sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Když vítr přináší změny…

Napsal Hynek Peèinka dne 18.dubna 2009

Čtyři snídaně, pět obědů a večeří čekalo na 25 účastníků česko-německé poznávačky a seznamovačky ve velikonoční Praze. Kvůli jídlu tam však účastníci nemířili. Kdo se přihlásil na akci Winds of Change (tedy Větry změny), dostal možnost poznat sám sebe z trochu jiné stránky, poznat lidi jiného národa a taky pražské památky a zákoutí, kam většinou turisté nezamíří. 




Winds of Change pořádala Duha Velká Medvědice ve spolupráci s Mladými přáteli přírody z německého Württemberska. Program měl na starosti mezinárodní tým, kuchyň byla naopak až na malé výjimky pouze v českých rukou. Ubytování poskytl klub Amfora na pražském Pankráci. K domluvě jsme používali angličtinu, posunky, ruce a nohy–a celé velikonoční prázdniny nás to bavilo. Mladí lidé z obou zemí poznali během velikonočního prodlouženého víkendu nejen taje české a německé kuchyně. Vydali jsme se společně po stopách Golema do Starého města nebo lanovkou na Petřín. Úmyslně jsme se vyhnuli davům a vyrazili tam, kam turisté nechodí - za trilobity do Prokopského údolí. Kromě poznávání památek a zajímavých míst nás čekalo ve dne v noci poznávání sebe samých i ostatních. Prostředkem k tomu byly nejrůznější psychoaktivity, jejichž cílem bylo odbourání ostychu a předsudků. Češi i Němci dohromady vytvářeli svůj ideální stát, vyřádili se při tvoření z přírodnin (land art), při dramatickém workshopu či volné zábavě v klubu při kulečníku, fotbálku nebo šipkách.  Při těchto aktivitách jsme mohli zjistit, že život a myšlení českých a německých mladých lidí se zas až tolik neliší. Mě osobně potěšilo, že se Němci ptali na českou historii a vůbec se snažili rychle propojit se zpočátku nesmělou českou skupinou. Češi se nakonec osmělili, odhodili ostych z nedokonalé angličtiny, a tak se stalo, že loučení nebylo o Velikonočním pondělí jednoduché. A protože i z hodnocení účastníků akce víme, že to stálo za to, chtěli bychom nejpozději napřesrok něco podobného zopakovat. Výběr z fotek:  http://akis.rajce.idnes.cz/9.-13.4.2009_Winds_of_Change/  


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist