sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Cakov z pohledu profesorky McGonagalové

Napsala Jana ©oupalová dne 9.února 2011

Duha Tuláci: Žáci i přes nepřízeň počasí (moc sněhu) dorazili do naší Školy čar a kouzel v Bradavicích v pořádku. Nepřijel pouze jeden žák (Vojta), který se asi dva dny před odjezdem pokusil vypořádat s čínským ohniváčem (ti, kdo neznají tohle dračí plemeno, nechť o tom raději pomlčí a co nejdříve si to nastudují v knize Fantastická zvířata a kde je najít od Mloka Scamandera). Jeho mudlovští rodiče asi nevědí, že naše ošetřovatelka madam Pomfreyová prošla speciálním kurzem léčení následků boje s drakem.




První den proběhl celkem úspěšně. Po zařazení do kolejí (Nebelvír, Havraspár, Mrzimor a Zmijozel) se studenti věnovali zadaným společným aktivitám, aby se lépe poznali. Potom začala výuka. První byla hodina obrany proti černé magii, ve které měli za úkol co nejdříve poznat protivníka. Při přecházení mezi učebnami zjistili, že se postavy na obrazech hýbou a mohou přecházet z rámu do rámu. Pokaždé, když se s některou z nich pokusili mluvit, utekla jim. Následovala hodina kouzelných formulí, vedená profesorem Kratiknotem. Žáci měli za úkol naučit se kouzlo vingardium leviossa a přimět tak obyčejný koberec létat. Těm úspěšnějším se dokonce podařilo tento koberec pod sebou obrátit na ruby. Večer zakončili studenti výrobou svých košťat, aby se mohli na druhý den utkat ve famfrpálu. Osobně považuji tento den za úspěšný, i přesto, že jedna studentka onemocněla dračími spalničkami, což je jedno z nejhorších onemocnění. Proto si pro ni musela její matka přiletět a dohlédnout na to, aby byla její dcera převezena do Nemocnice svatého Munga pro všechny kouzelnické choroby a úrazy.

Druhého dne pokračovala výuka podle plánu. Studenti se účastnili hodin astronomie a létání. Objevili tajemné zrcadlo z Erisedu a na hodině péče o kouzelné tvory přenášeli draky do bezpečí. Vyrazili také prozkoumat zdejší hrad a z obavy z toho, že se ztratí, chodili jen po vyznačených chodbách. Během svých „průzkumných výprav“ hledali duchy, kteří jim měli pomoct s vyřešením jisté záhady. Duchové je pak navedli směrem do Komnaty nejvyšší potřeby, kde objevili balíček kouzelnických karet, mezi nimiž byla i ta Albuse Brumbála. Podle ní zjistili, že tajemný balíček, který se někdo u Gringottových (kouzelnická banka) pokusil ukrást, pravděpodobně obsahoval kámen mudrců. Po vynikajícím obědu, který připravili domácí skřítkové, pokračovala každodenní rutina. Žáci napřed museli osvobodit své kamarády z trolího zajetí. To se jim naštěstí povedlo. Kdo ví, co by se stalo v opačném případě – trolové jsou strašně nepředvídatelní. V podvečer probíhal turnaj ve famfrpálu a v kouzelnických šachách. Po skončení turnaje se žáci rozhodli vyzkoušet kouzla, která si sami vymysleli. Skončilo to ale katastrofou. Při vyřčení všech kouzel se totiž najednou objevily příšery z pekla – čerti. S nimi naštěstí ale přišli i andělé a Mikuláš. Všichni to přežili ve zdraví, ale museli jsme hodně prosit, aby nám vrátili jednoho obzvlášť zlobivého studenta – Hryzala. Po té bylo potřeba žáky pořádně uklidnit. S profesorským sborem jsme se proto rozhodli zahrát jim na kouzelnou harfu. Během hraní se ale postupně začaly jednotlivé koleje vytrácet. Hagrid jim totiž poslal vzkaz, že se mají vydat za kamenem mudrců. Někdo se ho prý snaží ukrást. A tak teda šli (samozřejmě bez našeho vědomí – nikdy bychom je nepustili v noci samotné do lesa). Museli projít několika úkoly, které byly na případného zloděje nastraženy. Zpívali Chloupkovi, hledali správný klíč, bojovali s trolem, míchali kouzelný lektvar a nakonec čelili záhadě zrcadla z Erisedu, které kámen ukrývalo. Během celé jejich cesty jim pomáhalo tajemné světlo. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Kámen byl předán řediteli školy a žáci byli ošetřeni madam Pomfreyovou.

A kdo nakonec vyhrál školní pohár? Mrzimor a Nebelvír.

Zapsala Katóba, Katka Palová, Duha Tuláci

Dovětek: výše uvedené vyprávění z naší „webové kroniky“ popisuje prosincovou víkendovou akci /3.-5.12.2010/ , která bývala tradičně „Mikulášská“, tedy plná čertů a pekla. Naše mladá debutantka v roli organizátora vícedenní akce tuto tradici pojala po svém – čerty, andělíky a Mikuláše nechala jakoby omylem vyčarovat studenty Bradavic jen na krátkou chvíli a celý zbytek víkendovky prožila se svými svěřenci v pomyslném světě kouzelnických učňů – i tak lze „ctít tradice“. Nutno však říci, že se jí víkendovka povedla a opravdu zabodovala… Skutečně se hrál famfrpál, akorát se teda při něm nelétalo – děsně však z něj bolely nohy, kterými jste po celý zápas museli svírat vlastnoručně vyrobená košťata…kouzelné harfy byly ve skutečnosti kytarami, na které ovšem opravdu kouzelně hráli naši chlapci a byl i létající koberec /teda skorolétající/–zkuste si zahrát: na zemi deka, prostěradlo apod. a na něm stojí soutěžní tým. Jeho úkolem je převrátit tu deku na ruby tak, aby nikdo ze soutěžících nešlápl nohou na zem…anebo živé obrazy: dvě družstva proti sobě, mezi nimi deka, jedno družstvo na druhé nevidí. Střídavě k dece posílají obě družstva hráče. Deka se spustí na zem a kdo vykřikne první jméno svého protějšku – má bod. /Hra je nejlepší jako seznamovačka/. To se jeden někdy diví jak si nemůže vzpomenout, ale hlavně – je u toho spousta legrace. Pro mne osobně však největším zážitkem byla závěrečná noční hra – všude spousta sněhu, skoro úplně zmrzlí strážci jednotlivých úkolů, tajemné světlo ukazující směr do neznáma i vychytávky úkolů na stanovištích,/najdi správný klíč do zámku, když je vše od sněhu a zamrzlé/, zrcadlo z Erisedu, které byť se snažilo sebevíc, některým ukazovalo vše možné, jen ne směr úkrytu kamene mudrců a ten byl mnohdy nechtě zadupáván do sněhu zoufalými hledači a ještě zoufalejší byl strážce tohoto stanoviště zodpovídající za „funkčnost“ zrcadla i za kámen mudrců /přivezený až z Jadranu/ , bylo to oboustranně děsně napínavé, ale o tom zas někdy jindy…

Oliška, Duha Tuláci


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist