sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Česko - německý tábor Duhy Arabela

Napsala Jana ©oupalová dne 22.srpna 2011

Jakub Hříbal, Duha Arabela: Vše začalo příjezdem německých dětí na nádraží, kde jsme je vstřícně uvítali. Tím nám vlastně začal první den tábora. Celé odpoledne jsme věnovali různým seznamovacím hrám, pravidlům a dennímu režimu. S nastávajícím soumrakem, který se neúprosně blížil, se všichni dětští účastníci těšili, až ulehnou, a zároveň vyzvídali, co se bude příští den dít.

Větší část táborového programu byla naplněna aktivními činnostmi. Převážně to byly výlety do hor, jako například okružní výlet na Malou Skálu, nebo výšlap od Arabely až k Ještědu.




Výlet na Ještěd byl jeden z nejpovedenějších, protože děti kráčely s chutí a hlavně s vidinou dosáhnout nejvyššího bodu (1012 m.n.m.). Další z naší připravené sportovní aktivity bylo sjíždění řeky Jizery. Nejen, že se nám podařilo zaseknout o jediný klacek na celém jezu, ale děti odjížděly plné zážitků a především s přecpanými batohy mokrého oblečení. I další dny se nesly ve znamení her. Naše hřiště dostávalo co zabrat. Především brantballem, který se stal nejpopulárnějším sportem, ovšem ne jediným. Hráli jsme také slepý fotbal, ufoball, vybíjenou a nebo přehazovanou.

 

Jeden den jsme věnovali prohlídce města, která probíhala za pomoci fotografické hry, kdy děti měly najít deset subjektů, které měly na fotografiích. Můžu říct, že až na malé výjimky děti všechny obrázky našly bez sebemenších problémů.

Největším lákadlem v Liberci byl beze všeho Babylon, což je největší centrum zábavy. Zde jsme navštívili IQ park, kde si děti vyzkoušely všelijaké pokusy, dokonce si mohly zahrát na rosničku a nebo si změřit rychlost běhu. Poté jsme šli ještě do aquaparku a na bowling.

 

Náplní tábora byly také intelektuální hry, neboli hry na rozvoj logiky či myšlení. Jelikož jsme byli mezinárodní tábor, tak jsme museli do programu zařadit vědomostní hry o obou státech. Mezi naše nejoblíbenější hry patří šifry. Děti dostanou na začátku nápovědu, která je dovede k další. Většinou jsou tyto nápovědy nějak zašifrované, takže si naše milé dětičky musí lámat pěkně myšlením hlavičky. A kdyby si nevěděly rady, tak pro ně máme připravené nápovědy za splnění malého úkolu.

Po celý čas konání tohoto tábora vládla příjemná atmosféra a zaujetí. Díky tomu se nám podařilo vytvořit pěkný a přínosný táborový program, pomocí kterého se nám podařilo děti jak zabavit, tak jim vykouzlit na tvářičkách široký úsměv. A to je, si myslím, pro nás, vedoucí, ta největší a neocenitelná odměna.

Závěrem chci dodat, že všichni účastníci odjížděli plní zážitků, příjemně spokojeni a naladěni k příštímu táborovému dobrodružství.

 

Jiří Hříbal, Duha Arabela, Liberec


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist