sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Cześć! Jmenuji se Ania.

Napsala Jana ©oupalová dne 4.května 2011

Cześć! Jmenuji se Ania, pocházím z Polska a je mi 22 let. Loňské léto jsem se rozhodla udělat si menší, téměř roční, přestávku mezi svými studii a vycestovat do zahraničí. Hledala jsem cestu, jak uskutečnit své plány. Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla o Evropské dobrovolné službě (EVS), jsem se rozhodla, že to bude ta nejlepší možnost. Věděla jsem, že chci vykonávat dobrovolnickou činnost a v Duze se cítím na správném místě. Od chvíle co jsem zde, jsem poznala sdružení Duha a jeho projekty - workcampy a Tamjdemy.




Mou denní náplní je pomoc s administrativní přípravou, průběhem a následným zhodnocením workcampů. Obvykle pracuji přes týden v kanceláři a o víkendech se účastním Tamjdemů. Až přijde léto, tak ještě pojedu na workcampy. Velmi si to užívám, mohu jezdit po celé České republice, zvláště do míst, kde mohu být blízko přírodě. Setkávám se s novými lidmi, cítím se být užitečná svou prací pro druhé, zlepšuji své organizační zkušenosti a procházím novými neobvyklými situacemi, což jsem přesně očekávala, že mi EVS umožní. Myslím, že tento projekt změní mé smýšlení a já budu více aktivní, až se vrátím zpět do Polska. Poznávám, že kromě studií a zábavy mohu věnovat svůj čas konáním pro druhé. Mým snem je vytvořit webové stránky o workcampech v mé zemi–to by byl nejlepší výsledek mého EVS projektu.

Ania Nowicka, Polsko, dobrovolnice Evropské dobrovolné služby v Duze

Pro více informací o Evropské dobrovolné službě pište koordinátorce EVS v Duze Janě Doudové: evs(at)duha.cz

Duha dobrovolníky ze zahraničí hostí v ČR a české zájemce o dobrovolnictví vysílá do zahraničí od roku 2005, Duha je akreditovaná Českou agenturou mládež.

 

Pro radost z cizích jazyků dva bonusy:

Cześć! Nazywam się Ania, jestem Polką i mam 22 lata. W zeszłe wakacje zdecydowałam się na "małą" przerwę moim studenckim życiu i postanowiłam wyjechać za granicę prawie na rok. Szukając pomysłu na realizację mojego wymarzonego planu dowiedziałam się o EVSie i uznałam to za najlepszą droge do osiągniecia celu :) Od początku wiedziałam, że chciałabym brać udział w pracy wolontariackiej, więc tutaj, w Duha, czuję się jak najbardziej na właściwym miejscu. Przez te dwa miesiące, od kiedy przyjechałam, nauczyłam się już wiele o tej organizacji i jej projektach–workcampach i tzw. Tamjdemach (krótkie, weekendowe workcampy).

Moje konkretne zadania polegają na przygotowaniu, przeprowadzaniu i podsumowaniu workcampów. Zazwyczaj w tygodniu pracuję w biurze ale w weekend jeżdżę na Tamjdemy (więc nie jest to tylko tzw "papierkowa robota"). Ponadto, gdy wreszcie przyjdą wakacje, wezmę również udział w kilku dłuższych workcampach, które moja organizacja organizuje w Czechach. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ mam okazję poznać ten kraj podróżując po malowniczych wsiach, gdzie mam kontakt z przyrodą. Spotykam tam ciekawych ludzi, czuję się potrzebna, ulepszam swoje umiejętności organizacyjne, sprawdzam się w nowych sytuacjach–własnie tego wszystkiego oczekiwałam od programu EVS :)

Uważam, że ten projekt zmieni mój sposób myślenia i przyczyni się do tego, że będę bardziej aktywna, gdy wrócę do Polski. Tutaj przekonałam się, że poza studiowaniem i innymi rozrywkami mogę poświęcić swój czas na zrobienie czegoś pożytecznego dla innych ludzi. Moim marzeniem jest rozwinięcie sieci workcampów w Polsce–to byłby najlepszy namacalny efekt mojej pracy na EVSie.

 

Cześć! My name is Ania, I am from Poland and I am 22 years old. Last summer I decided to do a "small" break  in my study life and go abroad for almost one year. I was searching the way to realize my ideal plan and since I found out about EVS – I considered it as the best opportunity. I knew that I wanted to be involved in work for volunteers so in Duha I feel like in the right place. During two months, since I am here, I learned a lot about Duha and its programs – Workcamps and Tamjdems (weekend workcamps).

My particular tasks concern preparation, running and evaluating workcamps. Usually during the week I work in the office but in weekends I participate in Tamjdems. Moreover, when the summer will finally come, I will take part in workcamps. I really enjoy it, because I have opportunity to travel all over Czech Republic, especially around vivid villages where I can be close to the nature. I meet there new people, I feel useful for the others, improving my organization skills, dealing with new situations and that is exactly what I expected from EVS.

I think that this project will change my way of thinking and make me more active when I will back to Poland. Here I found out that besides studies and entertainment I can devote my time to do something for other people. My dream is to develop the web of workcamps in my country–that would be the best outcome from my EVS project :)


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist