sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Školení hlavních vedoucích dětských putovních táborů

Napsala Jana ©oupalová dne 5.října 2011

Reakce účastníků vzdělávacího programu Hlavní vedoucí dětských táborů putovních, které realizovala Duha a školicí centrum Duhy Přerov v rámci projektu Klíče pro život. Prezenční část školení proběhla 8.-11.9.2011 v táborové základně Duhy Klubu Dlažka v Rajnochovicích: „Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím.“ I tak by se daly shrnout moje pocity ze školení hlavních vedoucích, které proběhlo začátkem září v Rajnochovicích. Cílem této akce bylo zprostředkovat nám potřebné znalosti a dovednosti, jež využijeme při přípravě i následné realizaci putovního dětského tábora, a to se nepochybně podařilo.




Na vlastní kůži jsme si mohli vyzkoušet, jak nepohodlně se jde se špatně sbaleným těžkým batohem do kopce, jaké to je sám si připravit jídlo nebo třeba naplánovat zábavnou trasu. Větší část školení probíhala hravou formou, což nás účastníky těšilo, bavilo a myslím si, že i  stmelilo.

Kromě her a různých putování nechyběly ani přednášky, ale i tady musím přednášející pochválit za to, že se je snažili pojmout zábavně a interaktivně. (Snad jen přednáška v sobotu v noci mohla být kratší.) Na závěr jsme všichni napsali test a obohatili jsme tak Duhu o řadu nových hlavních vedoucích!

Janča–Jana Nevtípilová

 

Školení mi dalo ucelený přehled o všech aspektech týkajících se pořádání dětských táborů, povinností a odpovědnosti HVT. Upřesnil a doplnil jsem si informace získané několika letou praxí oddílového vedoucího.

Největším přínosem pro mne byla komunikace se zkušenými HVT, jejich předávání zkušeností, které jsou mnohdy netradiční a neočekávané. Dále pak akčí forma školení, která byla zaměřena na praktické dovednosti HVT, seznámení s některými hrami, nácvik krizové situace se záchranou raněného i simulace putovního tábora–s plnou polní se vyškrábat do největšího heblu v okolí nebo uvařit z lehkých surovin pořádný oběd. Přednáška profesionálního psychologa a jeho doporučení zacházení s  hyperaktivními nebo úzkostnými účastníky rovněž rozšířila mé "odbor né znalosti".

Školení se mi velmi líbilo a hodně jsem si z něj odnesl. Bylo dobře propracované a naplánované. Ani minutu jsem se nenudil. Líbila se mi vhodná kombinace teoretické a praktické přípravy

Petr Skorčík


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist