sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Aktivní příspěvek Duhy Klubu Rodinky k tématu Inkluze v Duze

Napsala Jana ©oupalová dne 13.září 2012

Ivana Čagánková, Duha Klub Rodinka: V rámci projektu Inkluze v Duze 2012 proběhlo v období 15.5. - 31.8.2012 prozatím několik akcí, kterých se účastnily děti ze sociálně vyloučeného prostředí v Přerově, a to z ulice Husova, a také obyvatelky Azylového domu se svými dětmi.




V květnu jsme připravili pro rodiče a děti z azylového domu hudebně- pohybové setkání spojené se sbírkou oblečení, bot a potřeb do domácnosti pro rodiny, kterého se účastnilo pět matek se svými dětmi. Všichni si společně zatančili, zazpívali a zahráli pohybové hry. Tuto akci uspořádaly pracovnice a dobrovolníci z Duhy Klubu Rodinka v Přerově, které napomáhají v rámci své terénní a ambulantní práce zlepšovat sociální situaci rodinám, které se ocitly v momentální nouzi a potřebují pomoci. Děti jsou šťastné z nových podnětů, které oživí jejich každodenní život.

Velmi vydařená aktivita proběhla 21. června 2012, kdy jsme uspořádali oslavu Dne dětí ve dvorním traktu za klubovnou Rodinky na Želátovské ul., byla to akce pro všechny děti z ulice, na kterou jsme pozvali také rodiny z Azylového domu a měli jsme radost z návštěvy alespoň dvou dětí s maminkou. Tato akce byla bezplatná, děti si zasoutěžily na jednotlivých stanovištích, za splněné úkoly obdržely drobné dárečky, pitíčko, diplom a nakonec si zabubnovaly na džembe bubny, vyzkoušely etnické perkusní nástroje. Tato hudební část byla vedena zkušenými lektory, manžely Kratochvílovými, kteří pracují také s pěstounskými rodinami.

Během prázdnin 13.8. až 17.8. jsme uspořádali příměstský tábor s angličtinou a přizvali jsme také děti ze sociálně vyloučených rodin, kterým jsme navrhli jen malou finanční spoluúčast. Přišly 3 romské děti ve věku 7-11 let, které se aktivně zapojovaly do her i hravého učení angličtiny a viděli jsme, že jsou děti spokojené a šťastné. Celkem se účastnilo 15 dětí ve věku 3-11 let. V rámci tohoto tábora jsme navštívili také biologickou stanici a prohlédli si netopýry, dozvěděli se spoustu zajímavého o jejich životě.

Na další období plánujeme spolupráci s přerovskou Kappou. Nabídli nám své prostory, nacházející se v blízkosti sociálně vyloučených lokalit a pro děti z těchto domů připravujeme hudebně výtvarný kroužek s využitím Montessori pomůcek rozvíjejících smyslové vnímání a jemnou motoriku. Zakoupili jsme také řadu nových  speciálních didaktických pomůcek, které by měly napomoci zlepšení jemné motoriky a pozornosti. Pro práci s těmito pomůckami se účastníme vzdělávacích  seminářů a také si zveme zkušené lektory, kteří prošli  kurzem pedagogiky Montessori.

Naše práce je zaměřená především na integraci dětí z různých prostředí, ale také dětí s tělesným či mentálním handicapem mezi zdravé a bezproblémové vrstevníky, aby se pak mohly lépe uplatnit v životě, najít lepší pohled na svět, než jaký vidí ve svých rodinách.

Chtěli bychom určitě dále pokračovat a podělit se o naše zkušenosti.

Mgr. Ivana Čagánková, Duha Klub Rodinka


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist