sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Na zkušené v uzavřené německé komunitě

Napsala Terka Čermáková, workcamp dne 22.října 2013

Na workcampu jsem poznala nové lidi, kteří přestože byli z různých částí světa, řešili podobné věci a témata jako já a vlastně až na pár věcí jsme se moc nelišili. Jazyková bariéra, které jsem se obávala nejvíce, vůbec nebyla takovým problémem. Moc mě těší, že teď už vím, že znalost jazyka nemusí být perfektní a člověk se dokáže dorozumět s druhými a kreativně s nimi tvořit a produktivně pracovat.




Během třech týdnů trvání workcampu mezi námi nedošlo k žádným velkým hádkám, což přikládám tomu, že jsme se všichni snažili zapojit do práce dle svých možností. Horší bylo, že komunita nebyla taková, jak většina z nás očekávala. V komunitě museli řešit jejich vlastní záležitosti, a tak pro nás nebyla práce dostatečně organizovaná, což vyvolávalo občasná nedorozumění. Zároveň jsme ale dostávali možnost si vybrat, na čem chceme pracovat.

Přišli jsme do komunity ve chvíli, kdy společenství řešilo věci ohledně nedostatku peněz a také jejího rozpadnutí, což pro nás bylo však také zajímavé pozorovat, i když jsme ne všemu rozuměli.

Jednu věc, kterou opravdu hodnotím jako nedostatečnou je infosheet, který už z hlediska popisu projektu (komunity) příliš neodpovídal. Dokonce ani seznam věcí nebyl aktuální, protože například spacák jsme nepotřebovali. Neměla jsem problém s tím, že mám pár věcí navíc, horší by bylo, kdyby nám něco chybělo. Špatné bylo, že tím byla naše campleaderka postavena do trochu nepohodlné situace.

Také jsem očekávala více času stráveného s lidmi z komunity. Ten, který jsme s nimi ale strávili, byl dost poučný, zajímavý a zábavný.

Terka Čermáková


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist