sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Setkání s prastarým tureckým uměním

Napsala Marie Wolfová, Duha Tangram dne 20.srpna 2013

Skupina studentů z Duhy Tangram se těsně před prázdninami zúčastnila společného mezinárodního projektu se skupinou tureckých studentů. Projekt se konal v Krkonoších, ve vesničce Sklenařice, kde máme možnost jak ubytování, stravování, tak i tvůrčí výtvarnou dílnu. A to jsme právě v tomto projektu nutně potřebovali.




Turecká skupina nám předvedla a také nás naučila jedno z jejich pradávných tradičních výtvarných činností – je to výroba uměleckého dekorativního papíru. Zjistili jsme však, že žádný papír vyrábět nebudeme, ale z již vyrobeného papíru se podle všelijakých šablonek vyřezávají jemné ornamenty, které se mohou na sebe i vrstvit a vytvářet plastické obrázky. Je to práce velmi jemná a vyžaduje velké množství trpělivosti. O tom jsme se všichni dostatečně přesvědčili. A byli jsme moc  rádi, že jsme náš obrázek konečně dokončili.

Vyřezaný papírový ornament se pak může nalepit na jiný papír či desku a použít k dekoraci. Je dobře, že se staré tradice uchovávají. Na naše první setkání navážeme návštěvou Turecka, kde budeme v našem společném tvoření a objevování tradičních tvůrčích činností pokračovat.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist