sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Na Pálavě bylo zase krásně

Napsal Duha Velká Medvìdice dne 11.června 2011

Duha Velká Medvědice a olomoucký klub přátel přírody Malá liška uspořádaly společný výjezd za přírodou k moravsko-rakouské hranici. Do kraje vinařů, sluníčka, středověkých hradů a milých lidí – na Pálavu. Na olomouckém vlakovém nádraží jsme se v pátek 3. června odpoledne sešli kolem za krásného až ubíjejícího, slunečného počasí. Odvážlivci s koly přišli jen tři, zbytek zvolil pěší túry. Čekala nás dvouhodinová cesta do Mikulova. Na tamní ubytovně Domu dětí a mládeže už nás čekala skupina, co jela autem. Dohromady nás tedy přijelo čtrnáct.




V pátek jsme ještě stihli obhlídku centra Mikulova a nejbližšího okolí – Svatého kopečku tyčícího se nad městem. Cesta byla suchá, místy mokrá, ale i tak to byla fajn večerní vycházka. Poté jsme připravili malý raut z přivezených lahůdek a zazpívali si u kytar.

Ráno se po vydatné snídani pěší vydali po stezce vedoucí z Mikulova přes Kozí hrádek kolem Kočičích skal, Stolové hory a dvou dalších zřícenin postavených z bílého kamení do Dolních Věstonic za Venuší. Cyklisté se projeli přes Milovice, dále po hrázi nádrže Nové Mlýny do Šakvic a Dolních Věstonic.

Cestou kolem jezer nás nenapadlo nic lepšího, než začít žertovat o tom, že bychom mohli píchnout, aby se vyzkoušela ta nová duše, co vezeme. A za chvíli se to stalo. Lukáš prodřel plášť a rup, duše byla na ohrabky. Abychom vůbec mohli dojet, museli jsme dát z vnitřní strany pláště dvě polštářkové náplasti a pokračovali jsme pro jistotu už jen po silnici, aby nám ten vynález nezničil nějaký kmen.

Z Dolních Věstonic pokračovaly naše cesty do Pavlova a zpět až do Mikulova na základnu, kde nás čekal výborný guláš se šesti chleby. Následoval volnější program spojený s hraním stolních her. Poté jsme zase usedli ke kytarám a navázali na páteční rozdělanou práci.

V neděli jsme se opět rozdělili. Menší skupina šla do aquaparku a ostatní se vydali objevovat mikulovská zákoutí a staré židovské domy. Navštívili jsme i místní zámek a výstavu vláčků, kde se velcí i malí vrátili o pár let zpět a žasli nad krásnými modely železnice. Po cestě zpět nás uchvátila Zdravá kavárna, kde bylo příjemné posezení a připadlo nám to jako v Itálii. Na základně jsme se pak ocitli v Mexiku – může za to výborné chilli noc carne.

Před cestou domů – vlakem či autem do Olomouce či do Brna–jsme se rozloučili a myslím, že nám všem bylo trošku líto, že zase skončila jedna z dobrých akcí.

Fotky z akce jsou zde

David Anděl Mikulka j. h.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist