sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Malá Duha na návštěvě táborů

Napsal Martin Köhler, Malá Duha dne 8.srpna 2019

Středou 10. července jsme v Malé Duze zahájili návštěvy duhových táborů. Jednou z funkcí MD je i poradní orgán pro dužiny a tak jsme naše návštěvy koncipovaly. Ráno jsme vyrazili z Olomouce a o hodinu a půl později jsme se již kochali nádhernou krajinou Hostýnských vrchů, kde má svoje tábořiště Duha Klub Dlažka - jedna z největší dužin. V Rajnochovicích se tou dobou pod taktovkou Petry Novosadové odehrávaly dva tábory.

První, který byl určený pro děti do 15 let nesl název „Cesta kolem světa“ a druhý určený pro mládež pojmenovaný jako „Teen Kemp“. Už při příjezdu na tábořiště nás zaujaly krásně pomalované budovy, kde i duha našla své místo. Duha zářila i na banneru na zdi nedaleko. V době příjezdu na tábořiště zrovna probíhal program – pasová kontrola účastníků. Bohužel ne všichni měli cestovní doklady v pořádku, ale i s tím si usměvavá hlavní vedoucí poradila a následně se nás ujala a provedla nás tábořištěm.

 

Na tábořišti Dlažky jsem byl naposledy před pěti lety a za tu dobu prošlo tábořiště spoustou úprav a vylepšení. Citlivější děti určitě potěší splachovací záchody a sprchy s teplou vodou. Mlsné jazýčky naopak nově zařízená kuchyň. V prostorné klubovně se nedala přehlédnout velká mapa světa, na kterou se jednotlivým týmům zaznamenával pokrok na jejich cestě kolem světa. I přesto, že na tábořišti vládla velmi příjemná a přátelská návštěva, jsme s díky odmítli pozvání na oběd a vydali se za dalším cílem naší cesty – Spálovským Mlýnem.

 

Spálovský Mlýn se nachází asi 20 km severně od Hranic na Moravě a je to rekreační areál, který si Duha 7Kostka pronajímá. Kapacita tábořiště je dostatečná pro větší tábory čítající 90 účastníků. Duha 7Kostka má 14 denní turnus rozdělený na 3 varianty pro účastníky. První varianta je určená pro starší děti, a je na celých 14 dní. Druhou a třetí variantu navštěvují převážně mladší děti, které by 14 dní v kuse na táboře nemusely zvládnout. Jedou tedy pouze na týden a pak se vymění za další skupinu. Je to zajímavý nápad jak naplnit kapacitu tábořiště a jak vyjít vstříc i rodičům nejmladších dětí.

 

Jejich tradiční hra, kterou jsme se dozvěděli nese jméno „kufrovaná“.  Je to v podstatě hra na honěnou, kde může hrát několik týmů. Podstata hry spočívá v tom, že děti mají v kufrech několik věcí a pokud je někdo chytí, musí mu jednu věc odevzdat. Pro děti je to určitě super zpestření tábora. Pro vedoucí nastává největší zábava po ukončení hry. To se musí všechny věci vrátit původním majitelům…

 

Zatím poslední návštěva, kterou jsme v Malé Duze uskutečnili, byla za oddílem Duha Křišťál. Křišťál jezdí tradičně na tábory na Hoštejn. Tábořiště se nachází v jedné ze zákrut říčky Březná a je zde opravdu nádherně. Oproti předchozím dvěma táborům se jedná o stanový tábor. Náměstíčko ohraničuje 21 stanů a uprostřed se hrdě tyčí stožár s vlajkou. O kousek dál je dřevěná stavba s kuchyní a jídelnou. Nesmí samozřejmě chybět zázemí pro vedoucí a kousek za řekou kadibudky. Pro odpočinek od civilizace je to ideální místo!

 

Při našem příjezdu zrovna probíhala odpolední část programu a z kuchyně voněla připravovaná večeře. Jako na každém Duhovém táboře, i zde vládne skvělá atmosféra a je vidět, že se vedoucí věnují táboru opravdu s láskou. Co říct závěrem? Snad jen, že Duhové tábory jsou místo, kde je svět ještě v pořádku…

 

Za Malou Duhu,

Martin Köhler


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist