sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tamjdemáci v Ryzáčku - rychlokurz natírání a hiporehabilitace

Napsala Jana ©oupalová dne 15.září 2011

Tamjdem, dobrovolnice Sabina: Můj první Tamjdem byl, dalo by se říct, národnostně trochu střídmější z pětice cizinců se tu sešli zástupci EVS z Gruzie, Francie, Polska a Portugalska. Zbytek našeho „Dream teamu“ jsem doplnili my Češi.

První zářijový víkend jsme se sjeli ze všech koutů naši vlasti do útulné vesničky Vyšehorky u Mohelnice. Kde sídlí občanské sdružení Ryzáček zabývající se hiporehabilitací dětí a dospělých, které vzniklo v roce 2006.




 

Ve Vyšehorkách nás již čekal uvítací výbor ve složení dvou nejdůležitějších osob Ryzáčka, Aleny Fritscherové a Hany Dvořákové, které nás zasvětlily do tajů hiporehabilitace. Každý z nás si vyzkoušel jak správně připravit koně na rehabilitace a jízdu na koni v kůži tělesně postiženého člověka. Po tomto vyčerpávajícím úvodu jsem se šli ubytovat do přilehlé budovy za krytou jezdeckou halou, která v sobě ukrývala naši komfortní noclehárnu. Večer, jak už to tak bývá na akcích tohoto stylu, se udál v duchu „Multiculty evening s mini food exchangem“. Proběhlo malé seznamovací kolečko u našeho rádoby kulatého stolu, kde jsem rychle zjistila, že pražská mládež je aktivnější než ta moravská. Hanba nám! A rychle do spacáku připravit se na nadcházející pracovní den.

V soboto jsme se probudili do slunného rána. A opravdu, celý den bylo parno, takže jsme si chvilkami připadali jak na římských galejích. Po snídaní nám hlavní stavbyvedoucí, Martin Fritscher, dal krátké Intro k tomu co, kde, kdy, s čím, kým a jak budeme dělat. A pak už to rychle utíkalo. V první fázi nás čekal nátěr jízdárny a užitkové budovy s hernou pro děti, kanceláří, kuchyní a sanitárním zázemím, která, ač se to nezdálo, byla celkem rozlehlá. Hned u první stěny šlo fakt o krk. Z nenadání jsme probudili sídlo vos, které asi bydlely pod dřevěným obložením budovy. Začali jak divé kroužit kolem všech natěračů a naráželi do všeho, co jim přišlo do dráhy jejich pominutého letu. Naštěstí nám starý známý pan Biolit zachránil kůži a po vosách za chvíli nebylo ani vidu ani slechu.

Na oběd jsme se sběhli jak divá zvěř. Zde se nám podařilo umlčet to hladové stvoření pomocí výborné krmě z místní hospůdky. A zase zpět na špičky. Tady by nám i primabaleríny z ruského baletu mohly závidět tu průpravu. No zkuste si natřít budovu měřící cca 6m, když žebřík je v tomto případě nedostatkové zboží.

Takto jsme pokračovali až do úplného vypotřebování barev a natření všech požadovaných míst. Příznivci čuchání ředidla by dneska měli préé na tom jsme se shodli všichni. Večer nás čekalo pravé české barbecue v podobě špekáčku a lahváče. A překvapením sobotní noci, jak pro nás tak i pro místní obyvatele, byla návštěva tradiční vesnické zábavy. Kdy jsme to před zraky všech místních zvědavců pořádně rozbalili v rytmu českých vypalovaček a šlágrů. Vrcholem večera byla krásná podívaná na jasné nebe s hvězdami, která se nám velkoměšťákům málokdy poštěstí vidět.

Druhý den jsme začali zvelebovat terén venkovní jízdárny. Dále jsme podložili rampu pro vozíčkáře, přidělávali původní bannery sponzorů a značili pro lepší orientaci jezdců drezurními písmeny krytou a venkovní jízdárnu.

Před jedenáctou jsem měli hotovo tak jsme se vydali do místního kostelíka nasát trochu zdejší historie, do níž nás uvedl místní svérázný farář a poutník v jedné osobě. Než jsme se nadáli, seděli jsme u posledního společného oběda. A ještě společná fotka a hurá domů.A tím to končím své povídání o tomto víkendu, pobrukujíc si stále tu otravnou písničku od 100 zvířat „Nikdy nic nebylo...“ Bez Tamjdemu by vskutku "Nebylo nic" z tohohle úchvatného zážitku.

Sabina (dobrovolnice, účastnice tohoto Tamjdemu)

 

Kontakt na Tamjdem:

koordinátorka Markéta Votavová

tamjdem@duha.cz, 234 621 374

Duha, Senovážné nám. 24, Praha 1

Projekt Tamjdem je akreditovaný Ministerstvem vnitra ČR pro oblast dobrovolnické služby.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist