sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Jak nám některým bylo na OLDĚ

Napsala Magda Støíteská dne 21.června 2005

Školicí centrum Duhy Krnov a Krajské centrum Duhy pro Olomoucký kraj uspořádaly třetí „obročník“ akce OLDA – Olomoucká duhová akademie pro vedoucí a instruktory (praktikanty). Proč obročník? Akci se totiž podaří zorganizovat vždy ob dva roky. Ale stejně stojí za to. Tradiční lektorský sbor ve složení Akéla – Lenočka – Stoupa – Martin Matuszek – Řízek a Martin Veleba doplnilo na 45 účastníků lačných po nových informacích. A tady jsou postřehy jedné z nich.

Přišla mi žádost, abych stvořila "hodnocení" na Olomouckou duhovou akademii, která se konala v Domašově nad Bystřicí o víkendu 20.–22. května. Byla jsem tam letos poprvé, nemůžu tedy srovnávat s předchozími ročníky. A nechce se mi ani psát přesný harmonogram přednášek, pokusím se vám tedy alespoň podat pro představu stručné hlášení.

Asi budu mnohé nudit, když prohlásím, že to bylo super. Co ale říci jiného, když to tak bylo opravdu. Lidičky tam byli taky super a kupodivu se mi líbily i ty přednášky, jen mě mrzí, že na to bylo tak málo času. Ráda bych si těch vědomostí odnesla víc, ale bohužel při takovém tempu odmítal můj mozek asi po dvou hodinách (někdy i dřív J) jakoukoli další spolupráci.

Z těch, co nás školili, se asi všem nejvíc vryl do paměti Řízek a jeho zapálení pro zdravovědu. Mám za sebou čtyři roky na zdravotnické škole a můžu s klidným svědomím říct, že jsem až doteď nepotkala nikoho, kdo by s takovým nadšením přistupoval k oživování a zachraňování lidí. Škoda jen, že jsme stihli jen stabilizovanou polohu, bezvědomí a otevřené zlomeniny. I když figuranti budou asi jiného názoru… Ale nemyslete si, ty ostatní přednášky byly taky super (až na tu, kde mi řekli, že nesmím strašit děti… bůů…grrr). Takže může s klidným svědomím prohlásit, že mi tam nic SUPER nechybělo. Nesmím zapomenout pochválit nápad rozdávat na konci CD s materiálem. Přišlo vhod a ještě určitě přijde.

Dovolím si snad ještě malou připomínku–příště by přišel vhod i trychtýř (jehož v Čechách nálevka zvou), a to z toho důvodu, že (jak někteří s oblibou říkali) to byla opravdu děsně rychlá nalejvárna…

Tímto bych tedy chtěla poděkovat všem, kteří pro nás tento skvěle nalejvací víkend připravili. Bez něj bych se totiž nikdy nezajímala o to, jestli ježek umí plavat. Koneckonců, je to přece každého věc, co se v mládí naučí (a ve stáří jako když najde…), ne? Teď mě napadá, co když se to ježek v mládí nenaučí, to se ve stáří utopí? A jestlipak víte, jak dát první pomoc tonoucímu starému ježkovi??? A teď se ukaž, Řízku…

S přáním absence fraktur všech čtyř končetin, použitelnosti vašeho těla až do vysokého věku, nebetyčné spokojenosti a finančního zajištění dle vašich představ….


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist