sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Planning weekend IYNF 2010 očima ambasadora

Napsala Jana ©oupalová dne 11.října 2010

Jmenuji se Michal Konvalinka a pomáhám Duze jako Ambasador. Vše začalo v květnu 2010, kdy jsem začal pracovat jako dobrovolník pro Duhu. Moje práce sestávala a sestává z podpory komunikace mezi IYNF (International Young Narure Friends) a Duhou (a jejími dužinami), jakožto členskou organizací. Zejména se týká překládání textů, psaní článků a podobné práce.




Do chvíle, než jsem se účastnil Planning weekendu v Esztergomu (16.-19.9. 2010), byla pro mě  struktura IYNF a jejich členských organizací pouze teoretická směs informací. Dny strávené v Maďarsku mi pomohli struktuře a fungování IYNF porozumět lépe. Aktivity jako Born To Be Wild nebo InTouch neznamenají pouze to, že skupina mladých lidí stráví několik dní pohromadě. Za každou aktivitou se skrývá mnoho práce a úsilí nejen zaměstnanců, ale i dobrovolníků. Je užitečné využít příležitostí, které podobné aktivity nabízejí a aktivně se jich účastnit a pomáhat s jejich přípravnou fází.

Okolo 25 lidí z přibližně 9 zemí přijelo na Planning weekend do Maďarska. Za Duhu přijela prezidentka Marta Školkayová v doprovodu ambasadora a dvou členů dužiny Modrá střelka. Toto je skvělý příklad dobré participace. Popravdě možnosti IYNF jsou větší a lidí by mohlo přijet mnohem více, naštěstí nás bylo dost, abychom přesáhli limit (40%), který je potřeba k uznání hlasování, takže jsme mohli hlasovat o rozpočtu, pracovním a strategickém plánu a dalších záležitostech. Každý kdo tam byl, se mohl obohatit ze vzájemné výměny zkušeností a sdílení zážitků spolu s ostatními účastníky. Neexistuje lepší způsob, jak poznat více členských organizací a jejích členů, než je poznat a zažít na vlastní kůži. Během našeho pobytu jsme měli jedinečnou možnost vychutnávat si skvělou atmosféru, kterou zajistili naši hostitelé. Restaurace byla vyzdobena tradičními dekoracemi a jídlo bylo výtečné, často maďarské speciality, to celé vytvářelo ideální prostředí pro vznik přátelské a nezapomenutelné atmosféry. Získal jsem několik nových přátel a prožil s nimi skvělé zážitky. Nyní, když budu mluvit s partnery o nových projektech nebo někomu vysvětlovat, co to je IYNF, vše bude jednodušší. Mohu pouze doporučit všem členským organizacím a partnerským organizacím účastnit se příštích akcí a nechat vzniknout prostor pro nové myšlenky a nápady.

Program začal již ve čtvrtek zahájením a přivítacími aktivitami. V pátek a sobotu jsme použili metodu „open space“, abychom popustili uzdu naši fantazii a došli k novým nápadům a pokročili s realizací aktivit na příští měsíce a roky. Pro mě byl nejzajímavější nápad o rozvoji sítě dobrovolníků Evropské dobrovolné služby. Cílem je vytvořit takovou síť organizací, která bude přinášet dostatečné příležitosti jak dobrovolníkům, tak organizacím, které chtějí, aby dobrovolník u nich působil. Na začátku je potřeba pomoci organizacím, které nemají akreditaci, aby ji získali. Poté může dojít k vylepšení celého procesu a dobrovolníci budou např. moci pracovat v organizaci, která jim je blízká a kterou již třeba znají. Tomuto celému procesu může IYNF výrazně napomoci. V sobotu a neděli zasedala rada (Council). Presidium a zaměstnanci IYNF nám představili, co se během posledního roku událo a jaké jsou plány do budoucna. Ostatní se účastnili diskuze a ti, kdo měli hlasovací právo, tak hlasovali. Do návrhů byly zapracované připomínky a IYNF má schválený mimo jiné rozpočet a strategický a pracovní plán. Závěrem nedělního večera byla „connect party“, fotografie určitě budou stát za to! Smyslem bylo nalézt, co nejoriginálnější způsob, jak se s někým spojit, fantazii se meze nekladly.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist