsme se dostali k Šeřínu, který jsme museli dobýt a porazit vánoční skřítky, kteří nám tam ukryli vánoční kouzlo. To bylo ukryto v duhové kešce a představovali ho malí dřevení andělíčci, pro každého jeden tak, aby měl kouzlo vánoc každý z nás stále u sebe.

Po tomto ukončení jsme děti seznámili s tím, co jsou to kešky, co je to duhová keška a jaký je to projekt a našli společně s dětmi vhodné místo, kam kešku schovat. Těšíme se, že i další dužiny objeví krásy Krkonoš. Jen jim přejeme, aby neměli tak náročné podmínky na cestu, jako my–cesta na Šeřín nebyla tak snadná, jak by se mohlo zdát. V Krkonoších už byl sníh a nebylo ho málo – normální dospělák měl sněhu lehce pod kolena, takže si dovedete představit, kam sahal sníh dětem. Navíc cesta na Šeřín vedla do kopce a nebyla vyšlapaná – někteří jsme si v zimě a v náročném terénu možná sáhli na dno sil. Na druhou stranu, myslíme si, že tento zážitek si děti budou hodně dlouho pamatovat a až se někdy vrátí do Krkonoš, na Mísečky, třeba si naplánují výlet na Šeřín, aby mohly najít duhovou kešku, kterou sami založili a na kterou mají silné vzpomínky.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist