sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tamjdemoví dobrovolníci mění svět českých neziskových organizací

Napsala Jana ©oupalová dne 8.září 2011

Rok 2011 byl vyhlášen „Evropským rokem dobrovolnictví“. Aktivity organizací, které rozvíjí a prakticky naplňují principy dobrovolnictví, získávají v letošním roce větší prostor pro prezentaci činnosti, podporu finanční i mediální, naději na novelizaci zákona o dobrovolnictví a šanci změnit povědomí o dobrovolnictví ve společnosti jako o cenné hodnotě. Duha, jako další české neziskové organizace, působící na tomto poli, svou činností bezpochyby potvrzuje motto tohoto roku: „Dobrovolníci mění svět“.




Jak dobrovolníci mění svět neziskových organizací s Duhou je možné zažít během víkendových akcí Tamjdem, které v Duze probíhají od roku 2007. V uplynulém víkendu proběhl letošní desátý Tamjdem, celkem se jich od roku 2007 konalo 65 a dobrovolníci společně už pomohli změnit svět více než čtyřiceti neziskových organizací. Od svého vzniku projekt získal dvě akreditace od Ministerstva vnitra v oblasti krátkodobé dobrovolné služby.

Tamjdem o víkendech spojí dobrovolníky se zájmem poznat zajímavou neziskovou organizaci a pomoci jí převážně fyzickou prací. Nabízí se zajímavé možnosti trávení volného času a zároveň jednorázová, víkendová pracovní výpomoc pro organizaci, která uvítá a ocení „dav“ dobrovolníků.

V buddhistickém centru dobrovovolníci několikrát připravili dříví na zimu, v ekologických centrech a farmách postavili zdi, podojili kozy, sklidili podzimní úrodu, v komunitních centrech pro handicapované natřeli ploty, postavili a vymalovali zdi, shrabali listí, na hradech a zámcích přispěli k záchraně cenných staveb, v jóga centru sázeli brambory. Více informací a možnost stát se víkendovým dobrovolníkem naleznete zde: http://www.trochujinak.cz/tamjdem/tamjdem/

Markéta Votavová, Jana Šoupalová

 

Program Duhy, který se jmenuje „Trochujinak“ podporuje rozvoj dobrovolnictví a nabízí mladým lidem možnost vyzkoušet různé formy dobrovolnictví v rámci tří projektů: Tamjdem, Workcamp, Na dlouho mimo.

Více www.trochujinak.cz

Kontakt:

Markéta Votavová, koordinátorka projektu Tamjdem

Duha, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1

tel.: 234 621 374, e-mail: tamjdem@duha.cz


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist