sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Víme, které dužiny jdou k duhu

Napsala Jana ©oupalová dne 14.června 2012

Do konce dubna se dužiny na základě výzvy v emailové konferenci Duhy přihlašovaly do projektu Jít k duhu, který je součástí projektu čtyř spolků s názvem „Činy mluví aneb Cesta k odpovědnosti".

Moc nás potěšil veliký ohlas a zájem dužin o náš projekt. V průběhu května jsme vybrali deset dužin, které od září půjdou k duhu.




Kriteriem výběru bylo včasné odevzdání přihlášky a dále splnění podmínek pro účast v projektu (pravidelná činnost v průběhu roku s minimálním počtem 10 dětí do 18ti let na akci). Následující dužiny se mohou těšit na hledání duhových skrýší v zajímavých lokalitách České republiky: Duha Alternativní zóna ze Žďáru nad Sázavou, Duha Modrá Střelka z Náchoda, Duha Klubáci z Frenštátu pod Radhoštěm, Duha Kluci od Rysí řeky z Moravské Třebové, Duha Kopretina z Plzně, Duha KSKD ze Sokolova, Duha Křišťál z Lutína, Duha Světlov z Bojkovic, Duha Rysi z Olomouce a Duha Zámeček z Havířova.

Vedoucí z uvedených dužin se zúčastní víkendového proškoleni v září roku 2012 a v rámci školního roku začnou aktivně s dětmi z dužin hledat duhové skrýše. V současné době sestavujeme seznam lokalit a úkolů pro dužiny. Prozatím plánujeme přibližně 1/3 skrýší v Čechách a 2/3 na Moravě. Zároveň pracujeme na přípravě dvou metodik k projektu. Jedna se zabývá prací s GPS navigací a QR kódováním, druhá tématikou životního prostředí oblastí, kde budou schovány duhové skrýše.

Současně lektorský tým připravuje školení vedoucích a pracuje na vytvoření nových webových stránek, které poslouží jako medium pro sdílení zkušeností vedoucích s  používáním metodik, dále zážitků z výprav za skrýšemi a  též bude zobrazovat mapu s  evidencí nalezených duhových skrýší a splněných úkolů zúčastněných dužin.

Projekt Činy mluví aneb Cesta k odpovědnosti–odpovědnost za sebe sama i za druhé skrze prostředí neformální výchovy (CZ.1.07/1.2.00/27.0056) je realizován v rámci OP VK. Projekt Duhy Jít k duhu je klíčovou aktivitou, jednou šestinou, společného projektu čtyř spolků dětí a mládeže (A-TOM, Liga lesní moudrosti, YMCA v ČR a Duha).

Martina Tietzová (tietzova(at)duha.cz)

Jana Šoupalová (soupalova(at)duha.cz)


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist