sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Zámeček připravila tábor pro děti z ukrajinského sirotčince a českých domovů

Napsala Jana ©oupalová dne 20.srpna 2012

Duha Zámeček, Havířov – Dobrovolníci z havířovské Duhy Zámeček pokračují ve svých aktivitách pro opuštěné děti z Ukrajiny. Zatímco loni se vypravili do sirotčince v Mukačevu spolu s třicítkou dětí z českých dětských domovů, letos přivítali 30 dětí ze stejného zařízení na táboře v Česku. Akce, která proběhla v duhovém volnočasovém areálu Myšinec v Oderských vrších, se zúčastnila také desítka dětí z místních dětských domovů.




Celý tábor se nesl v cirkusovém duchu. „Dlouho jsme přemýšleli, jak překonat komunikační bariéry mezi českými a ukrajinskými dětmi. Nakonec jsme se dohodli s našimi kamarády z organizace Cirkus trochu jinak, kteří pro děti připravili žonglérské, artistické a akrobatické dílny. A ukázalo se to jako výborné řešení,“ řekl jeden z vedoucích Gracián Svačina, který vyrostl a stále jako student žije v Dětském domově Jemnice. Kluci a holky několik dní pilně nacvičovali a přitom se úžasně sblížili. Cirkusový program vyvrcholil společným vystoupením dětí pro seniory v Domově na zámku v Kyjovicích.

Pořadatelé se rozhodli dětem z Mukačeva ukázat nejzajímavější místa regionu, proto pro ně připravili výlety do Hornického muzea, na koupaliště ve Vřesině, do akvaparku v Kravařích nebo do doubravského Dinoparku. „Všichni měli oči navrch hlavy. V Mukačevu chodí plavat jen do místní řeky, takže zážitek pro ně bylo i dovádění na koupališti, které je pro naše děti samozřejmé. Nemluvě o zoologické zahradě nebo dinoparku, tyhle věci ještě nikdy neviděli,“ dodal Svačina.

Oříškem pro pořadatele byla příprava jídla. Jak se české děti i jejich vedoucí loni přesvědčili, v ukrajinském zařízení se jí hlavně kaše – ke snídani ovesná, na oběd rýžová a na večeři třeba pohanková. „Konzultovala jsme to i s lékařkou, ale dostala jsem jen tři omezení – nedělat řízky a jiná smažená jídla, používat co nejméně oleje a nekořenit. Přesto jsem měla trochu obavy, ale všem naše jídlo hned zachutnalo a většina dětí zbaštila dva talíře. Nakonec jsme jim připravili i ten řízek a dokonce smažák,“ usmívala se Ivana Sobolová, která měla s dalšími pomocníky na starost kuchyň.

Dost času bylo také na klasický táborový program, jak ho znají české děti – soutěže, táborák, bojovky v lesích. Ukrajinci váleli při fotbalových zápasech, všichni společně se naučili ringo. Jedním z vrcholů akce byla návštěva Dětského domova Radkov-Dubová, kde děti z Mukačeva viděly, jak žijí opuštěné děti u nás.

Akce měla už v době příprav oponenty, podle kterých mohlo mít krátkodobé vytržení Ukrajinců z jejich nuzné reality na děti spíše negativní dopad. Pořadatelé to ale odmítají. „Po revoluci jsme na tom byli podobně jako oni dnes, neznali jsme tobogány v akvaparcích a jiné vymoženosti. V tu dobu přišla nabídka od německé mládežnické organizace a my jsme s dětmi z českých domovů prožili prázdniny plné pro nás neznámého dobrodružství, navíc v podmínkách, o kterých se nám ani nezdálo. Návrat do reality ale nebyl pro naše děti šokem, naopak v mnohých probudil například chuť naplno se pustit do cizích jazyků. Věřím, že podobný přínos to bude mít i pro děti z Mukačeva. Už teď si na facebooku dopisují s novými českými kamarády a přepínají přitom klávesnici z azbuky na latinku,“ shrnul vedoucí akce Vladislav Sobol.

Hlavním partnerem dvouletého projektu, který se uskutečnil díky pomoci a zkušenostem havířovské pobočky Adry, bylo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Kontakt: Vladislav Sobol, 725 595 417

Duha Zámeček (základní článek sdružení Duha) se dlouhodobě zabývá volnočasovými aktivitami pro dětské domovy. Jeho vlajkovou lodí je časopis Zámeček, který čtyřikrát ročně rozesílá do všech dětských domovů a dalších zařízení ústavní výchovy. Hlavními partnery časopisu jsou Nadace Terezy Maxové dětem, MŠMT ČR, Nadace ČEZ a Kellner Family Foundation. Více informací na www.zamecek.net.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist