sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

U Budišovic se poběží pro dětské domovy O zlatého Myšelína

Napsal Vladislav Sobol, Duha Zámeček dne 13.září 2018

Okolí volnočasového areálu Myšinec nedaleko Budišovic u Hrabyně bude v sobotu 15. září patřit sportu, zábavě pro malé i velké a zároveň charitě. Spolek Duha Zámeček chystá charitativní běh, koncerty, výtvarné dílny, soutěže pro děti, autogramiádu fotbalistů MFK Vítkovice a zábavu v režii klaunů z Cirkusu trochu jinak.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

„Celý výtěžek z běhu, výtvarných dílen a prodeje občerstvení půjde na akce, které děláme pro dětské domovy. Na našich akcích je připravujeme na život po odchodu z domova. Učí se u nás vařit, pracovat a fungovat bez dohledu vychovatelů,“ vysvětlil šestadvacetiletý Jirka Kašpar, který sám vyrostl v Dětském domově Radkov–Dubová na Opavsku. Dnes pracuje u dodavatele společnosti Hyundai, kde získal zaměstnanecký grant a z něj uhradil všechny režijní náklady na chystanou akci.

 

„Nikdy nezapomenu na ty skvělé akce, které jsem s Duhou prožil. Tábory, sjíždění Orlice, noční hry, táboráky… Dalo mi to do života hodně, a teď jsem si řekl, že bych to měl taky nějak vrátit a pomáhat těm, kteří jsou v dětském domově dnes,“ vysvětlil Jirka, jak ho napadlo uspořádat charitativní běh.

 

Začátek prezentace je v 9 hodin, samotné závody pro menší kategorie od 6 do 14 let (mikromyši, minimyši a tryskomyši) startují od 10 hodin, start hlavního pětikilometrového běhu je naplánovaný na 11:30. Po poledni začne v areálu zábava pro všechny generace – od soutěží, skákacího hradu a netradičního kreativního tvoření děti až po klauny a žongléry z Cirkusu trochu jinak nebo autogramiádu fotbalistů MFK Vítkovice pro všechny. Do pohody budou hrát kapely Střepy, Světlo a BRIAN ROCK. Pořadatelé slibují také bohaté občerstvení vyrobené šikovnými dětmi z děcáků, kteří se budou podílet také na organizaci celého dne.

 

Aktuální informace o akci zveřejňují organizátoři na FB O zlatého Myšelína.

 

Myšinec je bývalé politicko-výchovné středisko SSM, jeden z mála podobných objektů v republice, který se nevytunelařil ani nerozpadl, ale naopak dnes slouží dětem. Vlastní ho sdružení Duha (ne ekologické hnutí) a provozuje jeho havířovská pobočka Duha Zámeček, která v něm organizuje vlastní akce pro dětské domovy a také ho pronajímá školám a dětským neziskovým organizacím na jejich výlety, školy v přírodě či tábory.

Duha Zámeček zároveň dlouhodobě připravuje projekt Správná pětka pro 5 moravských dětských domovů. Děti z těchto DD, které nejezdí k pěstounům či příbuzným ani na víkendy, prázdniny a svátky, tráví s vedoucími na Myšinci každoročně kolem 10 víkendů, brigády, dobrodružný letní tábor i Štědrý den a vánoční svátky. „Neučíme opuštěné děti, jak si požádat o dávky na úřadu práce, naopak se je snažíme naučit pracovat. A místo dárků jim dáváme hlavně zážitky,“ shrnula šéfka organizace Ivana Sobolová, čemu výtěžek z netradičního dne poslouží.

 

Vladislav Sobol

Duha Zámeček

725 595 417


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist