sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Recese jako základní prvek činnosti Duhy

Napsala Jana ©oupalová dne 7.února 2012

Jaroslav Mussur Biolek, Duha Klub Dlažka: Recese jako slovo má mnoho významů. V činnosti naší organizace /tedy Duhy/ má význam ten hlavní a to význam recese jako nadsázka či způsob provedení aktivit tak, aby nevážnou a humornou formou "naprosto vážně znevážily původní vážně myšlené". Aby hlavně pobavily  účastníky akcí lehkým a někdy i drsným způsobem. Vždyť co jiného než recese je hrát si u nás na Afričany, Mexičany, Avatary, Šmouly či Vikingy.




Poletovat v lese s kufrem, vytvářet super postavy nového typu /Haťa Paťa, Šoule Moule či Strčko Brčko/. Jezdit pomalovaní na lodi, v kvádru či dámských šatech se pohybovat mezi lidem, prodávat starostům pomalovaný šutr, v noci plnit šílené úkoly, pak psát o tom básně, chodit se zavázanými očima a  plnit úkoly v terénu, shánět potvrzení o  největší drbně, čarodějničit či si prostě HRÁT. Jiné slovo než recese to prostě lépe neřekne.

U akcí části Duhy a tedy naší dužiny Duha Klub Dlažka jsou to např. akce táborové. Letos třeba tábory rodičů s dětmi Zachraňte Dračátko, Strašidelný hrad, Cestovatel Laskominka, Čtyřlístek a Všichni už jsou v Mexiku. Ale také víkend Spálovské hrátky, Dědeček Čoko a babička Deli, Mikulášský víkend, Malé Dláždění ... V akcích pro děti je recese denně přítomna na řadě akcí víkendových či táborových, ale mísí se hlavně s dobrodružstvím a tak vytváří ideální volnočasový koktejl–počínaje Šmouly, pokračujíc Osadníky z Katanu a konče např. Olympiádou. Vrcholem recese naší organizace byly speciální akce Univerzita Járy Cimrmana, ale ty už skončily. A zejména Eldoráda–soutěž, kde humor a recese se ve velmi dobrém poměru mísí s dobrodružstvím a odvahou–letos chystáme 27. ročník.

Již cca 25 let konáme akce typu Mafie /naposledy 2010/ či speciál Softbalvíkendy Járy Cimrmana /naposledy 2010/. Speciálkou jsou i prosincové víkendy Konference, koalice, korupce–naposledy vloni s tématem Marsu. Speciálka jsou tématické večírky či České plesy (naposled v roce 2010), kde od roku 1987 se snažíme vypadat typicky česky. Recesní prvky jsou samozřejmě i na sportovních akcích–např. jako recese míněná akce Mistrovství světa v ringu, kde letos již po pětadvacáté vyráží týmy z celého světa na skvělý turnaj týmů. Vyráží ovšem fiktivně jak ostáty, ale pravidelná účast a fér boj vrcholných hráčů ringa cca 15–20 týmů dává příklad toho, že i recese může být brána smrtelně vážně, ale hlavně hravě.

Na naší největší akci roku Velkém Dláždění je celkem 30 soutěží, ale vždy je zde přítomna recese–jak v názvech týmů, tak v jejich přístupu, tak i přímo v řadě soutěží. Chystáme naprosto vážně míněnou recesi a to otevření výstavy neboli vernisáž našeho umělce malíře Tomáše Komínka 17.3.2012 v galerii Střed v Přerově, kde pozveme rádi každého.

Bez recese nemohou být ani naše vzdělávací akce–počínaje školením Velkým táborovým konkurzem apokračujíce akcemi Pravá ořechová Dlažka, Jedinečná Dlažka či Levá ořechová Dlažka. I samotná Dlažka vznikla jako protiváha smutku a šedi všedních dnů. I symbol Dlažky je sám o sobě recesní /mj. nezapomenu jeho umístění náhradou za sochu Klementa Gottwaldy 1.4.1990 v Přerově na hlavním náměstí/.

Co více říci? Zlaté doby recese jsou možná pryč, ale stále je zde řada aktivních humor rozdávajících lidí , kterým to tímto směrem opravdu pálí , a kteří koukají na svět jinak než běžňáci. A hlavně lidí,kteří bez recese nemohou býti. Stačí mrknout na www.dlazka.cz a otevřít si propozice /bližší informace/ uvedených akcí či mrknout na fotogalerii nebo si přečíst články našeho Dlaždiče a uvidíte sami.

Mussur /Jaroslav Biolek/–předseda Duha Klub Dlažka Přerov


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist