sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

V Přerově se utkali nejlepší hráči ve hře Scrabble

Napsala Ingrid Lounová, Duha klub Dlažka dne 16.prosince 2013

Dvaatřicet nejlepších českých hráčů hry Scrabble si v Přerově o třetím listopadovém víkendu změřilo své kombinační schopnosti, pohotovost a důvtip. Vítězný titul si z Acutil Mistrovství  ČR 2013 pořádaného Duha Klubem Dlažka odvezl Pavel Podbrdský, který ve finále porazil loňského vítěze Martina Kuču.

Scrabble má ve světě obrovské množství příznivců, nejvíce jich je v anglosaských zemích. Česká asociace Scrabble (ČAS) má aktivních asi sto členů.




scr2.JPG–velky

„První mistrovství České republiky ve Scrabblu se konalo už v roce 1994, letos v Přerově jsme tak měli 20. jubilejní ročník. Nejznámějším propagátorem zmíněné hry je v republice Jarek Nohavica. Uvádí, že byl prvním, kdo si z Polska přivezl tuto hru. V roce 1997 získal právě Nohavica první mistrovský titul,“ informoval předseda České asociace Scrabble Pavel Vojáček.

Finálového turnaje v Přerově se zúčastnil i jeho syn Filip, který byl letos ve svých 19 letech zároveň nejmladším hráčem šampionátu. „Srabble hraji už od osmi let, od jedenácti jezdím na turnaje. Kromě toho, že tato hra rozvíjí logické myšlení a trénuje paměť, je pro mě také zábavou,“ zmínil se Filip Vojáček z Říčan. Všichni soutěžící, kteří se ucházeli o mistrovský titul, museli absolvovat kvalifikační turnaje, do finále tak postoupilo 32 nejlepších hráčů. Deskové hře s písmeny se často věnují celé rodiny. Loňský mistr České republiky 29letý Martin Kuča z Prahy hraje Scrabble už od svých 14 let, spolu s ním v Přerově soutěžil i jeho otec a máma se sestrou byly organizačními pracovnicemi. „Díky Scrabblu mám hodně přátel a stýkáme se i mimo hru. Ostatně mezi soutěžícími jsem si našel i manželku,“ svěřil se loňský vítěz.

V Přerově se o mistrovský titul utkali hráči od 19 do 64 let, v převaze byli muži. Mezi profesemi vedly spíše ty technické. „Máme tu učitelku v mateřské škole, recepční, novináře, lékaře, hudebníka, vrcholové manažery, ale nejvíce je techniků. Pro Scrabble je asi nejdůležitější právě ta kombinační schopnost, důležitá je i taktika. Pamatuji si, že jedno mistrovství dospělých vyhrála teprve 13letá dívka,“ informovala Dana Kučová.

 

Ingrid Lounová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist