sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Jasmín v Býchorech: Děti z domova jsou normální

Napsal Miloš Nguen, Duha Jasmín dne 16.října 2013

Děti z běžných rodin, které působí v pražském sdružení Duha Jasmín, podruhé přijely do Dětského domova Býchory strávit dobrodružný víkend. Užili jsme si zdejší farmu s mnoha zvířaty, poznali super domov, kde je zcela normální být sám sebou, ale hlavně se skamarádili s býchorskými dětmi a vytvořili s nimi pevné pouto.




Takový „zvěřinec“ jinde není

Pražská Duha Jasmín organizuje volnočasové aktivity pro děti z normálních rodin. Letos jsme v půlce října vyrazili do Býchor u Kolína, abychom kromě jiného poznali, co pro děti znamená vyrůstat v domově. Zjistili jsme, že je býchorský domov v mnoha ohledech úplně jiný. Děti se tu běžně starají o koně, ovce, kamerunské kozy, osla nebo třeba prasata. Neminete však ani kočky, psa Getsbiho, králíky a slepice. Moderní areál domova je rozlehlý, má vlastní víceúčelovou tělocvičnu a také základní školu. K býchorskému domovu patří ještě nedaleký pozemek „na Horce“, kde stojí teepee, podsadové stany, keltská osada a především další výběh pro koně, ovce a kozy.

 

Simpsonovi jak ze Springfieldu

U některých dětí z Jasmínu šlo o první návštěvu domova. „Myslel jsem, že to v dětských domovech vypadá hrozně, ale teď jsem moc rád, že jsem poznal DD Býchory. Děti jsou super,“ řekl překvapeně Ondra Strejček. Matěj Pantoflíček doplňuje, že je v Býchorech už podruhé. „Teď je to tady ještě lepší, i když loni jsme měli jízdu vláčkem Kolínské řepařské drážky,“ vzpomíná Mates.

Úvodní večer jsme se sešli v tělocvičně a vzájemně se přivítali. Vedoucí Dendy připravil program na téma „Simpsnovic rodina“.

„Chtěli jsme spojit děti z domova a pražských rodin, aby se vzájemně poznaly. Mám pocit, že si mezi sebou vytvořily pěkný vztah, cítil jsem tam obrovskou příležitost,“ usmíval se Miloš Nguyen, organizátor víkendovky.

 

Projížďka na koních

Děti z Býchor a Jasmínu nejprve soutěžili jako jednotlivci na různých stanovištích se skutečným Homerem, Márč, Lízou, Bártem a Maggie – pěti nejdůležitějšími postavami. Sobotní odpoledne pak probíhalo v okolní přírodě. Rozdělili jsme do čtyř družstev a závodili, kdo bude nejlepší. „Měli jsme připravené tři úkoly, ale kvůli počasí jsme zvládli jen dva, protože začalo hodně pršet,“ zmínil programový šéf Dendy. Všichni se těšili na setkání v tělocvičně a na oznámení celkových výsledků. V průběhu děti vytvořily sedm skupinek a každá z nich představovala úvodní znělku ze seriálu Simpsonovi. Večer měl o něco sportovnější ráz, mnozí si přišli na své. Největší zájem byl o florbal, fotbálek a vybíjenou. Neděli jsme věnovali projížďkám na koních a hlavně tomu, jak být s býchorskými dětmi.

 

www.domov-bychory.org

 

Miloš Nguyen


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist