sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Ahoj, jak bylo na workcampu?

Napsala Jana ©oupalová dne 15.září 2010

„Co se ti líbilo, máš nějaký nej… zážitek, doporučil bys workcamp dalším?“, ptali jsme se letošních účastníků, kteří vyjeli v létě na mezinárodní dobrovolnické projekty s Duhou.

 

Jiri Kubricht, 24 let

Ahoj,

včera jsem se vrátil z workcampu v Malajsii. Byl jsem na ostrově Borneo a pomáhal jsem místním obyvatelům stavět rybí nádrž. Workcamp se konal v srdci Bornea, tudíž uprostřed deštného pralesa. Rybí nádrž jsme stavěli pro "Iban people", což jsou původní obyvatelé Bornea. Jejich život je specifický v tom, že žijí v tzv. "longhousech", což jsou velmi dlouhé domy o mnoha místnostech, které jsou navzájem propojené.


Foto Tomá¹ Bláha

Celá komunita potom žije v takovémto domě–každá rodina má svůj pokoj, ale tím, jak často mezi místnostmi nejsou ani dveře a jsou navzájem spojené, tak tam vlastně všichni žijí pohromadě. Každý longhouse má navíc společnou, zastřešenou verandu, kde se konají porady, hrají si děti a dospělí tam tak různě polehávají nebo posedávají. Tento workcamp jsem si vybral, protože jsem si chtěl vyzkoušet život uprostřed pralesa a protože ubytování bylo s rodinami v longhousu a já chtěl poznat život původních obyvatel Bornea, kteří ještě před sto lety byli aktivní lovci lebek. Jinak workcamp proběhl příjemně. Život v longhousu je pohodlný a místní to s prací kvůli velkému vedru moc nepřehánějí, tak se většinou pracuje jenom dopoledne. Rybí nádrž se nám povedlo vybudovat z jedné třetiny, takže následující workcampy (konají se tam 2-3 ročně) se určitě nudit nebudou. Také jsme si vyzkoušeli práci na pepřovém poli–prodej pepře je totiž hlavním zdrojem příjmu pro místní. Taky jsme se koupali v řece, což bylo díky velkému vedru vždy osvežující, dále jsme podnikli několik výletů do džungle, viděli jsme, jak rostou v džungli ananasy, banány a papáji, byli jsme svědky výlovu rybníka a následné hostiny a v neposlední řadě jsme se účastnili slavnostního přesunu hrobky místního válečníka po kterém opět následovala velká hostinna. Asi největší zážitek bylo jídlo–jedl jsem mravence i netopýra, zelenina byla výhradně vždy z džungle. Nedělám si legraci, místní jídla jsou skutečně jedny z nejlepších, jaké jsem kdy jedl. Takže celkově jsem moc rád, že jsem se workcampu zúčastnil–odnesl jsem si celou řadu naprosto unikátních zážitků.

 

Jana Horinkova, 18 let,

Na workcampu jsem byla v Německu. Vybrala jsem si tento workcamp, protože mě lákalo strávit dva týdny na farmě. Za zážitek považuji hlavně to, že jsem byla poprvé v mezinárodním kolektivu. Jinak se mi líbila diskotéka, jízda na traktoru a chození po Brémách. Všem bych doporučovala, protože na workcampy jezdí super děcka a člověk si tam může vylepšit angličtinu. Janča

 

Lucia Navrátilová, 21 let,

Ahoj, workcamp jsem si vybrala, protože jsem byla i loni :) Minulé léto jsem to vyzkoušela a byl to skvělý zážitek. Letos jsem to nejdřív neplánovala, ale pak jsem se nechala zlákat nabídkou na netu. Byla jsem v Belgii ve městě Liege. Tento camp mě oslovil hlavně svým zaměřením (environment, jako loni) a náplní práce. Také proto, že v té části Belgie se mluví francouzsky, tedy neztratila bych se tam :) Nejlepší ze všeho byli bezesporu lidé. Byli jsme skvělá parta, i když jsme byli hodně rozdílní, sedli jsme si. I když se vyskytl nějaký problém, dal se vždy vyřešit. A byla sranda :D Jako druhé nejlepší byla určitě náplň práce. I když jsme neudělali přesně to, co bylo v Infosheetu, a nedokončili všechno, rozhodně jsme se hodně naučili, získali zajímavé zkušenosti a něco tam po nás zůstalo. Také víme, že projekt pokračuje i po našem odjezdu, a příští rok zorganizují možná další workcamp :) Také naši hostitelé byli výborní. Workcamp bych doporučovala lidem otevřeným poznání nového–lidí i zemí, a ochotných udělat něco pro dobrou věc. Nejenom si sednout a povídat si, ale také vzít do ruky třeba lopatu nebo rovnat cihly. A ke všemu se ještě dobře bavit :) Mějte se v Duze hezky. Lucie

 

Zdenek Ruzicka, 23 let

Ahoj :), byl jsem na workcampu ve Švédsku v Osterfarnebo. Rozmýšlel jsme se, že bych se chtěl podívat někam trosku na sever. Takže Norsko nebo Švédsko, podíval jsme se na nabídku a vybral Osterfarnebo, které mělo v popisu něco se životním prostředím. Vůbec toho nelituji, ba naopak :) Nevím, jestli to je podobné na všech workcampech (byl to můj první), ale tady byla vynikající nálada, vůbec jsem se nenudil, lidi přátelští, otevření, to platilo i o campleadrech. Švédi mi připadají velice milí, mírumilovní... :) Prostě parádní dovolená.  (Tak asi proto bych ho doporučil i ostatním + jsme měli pěkný 2denni výlet po řece. A nic nebyl problém :) Člověk se potká s lidmi z různých zemí, kteří v dobrém reprezentují svoji zemi. A uvědomí si, že umět jazyky se hodí :) Zdeněk

 

Alexandra Stefanescová, 19 let, workcamp Neměcko

Ahoj, byla jsem letos podruhé na workcampu a tento typ dovolené nebo prázdnin jsem si vybrala proto, že se ráda seznamuji s novými lidmi a kulturami a zároveň se můžu aspoň trochu zdokonalit v nějaké řeči. Ten, kdo jede na workcamp, nemůže očekávat, že mu to vynahradí poznávací cestu do dané země a poznala jsem na workcampech i lidi, co pracovat nechtěli a nelíbily se jim podmínky ubytování nebo stravování. Mysleli si, že workcamp je jen levnější cesta do zahraničí, ale člověk většinou pozná jen blízké okolí místa, kde je ubytován a není to jako s průvodcem. Zato však pozná spoustu lidí z různých zemí, musí se s nimi nějak domluvit a ne všichni mluví dobře anglicky. Zároveň často dělá práci, kterou před tím nedělal a díky různým seminářům a workshopům se přiučí zas něco nového.

Největší zážitek? Zážitků mám spoustu:) loni jsem si např. v Portugalsku vyrobila koženou tašku a byli jsme na spoustě výletů v horách, letos jsme v Německu měli výlet na kanoích, lezli s lanama po stromech. A protože Německo není tak daleko, už plánuji, kdy své nové přátele zas přijedu navštívit. Teď v zimě přijedou oni za mnou:) a všem, kdo ještě na workcampu nebyli, bych ho doporučila kvůli novým přátelům, které má pak člověk brzy po celém světě, zdokonalení se v angličtině, němčině, španělštině, francouzštině–podle toho, co si člověk vybere, kvůli poznání jiných kultur, náboženství i jídla, seznámení se s novou prací a poznání problematiky dané země díky seminářům a kvůli spoustě zábavy, kterou by jinde nezažili. Mějte se pěkně, Saša =)

 

Jitka Sychrová, 23 let

Dobrý den, byla jsem na workcampu v Belgii a bylo to super. Potkala se tam skvělá parta lidi, mix národností, každý trochu jiný, ale super kolektiv. Procestovala jsem celou Belgii a užila si plno legrace. Moc se mi tam líbilo a workcamp bych všem doporučila. Doufám, že se příští rok zase někam dostanu.

 

Eva Hryzbylova, 22 let, workcamp v Srbsku

Ahoj, vybrala jsem si workcamp protože je to nejlepší možnost, jak poznat zemi, do které bych jinak na dovolenou nejela–poznat ji opravdu takovou, jaká je (lidi, zvyky, způsob života.), ne jako turista. Taky je to šance poznat lidi jiných národností, převážně mladé, a vyzkoušet si druh práce (venkovní zahradnické práce, příprava festivalu,…), které bych jinak nedělala. Nemám jeden největší zážitek, ale víc zážitků. Nejvíc jsem jich nasbírala po cestě vlakem na workcamp a ve volném čase na workcampu, také při následném cestování po zemi. Je asi zbytečné je vyjmenovat, protože kdo nezažije, nepochopí. Nejvíc z mých zážitků se týká chování lidí, jak místních, tak zahraničních. Doporučila bych workcamp těm, kterým nevadí, že nikdy dopředu nevědí, do čeho jdou–jak a kde budou spát, co budou jíst, a jakými lidmi budou obklopeni. I když se workcamp někdy úplně nepovede, jisté je, že je to vždy zajímavá zkušenost, na kterou budou vzpomínat. Na workcampu člověk zažije to, co by na obyčejné dovolené nikdy zažít nemohl, a je dost možné, že mu zůstane pár dobrých zahraničních přátel.

 

Šárka Husáková, 22 let

Ahoj, letos jsem byla v Chorvatsku na svém druhém workcampu a příští léto chci jet určitě zase, protože si nedovedu představit lepší příležitost k tomu, jak se během čtrnácti dnů seznámit s cizí zemí, jejími obyvateli, bavit se a přitom mít pocit, že jsem užitečná. Dobrovolnická skupina se skládá z lidí z nejrůznějších koutů světa, takže si nejen procvičíte angličtinu, ale máte jedinečnou možnost sledovat, jak se od sebe liší příslušníci jednotlivých národu a zároveň jak jsou všichni vlastně hrozně stejní. Dobrovolník se přijede bavit, poznat nové kamarády a přitom mu není lhostejné, co se děje ve světě a chce se nějakým způsobem zapojit a pomoc neziskovým nebo jiným místním skupinám a organizacím, kteří se snaží o zlepšení situace ve své zemi. Zúčastnit se jakéhokoli workcampu doporučuji všem, kteří chtějí mít na konci prázdnin pocit, že svůj volný čas nepromarnili a udělali něco dobrého nejen pro sebe, ale i pro další lidi.

 

 

Ondřej Čermák, 23 let, workcamp v Neměcku

Dobrý den, na workcamp jsem se přihlásil, protože kamarád jezdil každý rok a moc si to pochvaloval. Tak jsem to chtěl taky zkusit. Chtěl jsem prostě vyrazit bez rodiny někam pryč z Čech, vidět nová místa, poznat nové lidi, komunikovat v cizím jazyce a užít si trochu zábavy. A to vše se u mého prvního workcampu splnilo! Měli jsme skvělého campleadera který nám organizoval skvěle nejen pracovní čas, ale hlavně aktivity na večer a na volné dny. Jezdili jsme na kolech, kajaku, šli na bowling i několikrát navštívili Berlín. A práce byla velmi zajímavá a kreativní.  Snad všechno co jsme dělali na workcampu byl pro mě zážitek, vše bylo hrozně zajímavé, ale asi nejvíc se mi líbila plavba kajakem po jezeře. Zkrátka workcamp bych doporučil každému. Potká zde lidi z celého světa, kteří často mají odlišné názory a zvyky takže je s nimi občas těžší komunikovat, ale právě o to jde, poznat odlišné kultury a národy. Krom toho zde člověk dělá práci, kterou by třeba nikdy nezkusil a také si ověří v praxi jak je na tom s jazykovými znalostmi.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist