sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Sedmdesátiny Tamjdemu jsme oslavili u Buddhistů

Napsala Jana ©oupalová dne 6.prosince 2011

Markéta Votavová, Tamjdem: Když jsme počátkem roku 2011, v roce vyhlášeném jako Evropský rok dobrovolnictví, začínali sezónu Tamjdemů, ještě jsme netušili, že na jeho konci budeme slavit jubilejní 70. tamjdemový víkend. Od roku 2007 Tamjdem o víkendech pomohl 41 různým českým neziskovým organizacím a víkendy trochu jinak s ním trávilo více než 400 nadšených dobrovolníků Čechů i cizinců. Sečteno a podtrženo - Tamjdem pomohl změnit svět českých neziskových organizací už sedmdesátkrát. Jaký byl jubilejní projekt?




V pátek, na začátku posledního listopadového víkendu, jsme se balili jako obvykle na Tamjdem – pracovní rukavice, lékárnička, kafe a čaj, ale taky jsme přibalili materiály na hru o Tamjdemu, svíčky, ingredience na dort a propagační materiály jako dárky účastníkům. Jeli jsme na Tamjdem do Buddhistické kulturní společnosti (BKS) u Českých Budějovic a zároveň slavit naše „sedmdesátiny“.

Na Tamjdem se vydalo 17 dobrovolníků. Od sobotního rána jsme jako na každém Tamjdemu pracovali – skládali jsme dříví, hrabali listí, stavěli boudu pro psa. Skvělé jídlo, večerní lekce o buddhismu s meditací a sobotní party jsou taky zdejším standardem, taky to byl náš už šestý Tamjdem v BKS. Ale přesto bylo něco jinak. Byl první adventní víkend a nás hřálo slunce, ve vzduchu voněl oheň a během čajpauzy vznikla fotka naší sedmdesátky. Večerní party jsme začali hrou, kde dobrovolníci zápolili ve znalostech o Tamjdemu a o dobrovolnické programu Duhy Trochujinak a nakonec všichni zvítězili. Za odměnu jsme rozdali trika, tašky a desky s logem Trochujinak a snědli skvělý dort. Poté jsme zesílili muziku a náležitě slavili. V neděli bylo slunce ještě veselejší a v jeho teple se nám podařilo uklidit, natřít boudu a hlavně rozvěsit nové barevné tibetské vlajky po centru. Po obědě jsme se rozloučili a vydali se na hodinový výlet na nejbližší zastávku autobusu, který se nadmíru vydařil. Slunce svítilo, listí pod nohama šustilo a obklopovala nás barevná příroda…

Nevím, zda ten pocit štěstí vyvolala příroda a teplé světlo v kombinaci s buddhistickou filosofií, skvělými lidmi, kteří v centru žijí, bezvadnými dobrovolníky, kteří se víkendu zúčastnili nebo pocit prožití něčeho výjimečného… 70. Tamjdemu...a co teprve ten 100.? Už se nemůžu dočkat!

Markéta Votavová, koordinátorka projektu Tamjdem

 

Kontakt:

tamjdem@duha.cz, 234 621 374

Duha, Senovážné nám. 24, Praha 1

http://www.trochujinak.cz/tamjdem/tamjdem/

Projekt Tamjdem je akreditovaný Ministerstvem vnitra ČR pro oblast dobrovolnické služby.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist