sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Povedené freekempování v Náchodě

Napsal Duha Velká Medvìdice dne 14.srpna 2011

Pestrý koktejl zážitků čekal na každého, kdo se přihlásil na týdenní tak trochu jiný tábor s názvem FREEKemp. Ten ve druhém srpnovém týdnu společně pořádaly na duhové základně v Náchodě Duha Velká Medvědice a klub přátel přírody Malá liška. A protože druhá z organizací propagovala akci nejen v Česku, přivítali jsme kromě účastníků z Čech, Moravy a Slezska také čtyři Němce. Týden od 6. do 13. srpna jsme strávili objevováním zajímavostí náchodského výběžku a přilehlých polských krajů.




Na programu, ze kterého si 24 účastníků mohlo poskládat svůj týden, byla pěší turistika i cykloturistika, výtvarné a hudební dílny, táboráky, koupání, divadlo, sportovní turnaje, hry i relax. Byli jsme prostě tak free, jak to jen na „kempu“ lze. Odtud název FREEKemp. A kde jsme všude byli a co jsme dělali?

V Bludných skalách na polské straně výběžku jsme se sotva protáhli skalním labyrintem, v lázeňském městě Kudowa Zdrój jsme přečkali lijavec. Mohli jsme srovnat, jestli mají lepší skály v Adršpachu, nebo v Polsku (vyhrálo Polsko). Vyrobili jsme si sádrové masky, zabubnovali na hudební dílně, prošli náchodský zámek od střechy po sklepy. Uspořádali jsme summit zástupců různých světadílů včetně ochutnávek jejich kuchyně. Obdivovali jsme silné zdi obranných vojenských pevností v Dobrošově a na Březince. Odvážnější z nás se pokusili horolezit na Ostaši, kde jsou skály obzvláště strmé. Nikdo se neutopil při koupání ani nerozpustil při dešti. Sehráli jsme pohádkové divadlo ve vlastnoručně vyrobených kostýmech přímo v zámeckých zdech. Na Starém bělidle jsme utvořili živou sochu babičky s vnoučaty a ochutnali klobásy pana Proška. Sehráli jsme turnaj v kroketu, přehazované, badmintonu i bordelu. A jedli jsme jídla česká i mezinárodní a hodně hráli na kytary.

Pro svůj záměr jsme zvolili přímo ideální místo pro objevování přírodních zajímavostí, ale i sportovní vyžití po příchodu – základnu Na Zámku, kterou vybudovala náchodská Duha Modrá Střelka. Každý ocenil zánovní chaty, zázemí i velké hřiště. Abychom nezapomínali, že jsme na „trochu jiném“ táboře, měli jsme to s výhledem na paneláky sídliště Plhov. Doporučujeme i vám ji vyzkoušet. A nejen základnu, ale i některou z dalších akcí Duhy Velké Medvědice či klubu přátel přírody Malá liška, které se už připravují.

Fotky z akce najdete zde


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist