sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Kdo nebyl na Expedici Apalucha, může jenom závidět

Napsala Štěpánka Štrajtová dne 13.července 2013

Prázdniny sotva začaly, když se skupina účastníků a vedoucích z Duhy Velké Medvědice vydali na Expedici Apalucha. Dobu od 3. do 7. 7. 2013 tak strávili v Náchodě a jeho blízkém okolí nejen objevováním krásné přírody a turistických zajímavostí podhůří Orlických hor, ale také dalším bohatým aktivním programem.




„V průběhu letních prázdnin probíhá spousta táborů a jiných akcí. V čem byla Expedice jiná? I když byla kratší než většina letních táborů, o program rozhodně ochuzena nebyla!“ popsala akci Štěpánka Štrajtová, hlavní vedoucí Expedice.

Během dvou výletů se účastníci Expedice podívali do dvou úplně odlišných prostředí – první vedl přes bunkry Březinka a Lom, kde se seznámili s historií československého opevnění, životem za druhé světové války a s historií armády během obou světových válek. Druhý výlet je naopak zavedl do malebného prostředí Babiččina údolí se Starým Bělidlem, Viktorčiným splavem, zámkem v Ratibořicích a dalšími kouzelnými místy známými z románu Babička.

Ani během pobytu na základně však nebyl čas na nudu. Ve dne a někdy i v noci na účastníky čekal pestrý program – od skupinových aktivit pro rozvoj spolupráce a komunikace, přes psychologické hry a debaty až po veselé hry pro zasmání. Jeden celý den se navíc prostředí základny přeměnilo v nemocniční budovy a operační sály. Účastníci museli plnit řadu úkolů, aby pro svou nemocnici získali co nejvíce pacientů a financí. Navíc na ně neustále tlačila grantová komise, kdy už konečně dotáhnou vývoj Kamene mudrců – univerzálního léku na všechny možné zranění a nemoci.

„Expedice byla fakt super, a kdo tam nebyl, může jenom závidět. Nejen že byly nachystané dva skvělé výlety, které se vyvedly úplně na jedničku, ale také byla připravena jedna celodenní hra. Z té jsem toho sice mnoho neviděl, protože jsem pořád jen vyhodnocoval výsledky, ale vzhledem k frekvenci, s jakou mi chodily, usuzuji, že se nám povedla,“ zhodnotil akci Michal Štrajt, jeden z vedoucích a hlavní organizátor celodenní hry. Další vedoucí, Radek Hrachovec, naopak prozradil i pár zákulisních informací: „Nebyla by to nuda, kdybychom aspoň občas trochu nebloudili, buchty nebyly lehce očazené, děti spaly, kdy mají, vedoucí zmateně nepobíhali s mnoha úkoly, prostě organizovaný zmatek? Ale to jsme my, duhově barevní, stejně jako náš program.“

Po pěti dnech přímo napěchovaných programem se tak spokojení účastníci vrátili domů s úsměvem na rtech a se spoustou zážitků a vzpomínek na těch kouzelných pět dní strávených ve společnosti svých kamarádů. Akce proběhla v rámci projektu Get up! financovaného z programu Vpohybu Nadace Vodafone Česká republika a za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Fotky z akce naleznete zde.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist