sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Tangram v Anglii

Napsala Jana ©oupalová dne 4.května 2011

Duha Tangram: V dubnu (5.-15.) jsme se opět sešli s naší anglickou partnerskou organizací na společném mezinárodním projektu Disability Awareness around the European Union v Norfolku. Kromě naší třináctičlenné skupiny se zúčastnily ještě integrované skupiny z Maďarska, Bulharska, Rumunska a Polska. Tato akce byla jako každý rok zaměřena na integraci mladých lidé s postižením, jak tělesným, sluchovým, zrakovým a mentálním a sociálním.




11-denní projekt pořádáný anglickými partnery, byl podpořený v rámci programu Mládež v akci, skládal se z mnoha hezkých aktivit a byl připravený tak, aby se mohli zapojit všichni účastníci bez ohledu na handicap.

Mnoho účastníků zde navázalo přátelství s jinými skupinami a někteří z nich litovali, že jejich angličtina je na slabé úrovni. Porozumět však dialektu z okolí města Norwich není vůbec snadné. Když jsme slyšeli,  že vyslovují některá slova úplně jinak, než se je na hodinách angličtiny učíme, tak jsme značně znejistěli…. Ale pak jsme zjistili, že se jedná o jejich typický dialekt, kde místo hlásky ,,e,, se říká velmi často ,,a,, a ještě se většina slova ,,spolkne,,, takže se ze slova vysloví asi jen jedna slabika. Byl to někdy docela rébus porozumět. Ale naštěstí jsme na tom byli stejně jako ostatní zahraniční skupiny a dali jsme obsah vždy společně dohromady.

Naše anglické a maďarské kamarády zveme na přelomu července a srpna k nám na náš letní projekt, který bude také zaměřen na integraci a dále na kreativní tvoření oděvů, tašek a malování obrazů. Projekt už máme schválený Českou národní agenturou mládež. O tom napíšeme více až po prázdninách.

Marie Wolfová, Duha Tangram


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist