sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Zlatokopové z Duhy Zámeček vyrazili tábořit do Prachovských skal

Napsal Lukáš Kotlár, Duha Zámeček dne 3.září 2019

Děti z dětských domovů zažili letní tábor v tábořišti u Prachovských skal v Českém ráji. Tradiční “Správná pětka”, tedy kluci a holky z 5 dětských domovů, se nám na letní tábor speciálně rozrostla a přijely děti z DD Příbor, DD Fulnek, DD Čeladná, DD Melč, DD Lichnov, DD Liptál, DDŠ Býchory a DD Praha-Klánovice. Celý tábor s námi prožili také zástupci duhové kanceláře -  šéfová Stáňa Kantorová společně s ředitelem Duhového závodu a šéfem sociálních sítí Jirkou Košťalem :-)

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Celý náš tábor probíhal pod vedením šerifa Vladislava “Flíka” Sobola. Po přepadení dostavníku se zlatokopové ocitli v Dowson city, ležící na řece Yukon a tábor s názvem „Zlatá horečka“ mohl začít. Vyjeli jsme na Aljašku, kde si děti vydělávaly táborové dolary při hrách, úkolech nebo za pomoc v táborové kuchyni. Pak už přišla na řadu honba za zlatem, které se čas od času našlo ve skalách. Nalezené valouny si pak každý mohl vyměnit zase za „dolary“ a ty pak „roztočit“ ve večerních „saloonech“ a nakoupit si za ně sladkosti.

 

Ačkoliv Dowson city patřilo v době své největší slávy k nejdražším městům, kde noc v hotelu stála více než nájem bytu v New Yorku na několik let, táborníci přespávali ve stanech, vařili si guláš na ohni v přírodě a drželi noční hlídky. Jedli jsme z ešusů, společné ranní chvíle jsme trávili u koryt s pitnou vodou a táborové kadibudky posunuly “táborové zážitky” k dokonalosti.

 

Legendární místo zlaté horečky na Klondiku nám umožnilo zažít výuku horolezectví pod vedením akreditovaných lektorů. Malí zlatokopové si vylezli svou první skalku a ty nejšikovnější slanili z 25 metrového „dračího zubu“. Naučili jsme se zásady bezpečnosti a zjistili, jak je těžké a zároveň důležité překonat sám sebe.

 

Největším (ne)přítelem nám v tábořišti byly vosy. A abychom předali nějaký tip, jak předejít bolavým štípancům: vosy vyžeňte kávou. Ano, čtete správně! Stačí obyčejná mletá káva nasypaná do plechovky a pomocí špejle ji zapálit. Dokud káva “kouří”, jste v bezpečí.

 

Nechyběly ani tradiční táborové svatby, diskotéka, sumo zápasy, sportovní turnaje nebo v závěru tábora návštěva zábavního centra MIRAKULUM, kde se kluci a holky z děcáků vyřádili na maximum :) Naše motto zní, že dětem z děcáků místo dárků dáváme zážitky a věříme, že těch letních je opravdu hodně! Těšíme se na další akce s děckama, jedna z těch větších bude například charitativní běh O zlatého Myšelína už 28. září na naší duhové táborové základně Myšinec, kam jsou všichni zváni.

 

Za celý tým vedoucích a přátel Správné pětky,

 

Lukáš Kotlár, Duha Zámeček, člen Duhovky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist