sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Apokalypsa nebo Apríl?

Napsal Petr Big Glajc, Duha Alternativní zóna dne 7.dubna 2015

Asi každý z nás je od nejútlejšího věku obeznámen s tradicí aprílových žertíků 1. dubna. Jsou aktivisté, kteří se ve vyvádění přímo vyžívají, jsou tací, kteří se ve skrytu děsí, aby se nenechali napálit, ale jsou i tací, do kterých byste to neřekli a pak najednou…

Tušíte správně, že řeč bude o kategorii poslední.

Byl první duben, rok dvoutisící patnáctý. Počasí snad aprílovější už být nemohlo a k tomu ten děsnej vichr. Někoho děsí bouřky, někoho přívalový déšť, já se ještě nenaučil mít rád vítr. A právě ten hrál hlavní roli v letošním aprílu.

To vám takhle dopoledne zavolá vyděšená hlavní vedoucí a sdělí vám, že v táborové základně, kterou si už léta pronajímáme, spadl strom na srub a že si na letošní tábor musíme najít nové tábořiště. První myšlenka – apríl, ale ta se brzo rozplývá, protože tuhle zprávu před malou chvílí rozeslal hlavní vedoucí tábora všem členům dužiny a také všem rodičům. To by přece jako fórek neudělal! No posuďte sami:

Vážení rodiče, milé děti!

Včera ve večerních hodinách mi volal pan správce, šéf pionýrské skupiny, od které máme pronajaté tábořiště v Železných Horkách. Sdělil mi (nejen pro nás) velice nepříjemnou novinku.

Vichřice a prudké poryvy větru, které v pondělí a v úterý zasáhly většinu území ČR, se bohužel "vyřádily" i na samotném tábořišti. Dle informací pana správce jsou polámané některé stromy v lese ležícím severně a severozápadně od tábořiště (nad svahem a nad umývárnou).

Polámaly se však i dva smrky stojící v bezprostřední blízkosti srubů. K naší smůle spadla jedna ze zlomených částí stromu přímo na dřevěné sruby a drastickým způsobem je poničila–zasažen je prý zejména komín, kamna a vybavení skladu. V tuto chvíli nedokážeme odhadnout přesné škody ani dobu trvání oprav. Pan správce však odhaduje, že i při maximálním úsilí oprav je zejména první (tedy náš) běh v ohrožení.

O situaci jsou informováni všichni duhoví vedoucí a již nyní usilovně pracujeme na alternativním plánu. Ten zahrnuje mimo jiné i hledání nového tábořiště, pokud by se opravy v Železných Horkách nestihly ..

Vážení rodiče, chtěl bych vás jménem všech vedoucích Duhy AZ poprosit o spolupráci. Pokud byste věděli o jakémkoliv vhodném tábořišti, dejte mi, prosím, co nejdříve vědět. Najít dobré tábořiště v tuto dobu bude bohužel velmi obtížné .-..

Předem děkuji za spolupráci a věřím, že společně tuto krizovou situaci zvládneme. Za sebe mohu slíbit, že udělám vše pro to, aby se tábor uskutečnil, nejlépe ve stejném termínu a na stejném tábořišti.

S nelehkým pozdravem, xyz hlavní vedoucí tábora

Bez dalšího přemýšlení začínáme rozjíždět záchrannou akci, plánujeme, kdo může hned další den vyjet do tábořiště a začít odklízet napáchané škody. Máme už tým, který stanoví přesný čas odjezdu. Čekám na telefonát. Mám totálně zkažené odpoledne, hlavou se mi promítají apokalyptické scény. Do toho začínají přicházet e-maily od vyděšených rodičů s návrhy na nové tábořiště, na víkendovou brigádu…

Na další čekání už nemám nervy, volám o přesné instrukce na další den. A tady už začíná něco zadrhávat. Víš, zítra nikam neodjíždíme. Jestli se v tábořišti něco stalo, nevím, ale plánovaná brigáda je fór!

Tak, že by přece jen apríl? Pomalu se začínám smiřovat s touhle možností. Tak tohle bych v životě nečekal. Od tak seriózního člověka… Nejen já, ale i spousta dalších netrpělivě čeká dlouho do noci, jestli přijde rozuzlení téhle záhady. Konečně!

Milí duhoví přátelé!

Chtěl bych se všem omluvit za poplašnou zprávu, kterou jsem dnes ráno, 1. dubna, rozeslal. Zpráva byla od počátku zamýšlena jako aprílový žert. Ostatně, mé motto zní: "sranda musí bejt".

Aprílový žert však využívá mimořádné situace panující v posledních dnech. A takový žert (jak jsem si později uvědomil) může být úplně stejně skutečný, jako smyšlený. A takový žert proto nakonec nemusí být až tak vtipný.

Děkuji všem, kteří se nenechali napálit a zjistili, že je to apríl. Ale hlavně děkuji těm, kteří uvěřili, ale ve snaze pomoci chrlili své nápady - na táborovou brigádu, na kontakty jiných tábořišť, na jinou formu výpomoci. Těchto nápadů a nabídek si nesmírně cením. Zvláště pak kontakty na jiná tábořiště mohou být pro Duhu v budoucnu velmi cenné.

Velmi rád bych vás všechny chtěl ubezpečit, že v tábořišti v Železných Horkách se nic zvláštního nestalo. Tuto jistotu v této chvíli bohužel nemám. Pevně však věřím, že katastrofický scénář z aprílového e-mailu nenastal….

Opravdu se mi ulevilo až teď. Nemám pocit naštvání, že jsem naletěl. Je to sice drsný apríl, ale provedený parádně! Co bych to ale byl za duháka, abych se kapánek „nepomstil“. Vězte, že malá odplata nastala a že měla úspěch. To by ale bylo na další povídání.

Věřím, že každý z nás má po ruce hned další aprílové fórky, které někomu provedl, nebo které byly provedeny jemu. A tak to má být. Nejen v Duze, která se k recesi hlásí veřejně.

A pointa? Téma letošního tábora v aprílově zničeném tábořišti zní:

GENESIS ANEB PŘEŽITÍ V POST-APOKALYPTICKÉM SVĚTĚ. Ve světě po katastrofě… http://az.duha.cz/tabor2015/

 

Napálený, ale stále zapálený

Big Petr Glajc

Duha AZ Žďár nad Sázavou

 

P.S. Hned druhého dubna jsem se vydal osobně prověřit skutečný stav tábořiště. Krajina, na kterou se snášel velikonoční sníh, nejevila známky mimořádné události. Ale co kdyby…

 

aprilAZ.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist