sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Afrohrátky

Napsala Duha Klub Dlažka dne 20.srpna 2018

Než začala letošní Afrika zapršelo. A pak nastala ta pravá suchá Afrika. Teploty přes třicet. Jednou bouřka a s ní pár kapek, jinak ani „kap“! Úvodní den byl ve znamení seznamování, a že bylo s kým. Spousta nových tváří rozdílného věku – malé i větší děti, rodičovstvo a také zkušení dědečci a babičky. Další den začal ráno pro děti rozdělením do oddílů.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Afrohrátky očima náčelníka

     Nejmenší s průměrem tři roky, mírně starší děti 5 – 7 let a starší od 8 let výše. Dospělí přivítali slunce a pak dali ringo turnaj a volejbal. Bylo jich cca 16 hravých i veselých.  Odpolední programy? Džeryho speciální hry – hravé i náročné, pohybové i vyžadující zručnost. Někdy lesem, jindy potokem, na hřišti i v jídelně. Někdy se bubnovalo, někdy malovalo. Někdy se hrálo, někdy jen tak zkoumalo. Každý si našel své. Nezapomeneme na svahilské přísloví – hlavně se osvědčilo „Poslouchej náčelníka nebo si zlomíš nohu“!    Peckou bylo pondělní vystoupení pravých Afričanů! Po odpolení výuce hry na djembe přišlo to pravé. Afrovečer pro všechny, písně, bubny a tance, k tomu spousta zajímavého povídání. Pár z Konga a Angolan nás svou hudbou i slovy zatáhli do Afriky a nechtěli pustit – výsledkem byla spousta zážitků v mysli každého! A později večer začala pravá „afropárty all the night“. Africký Džery se chytil kytary a někdy bubnu, Paul hrál na bubny, Angie chvilku pomohla a pak odešla spát. K tomu naši kytaristé Václav, Dick a český Džery. Mezinárodní hity i afro songy, ale i české písně a spousta veselého a srdečného povídání a večer plynul jako voda. O půlnoci jsme si jako obvykle zazpívali hymnu, za doprovodu djembe zněla báječně. A poslouchat v jednu ráno „Co jste hasiči“ v podání afro Džeryho za doprovodu djembe a nás pravých Čechů byl zážitek pro každého!    Úterní program byl proklenut návštěvou bazénu a po návratu opět skvělými hrami. Večerní táborák a stezka odvahy – a za ní nádherný afro náhrdelník–to už byla třešnička na dortu. Skvělé fotky nočních tvorů nafotil Petr.   Středeční výlet do ZOO, ale i jinam – to bylo dílem každé rodiny. Pro děti bylo afrobingo, pro dospělé akční hra a večerní hudebně – opékací–párty u spodní chatičky.  Čtvrtek byl ve znamení klasického šimbalového klání a výroby afroknedlíků. A také skvělého večerníčku dospělých. Odpolední mokrá bitva a následná komplexní Afrohra, ve které si našli ty pravé afro ořechy všichni byla tou pravou zábavou. A večerní muzikál 10 malých černoušků? Ten měl úspěch větší než na Broadway. Večer byl přípravou na závěrečný den a to ve znamení stolních her.   V pátek dopoledne jsme si skvěle zastříleli z luku a zahráli si na přání jak děti, tak dospělí. A odpoledne bylo ve znamení kroužku–afroringocesta a po ní afroringo turnaj. Večerní předání diplomů a cen. A závěrečná taneční afro párty s půlnočními zpěvy hymny.   K tomu všemu afrokuchyně se skvělou krmí v podání kuchařek Pavly a Míši. Programové menu měla na starosti skvěle sehraná a opravdu hravá osmička vedoucích pro děti v čele s Káťou, Míšou a Petrem, doplněná o Áďu, Vojtu, Aničku, Martinaa Kačku. Džery s Dančou, Václav a já jsme se postarali o dospělé.   Co říci více? Užili jsme si to. Afro týden byl afro dobrý!          

Mussur

Afrohrátky očima vedoucího

    Jako vedoucí jezdím už pátým rokem a vždy si z tábora pro rodiče s dětmi odvezu nespočet skvělých zážitků. Úžasná parta rodičů, vedoucích a dětí to opět rozjela v Rajnochovicích na táborové základně Dlažky a vytvořili tak nezapomenutelnou africkou atmosféru. Návštěva opravdových Afričanů nadchla snad všechny účastníky. Vyzkoušeli jsme si pravé africké taneční pohyby a měli jsme možnost si zkusit zahrát na africké bubny nebo se dozvědět něco o rodné zemi Afričana, který nás celým programem provázel. Nechyběl ani výlet na koupaliště, který všichni účastníci v těch šílených vedrech s radostí přivítali. V odpoledních hrách se pak účastníci snažili zahnat zlé duchy a zachránit tak zvířata v Africe.  Tahle akce byla zkrátka opravdu povedená a už se těším na příští rok!            

Petr

Afrohrátky Dlažka (...očima praktikanta)

     Musím říct, že jsem na této akci byl poprvé a příští rok rozhodně nechci zmeškat. Jel jsem jako praktikant a dokonce poprvé. Udělal jsem vše pro to, aby se to líbilo jak dětem, tak rodičům. Nevím, jak moc byli spokojení, ale měl jsem z toho dobrý pocit. Myslím, že jsme se sešli jako ideální parta, která se snad objeví i další rok, takže rozhodně přijeďte. I kolektiv mezi rodiči a dětmi se mi zdál super, takže ideální akce na léto. Bylo sice dost vedro, ale dalo se to přežít. Vedení navíc zajistilo bazén, který všem dost bodnul. Zkráceně super akce, které nic nechybělo.            

Martin

Básnička a pokřík prostředního afrooddílu (posílá kmenový náčelník pygmejů Míša)Vedro, vedro, velké vedro,můj koníček Afrikedrodovezl mě sem,na africkou zem. Jambo jambo. My křováci.Tady strašliví pytláci.Loví naše zvířata,dělají ratatata. Nebojte my pomůžemea pytláky zaženeme.Jak pravil jsem, tak stalo se.Co nám povíš králi pštrose? Vedro je tu k zalknutí,to ochladit nás donutív obrovské řece Nil,kde čvachtá se i krokodýl. Pozor! Nebo kousne Tě,kousek masa si ukrojí.MY JSME NEJRYCHLEJŠÍ SBĚRATELÉ NA SVĚTĚ,CO SE NIČEHO NEBOJÍ! A MÁME SVOJÍ KRÁLOVNU!!!:-)

Básnička a pokřík nejmladšího afrooddílu (posílá královna Káťa)Lví králové a královnysešli se blízko řeky Nila já zrovna ze studny po dlouhé době vodu pil. Zásoby vody doplnit jsem musel po dlouhé cestě přes Saharu,a tak než jsem dále šelkupředu na posvátnou horu,zůstal jsem tam na týden s nimi,já dromedár z Pobřeží slonoviny. Viděl jsem je krmit krokodýly,pak házeli jim párátka,potom hodně dlouhou chvílistavěli domečky pro zvířátka. Poslední den je čekal těžký souboj,oni ale postavili velký konvoj,konvoj plný zdatných bojovníků, my ti ukážeme černokněžníku !!!! Zaříkadlem černokněžníka zcela porazilia nakonec vše pořádně oslavili.Ťapy ťap, Ťapy ťap, ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ !!!!!A příští rok zase !!!!! HURÁÁÁÁÁÁÁ !!!!

Hakuna matata aneb africká pohoda v Rajnochovicích

      Uprostřed pravého afrického léta se do rajnochovické savany sjely nejrůznější africké rodinné klany, mnohé z nich s těmi nejmladšími batolaty, či naopak zkušenými prarodiči. Od tamějších obyvatel se dozvěděli o zlých duších, kteří decimovali místní vesnici i zvířecí populaci. V prvé řadě se proto vydali do pralesa za radou ke zvířátkům. Bahnochcoucí hroch, plivající imigrantka lama a další jim za jejich dobré činy poskytly mapu míst, kde se nacházejí kouzelné předměty pro výrobu voodoo panenek, pohlcujících zlé duchy. Po večerním rituálu vyhnání zlých duchů se další den vydaly jednotlivé klany pro tyto propriety a zároveň vystavěly čtyři překrásné mohyly, chránící naši vesnici před těmito nestvůrami. Na počest této události byli pozváni praví afričtí bubeníci, kteří roztancovali celou naši vesnici až do pozdních hodin, přičemž náčelník Mussur, nově zvaný trubadúrem Jerrym jako pantáta, naléval kouzelnou ohnivou vodu při zpěvu hymny i dalších africko-českých lidovek.       Naneštěstí, díky naší obranné protiduchové iniciativě, se probudila egyptská mumie a další nilské potvory v čele s krokodýlovitým démonem. Proto se naši spojenci vydali až pramenům Nilu, kde zastrašili a zahubili tohoto strašlivého démona. Večer jsme pak slavnostně při zpěvu hakuna matata daguna blatata spálili všechny voodoo panenky a nadobro odehnaly zlé duchy. Nicméně další den se po tradičním afrobingu, vzhledem ke konstelaci hvězd a planet, vyrojili hrozní methanoloví chřestýši, tudíž jsme museli zvolit obranný manévr a část dospělých se vydala cestou poslepu podél liány. Naštěstí se chřestýši zalekli a methanol přestal působit (respektive se proměnil v ethanol).        Vesnice však potřebovala diamanty na založení národního parku a ochranu živočichů nejen proti zlým duchům, ale i proti dalším pytlákům a ziskuchtivým kolonizátorům. Proto jsme začali hromadit bohatství na všech afrických frontách, ať už jako ti nejmenší kopáči, smlouvající obchodníci nebo pozorní hráči Ubonga. Po úspěšné výhře byl poslední den zasvěcen oslavám, africké hře ringo a ringocestě. Večer po slavnostním vyhlášení následovala bubenická a taneční párty až do ranních hodin.        Jak říká tradiční africké přísloví: Hakuna matata aneb svět je jako kulky kozla. Na shledanou příště v jiné pohodové krajině!    

Mzungu Džery Bzwungu


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist