sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Black Mirror

Napsala Duha Klub Dlažka dne 18.února 2020

V čase 19:19 dne Valentýnského roku 2020 byl oficiálně spuštěn virtuální projekt Dobrosvět pro nově příchozí adeptstvo. 21 odvážných entit se vrhlo do neznámého světa, mimo jiné navrženého dle jejich přání a tužeb, který jim zprostředkovali 4 Goodies - průvodci sestavení samotným velkým Dobrodějem, zakladatelem Dobrosvěta.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Po úvodní přehlídce dobrých skutků, odhrnujíce hromadu sněhu od několika metrů, přenášejíce dřevo i deky, byli Dobroúčastníci vyzpovídáni z veškerých zlých skutků a zlozvyků, které kdy před tím napáchali. Takto „čistí“ mohli být postupně napojeni skrze síť na systém Dobrosvěta, v němž poté vystupovali jako neutrální entity s vlastní novou identitou, páchajíce jen samé dobro a eliminujíce všechno zlo, které se jen počalo drát na povrch. Novou realitu takto viděli skrze virtuální brýle (každý dle různého počtu dobrobodů) a okolí se dotýkali pouze speciálními virtuálními rukavicemi.

Po seznamovacích aktivitách pak na závěr večera navrhovali konkrétní kroky, kterými by se definitivně zbavili zlých pocitů a naplnili potřeby všech.

Sobotní den byl ve znamení aktivní prohlídky virtuálních světů, které lze znát z počítačových her. Tyto světy  zároveň představovaly seznamování se společností Dobrosvěta i se zákoutími jejich neuro-psycho synapsí. První rozcvičkou byla svět hadů, kdy se navzájem pojídali a propojovali. Po sepsání a vylosování přání a tužeb se dobroúčastníci stali Pokémastery a když posbírali Pokémony vrhli se do velkého turnaje. Před obědem je čekala ještě výstavba ideálního Dobroměsta dle The Sims, do něhož se vměstnali figurky všech dobroúčastníků, což však zabralo více času, než bylo záhodno.

Po obědě proběhla výprava na Mars, při níž se každá tříčlenná posádka z hvězdné oblohy uloupla kousek Marsky. Takto však poštvaly Angry birds, kteří vyzvali na střelecký souboj prasečí tým. Bitva následně pokračovala i ve světě Worms, při níž se každý stal červíkem likvidujícím ostatní různými zbraněmi. Před večeří se virtuální svět proměnil v bláznivou okurkovou strouhárnu, kterou korigovaly létající helikoptéry.

Večer se přenesl v rámci oslav narozenin Dobroděje do hudebních performance a taneční párty, která však byla přerušena neblahým zvěstováním, že systém Dobrosvěta zkolaboval – mohl unést pouze jedinou entitu. Východiskem byl Final Fight s balónko-životy, při němž vítězný Jonášek raději rozcupoval vlastní balónek. Z dobroúčastníků se tak stala výpočetní technika, přičemž řešení početních úkonů je zavedlo ke čtyřem Goodies a jejich zapeklitým hádankám a úkolům. Zde se projevila nefunkčnost Dobrosvěta, nicméně několik odvážných dobroúčastníků se toho nezaleklo. Po vyřešení úkolů se vydali bahnitou cestou na vrchol Dobrosvět, kde našli vzkaz od Dobroděje, který se nakonec v Dobrosvětě zbláznil. Díky válcům mohli vyřadit Goodies z provozu a vymanit se ze zkaženého Dobrosvěta.

Závěrem se tedy ukázalo, že nic není dokonalé, ani Dobrosvět, protože Dobro bez Zla nemůže fungovat a ne všechno se podaří, jak si kdo představuje. Níže je uvedeno pár ohlasů a zpětných vazeb od dobroúčastníků, které ovšem svědčí o tom, že z Dobrosvěta si přece jen něco odnesli, i když třeba neví co.  A technologický pokrok pokračuje dále, takže uvidíme, co přinese rok 2021...

 

Jakože bylo to celkem užitý. Takový highs z programu jsou ti hadi a červi. Worms jsem hrála celý dětství, takže trochu nostalgie. A navíc tu hru jste měli hezky vymyšlenou. Taky jsem byla vděčná za dobrý jídlo a teplý spaní. Lows z tudma je asi zdlouhavost některých her. Třeba ta poslední, když se táhla do 2 do rána, tak to už spoustu lidí přestalo bavit.

Odnáším si nový zážitky a zkušenosti. Taky pár nových her, protože byly hodně originální.

 

Čekala jsem všechny hry a celý program drastičtější, víc na psychiku apod. Na druhou stranu jsem si to taky užila, zasmála se a odpočinula (i přes minimum spánku:)). Hry bylo hodně suprově vymyšlené a hodně nových pro mě. U Pokémonů mě trochu mrzí, že “Pokémaster” si pořádně nezahrál a veškerou práci dělal tým. A díky oblečkům mám minimum špinavého oblečení:)

Odnáším si dobrou náladu, špinavé boty a spoustu inspirace na nové hry do programu na tábor a další akce pro děti.

 

Všechno bylo super, ať už více či méně, snad tedy až na poslední “únik”. Nicméně to byl vcelku fajn nápad, jen by bylo super příště protahovanou aktivitu vybírat v lepší denní dobu. Jinak, nejlepší byli asi Angry birds, Pokémoni a Worms (akorát by tam chtělo víc životů).

Odnáším si nové zážitky, snad i nové kamarády (už tradičně lol) a určitě něcco, jen teď nevím co....nicméně byla to hodně fajn akce.

 

Mé přání se naplnilo, dokonce se stalo i součástí desatera, ale to bylo jen jedno. Mé druhé největší přání zůstalo nenaplněno a z jednoho systému jsem přešla do jiného. Myslela jsem, že Dobrosvět nebude o práskání, ale třeba o oceňování. Čekala jsem, že budu princezna v pohádce a místo toho jsem se stala příšerou ve virtuální realitě.

Z aktivit mě asi nejvíc bavili Angry birds a Pokémoni. Jo a ještě ta hra s balónkama než se zvrhla v celonoční útěk ze sporťárny. Chybělo mi víc kolektivních her. Ale cením si snahy udělat nový hry.

Z Dobrosvěta si odnáším spánkový deficit, nový kamarády a kusy rajnochovické půdy přilepené na mých botách. Samozřejmě si odnáším pohnutky v hlavě. Snad se to ve mně hne správným směrem.

 

Opravdu to bylo jiný než v reálném světě. I když je každý jiný a má někdy odlišné názory, dokážeme se spojit a pracovat společně (většinou).

Odnáším si, že i když mě nebo kohokoliv jiného někdo uráží či demotivuje, nesmím to vzdát. Pokud bych to vzdala, musím si vzpomenout, proč jsem začala a pokračovat dále.

 

Bylo naplněno mé očekávání, že to bude něco jiného než normálně. Zajímavé hry a aktivity.

 

Předčilo to moje očekávání originalitou. Čekala jsem běhání sem a tam a sbírání infa. Líbilo se mi, že jsme si mohli sestavit týmy dle sebe a socializace byla nenucená. Zavedení do příběhu, motivace, všechno se mi moc líbilo. Jen u závěrečného úniku jsme byli zbytečně dlouho na jednom úkolu – ztráta motivace (ale intenzivní pocity).

Moc jsem si to užila. Nejlepší akce, na kterou jsem jela, takže moc děkuju!

 

Myslím si, že se má přání v jistém ohledu naplnila. Zjistila jsem, jak Dobrosvět funguje, měla jsem spoustu příležitostí si život v něm vyzkoušet na vlastní kůži. Taky jsem potkala spoustu nových lidí a jsem vděčná za to, že mě (pokud vím) nikdo z nich neodsoudil a normálně jsme spolu komunikovali. Dobrosvět se ukázal býti opravdu velmi dobrým.

Nejlepšími body z celé akce pro mě byly páteční vstoupení do Dobrosvěta (tedy oblékání do kostýmů a následné seznamování) a pak také výprava za Marskou, protože jsme si mohli vyzkoušet práci v týmu, kde opravdu hodně záleželo na téměř každém pohybu.

Odnáším si odtud skvělý pocit a radost. Jsem ráda, že jsem přijela, protože jsem si akci moc užila. Byla to příjemná nová zkušenost, zažila jsem a vyzkoušela spoustu zajímavých věcí. Děkuji za vše:)

 

Bylo to super předčilo to mé očekávání. Hry byly pro mě nový, fakt megadrsný, ale chyběly mi nějaký vostřejší hry v bahně a drsný noční bojovky.

Odnáším si spoustu nových zážitků a zkušeností z Dobrosvěta a doufám, že se do někdy zase vrátím.

Džošua Gejtz

 

Očekávání byla naplněna z 89%, všechny hry byly super, akorát mi chyběla nějaká fyzická aktivita (intenzivnější), ale to jsem zmiňoval už u zpovědi. Jinak všechno OK!

Aktivity byly super, líbilo se mi, jak byly propojené s virtuální realitou. Byly dobře vymyšlené a dokonale vystihovaly hru (Worms byli skvělí).

Odnáším si spoustu nových zážitků. Něco jsem se dozvěděl o ostatních, což je fajn.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist