sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Ohlédnutí aneb vydařené příměšťáky Duhy Klubu Dlažka

Napsala Duha klub Dlažka dne 26.února 2021

Příměstské tábory Duhy Klubu Dlažka z Přerova se velice vydařily. Posíláme Vám ohlédnutí za létem 2020 a za příměšťáky. Chceme věřit, že se v létě zopakují.

Začátkem prázdnin proběhl první dlažkařský příměstský tábor na téma Lovci mamutů. Pod vedením Alice, Hanky a Martiny si děti užily spoustu legrace. Účastníci malovali mamutky, lovili potravu, stavěli příbytky, hráli, soutěžili, tančili i odpočívali.

 

 

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

HPT 1

Lovci mamutů

Začátkem prázdnin proběhl první dlažkařský příměstský tábor na téma Lovci mamutů. Pod vedením Alice, Hanky a Martiny si děti užily spoustu legrace.

Účastníci malovali mamutky, lovili potravu, stavěli příbytky, hráli, soutěžili, tančili i odpočívali. V rámci tématu navštívili archeologickou expozici v Muzeu Komenského v Přerově, kde mohli vidět ukázky pravěkých obydlí, předměty z vykopávek i kosti mamuta. Našim malým "lovcům a lovkyním" se zde dostalo zajímavého a zároveň zasvěceného výkladu, jak mohl vypadat život v době skutečných lovců mamutů.

Hravé tři dny rychle utekly, děti byly fajn a všem posíláme AHOJ

Alice, Hanka, Alenka a Martina

 

HPT 2

Toulky přírodou

V týdnu 7. – 10. 7. 2021 jsme se na příměstském táboře s názvem Toulky přírodou vypravili do Říše zvířat! A povím Vám, že cesta tam nebyla vůbec jednoduchá. Ten, kdo se chce do Říše zvířat dostat, musí přejít přes sedmero hor, které hlídají jejich strážci. Dále na své cestě musí navštívit jeskyně, kde žijí permoníci a schovávají se zde před slunečním svitem. Nakonec ještě musí s naštvanými papoušky vyjednat přechod přes jejich území a vyměnit jejich pestrobarevná vajíčka za volný průchod. Tohle všechno jsme jako banda 40 dětí + 6 vedoucích zvládli. Už nic nechybělo vstoupit do Říše zvířat, ale najednou… Říše nikde! Bylo to pro nás velké zklamání, ale o to větším překvapením pro nás bylo, že Říše zvířat přišla za námi. Mohli jsme si pohladit ochočené mládě nutrie, králíčky, slepičky i pejska. Tohle krásné překvapení ukončilo náš společný týden.

Díky všem odvážným dětem a také vedoucím Markovi, Kačce, Věrce, Barče a Jindrovi za pomoc.       

Hanka Škrabalová

 

HPT 3

Z pohádky do pohádky

Úspěšně jsme ukončili 3. příměstský tábor s tématem "Z pohádky do pohádky".  Děti plnily úkoly od Sněhurky i trpaslíků, hledaly Nema, bojovaly s drakem, a dokonce si i zatančily na maškarním bále. Všichni jsme se spokojeni rozloučili s tímto táborem a budeme se těšit, až se zase všichni potkáme.           

Terka Pešková

 

HPT 4    

Olympiáda Přerov

Letošní rok se blíží ke svému konci a v mnoha ohledech byl zcela odlišný než roky dřívější. Vzhledem ke globální situaci, kterou letos začalo ovlivňovat šířící se onemocnění covid-19, byla zrušena velká část kulturních a sportovních událostí, mezi něž se ke vší smůle řadily i Letní olympijské hry, které se měly konat v japonském Tokiu. Svátek sportu jsme se rozhodli vynahradit nejen sobě, ale především dětem z příměstského táboru, které se letos staly součástí Olympiády Přerov 2020. Kromě samotného sportovního vyžití se děti naučily i mnoho nového ohledně jednotlivých sportů. Bylo by nesmírně krásné, kdyby budoucího českého olympionika ke sportu inspiroval právě náš příměstský tábor.

Náš společný sportovní tábor začal v pondělí 20. 7. 2021, kdy jsme převzali všechny děti a mohli se pustit do akce. Na začátek dostaly prostor seznamovací hry, u kterých jsme brzy zjistili, že se nám sešla skupina dětí, které mají ke sportu opravdu kladný vztah. V následném ceremoniálu byli malí soutěžící rozděleni do pěti barevných týmů – zápolili spolu jak modří, červení a žlutí, tak také týmy hájící barvy červené a fialové. Přerovská olympiáda tak mohla začít. V první disciplíně se mohli předvést malí rychlíci, zbytek pondělního dne se tedy nesl v duchu běžeckých závodů. Děti se za co nejkratší dobu musely proplést opičími dráhami a vyhnout se překážkám. Ohodnocením výkonů a rozdělením prvních bodů mohl skončit první sportovní den.

Úterní počasí nám připravilo déšť, avšak ani ten nepřekazil naše plány, které obsahovaly horský výšlap a gymnastiku. Tradičně jsme se vydali autobusem do Hostýnských vrchů, konkrétněji na Troják, odkud nás čekala procházka k rozhledně Maruška. Ani mokré pláštěnky nezabránily tomu, aby se tábor nesl v duchu upřímné zábavy a hraní her zaměřených na týmovou spolupráci, koordinaci, rovnováhu a přesnost. Náležitou odměnou dětí bylo doplnění cukrů a poté hurá na oběd.

Středa byla dnem míčových her. Ze všech námi připravených aktivit děti nejvíce cenily takzvaný „boj o míč“. Pohled na děti, které soutěží takřka jako neřízené střely, u čehož se ohromně smějí a neskrývají chuť soutěžit, byl tentokráte odměnou pro nás vedoucí. V parku Michalov si děti po soutěžích mohly nakoupit drobnosti a odpočinout si, mnohé z nich však neúnavně zvolily další dovádění na průlezkách, i přesto, že nás další den čekal výlet.

Ve čtvrtek naše skupina nasedala do autobusu směřujícího do ZOO Lešná. Oproti výšlapu nám tentokráte sluníčko krásně svítilo, jediným mínusem snad mohla být jen velikost zoologické zahrady, která svou krásou a atraktivitou vyžaduje na detailní prohlídku mnohem více času, než jsme měli k dispozici. Proto se návštěva ZOO nabídla jako možnost prověření schopností dětí v další disciplíně – v rychlochůzi. I čtvrtý den programu jsme mohli hodnotit jako zdařilý, děti si domů odvezly pamětní mince, různá plyšová zvířátka, či oblíbené „slizy“, hlavně si však výlet všichni společně užili.

Poslední den obvykle přináší zakončovací ceremoniály i na běžné olympiádě. Ještě před vyhlášením vítězů však bylo nutné dát prostor poslední soutěži – štafetě. Za vidinou odměny děti zarputile válčily o poslední body, jejichž konečné spočítání a rozdělení bylo na nás. Po pečlivém sečtení jsme se mohli vrhnout do vyhlášení, kdy se díky těsným výsledkům dokázalo na stupni vítěze umístit v každý den jiné družstvo. Z Olympiády Přerov 2020 si tak každý účastník zaslouženě odnesl diplom a sladkosti.

Všichni jsme si tábor užili na plno a už se těšíme, až se zase setkáme.       

Domča Crhová

 

HPT 5

Cesta kolem světa

Je jen málo lidí, kteří by se z čista jasna rozhodli procestovat svět, a to dokonce jen za pouhých 5 dní. My jsme se však nebáli, posbírali všechny nadšené cestovatele a bez váhání vyrazili. Nejdříve jsme projížděli Evropu. Sehnali jsme si cestovní pas, který nás doprovázel na všech cestách. Jako první jsme projížděli Anglií a Francií. Všichni jsme správně poskládali Eiffelovu věž a samozřejmě jsme i stavěli model Big Benu a okolí. Přes oceán jsme se plavili na další kontinent–Ameriku. Není to jen tak, člověk musí znát zvyky jednotlivých zemí, jak se oblékat, zvyknout si na místní pokrmy. Jako dalším místem jsme projížděli Egyptem. Procházeli jsme vnitřky pyramid a řešili nejrůznější hlavolamy starých Egypťanů. Po takovémto menším brainstormingu nám procházka po Velké čínské zdi přišla jako pěkný odpočinek. Aspoň pro hlavu.

Je to skoro neuvěřitelné, jak jsme tohle všechno stihli právě za pouhých 5 dní. Naši malí cestovatelé však byli šikovní a společně jsme to zvládli.      

Tomáš Němeček

 

Jestli si dobře pamatuji, byl poměrně hezký pondělní den, v novinách psali o všelijakých zprávách ze světa, co se kde událo a neudálo, však to znáte. Nejvíce mě však zaujala stránka, kde se psalo o jednom cestovateli, který se proslavil tím, že objel svět za pouhých 7 dnů. Přišlo mi to jako fakt hustý, ale říkala jsem si, že se to přece musí dát stihnout i za 5 dnů! Když máš nejlepší, odvážný a mega super tým, tak to přece musí jít. Během pár hodin nás už bylo fakt hodně a všichni jsme chtěli jediné. Dokázat, že jde procestovat svět i za 5 dnů.

Začali jsme hned v pondělí, a to v České republice, kde jsme museli strávit nějaký ten čas na úřadě, kde se nám vyřizovaly pasy. Pak jsme navštívili Itálii, kde jsme měli za úkol udělat několik druhů pizzy. Docela nás to zmohlo, tak jsme si další zemi nechali na úterý.

To byla Francie, jelikož ta je fakt daleko, tak jsme si trochu pomohli autobusem, ale k Eiffelově věži jsme už museli dojít po svých. Bylo opravdu nádherně, tak jsme ještě stihli zavítat i do Anglie, kde jsme zkoušeli udělat miniatury známých londýnských monumentů. No málem bych zapomněla, když jsme navštívili nějakou zemi a splnili daný úkol, dostali jsme razítko a potvrzení o splnění do pasu. Abychom mohli vyhrát, museli jsme mít potvrzení ze všech daných zemí, které jsme museli navštívit.

Ve středu jsme se tedy vydali do Ameriky. Zde jsme museli najít nějaké základní americké obrázky, moc dlouho jsme se nezdrželi a už jsme byli na cestě do Egypta, kde jsme zkoušeli rozšifrovat zprávu, která byla napsaná pomocí hieroglyfů. No, čas se krátil a nám ještě pár zemí zbývalo.

Jednou z nich byla Austrálie, ano, byli jsme až u protinožců, zde jsme jim ukázali, jak chytří a hbití jsme.

Čína, poslední navštívená země a asi i nejnáročnější. Bohužel jsme se ztratili na Velké čínské zdi a jen cesta pomocí ringokroužku, nás mohla dostat ven. Ale přece jak jsem říkala, že se super týmem všechno jde jak po másle, cestu všichni našli. Už jen zbývalo vrátit se zpět do Česka a pořádně oslavit náš úspěch.

Ano, zvládli jsme procestovat svět za 5 dní. A byla to opravdu jízda.                    

Škrabka

 

V pondělí 27. července 2021 začal pátý příměstský tábor Dlažky s názvem Cesta kolem světa, na kterém se sešlo 32 dobrodruhů. Ti se rozhodli, že zkusí procestovat svět za 5 dnů. Než vyrazili na dalekou cestu, museli si vyřídit pasy, což se jim samozřejmě povedlo. První zemí, kterou navštívili, byla Itálie. Pokusili se tu vydělat peníze na cestu výrobou pizzy a jejím prodejem. Protože všichni byli moc šikovní, peníze vydělali a mohli se vydat na další cestu.

V úterý navštívili cestovatelé z příměstského tábora další dvě země. Nejdříve ve Francii skládali Eiffelovu věž, pak se přesunuli do Anglie a z přírodních materiálů vyráběli model Londýna. Nechyběl ani Big Ben a Tower Bridge. Úterní výlet do Francie a Anglie (Tesák, Maruška a Troják) se vydařil a všichni se těšili, co jim připraví další den.

Asi si říkáte, co se na příměstském táboře v Přerově dělo třetí den. Děti se dostaly do Ameriky, kde na obrovské mapě USA hledaly obrázky s typickým americkými symboly. Z Ameriky vedla cesta do Egypta, kde bylo z hieroglyfů třeba vyluštit zprávu o dalším dobrodružství.

Ve čtvrtek čekal všechny cestovatele další výlet. Jeli jsme pravdu daleko – až k protinožcům do Austrálie. Ne, nebojte se, byla to motivace pro cestovatele. Ve skutečnosti jsme navštívili zábavní centrum Vrtule ve Valašském Meziříčí. J Půldenní pobyt tady nás všechny moc nadchl. Děti běhaly, prolézaly, skládaly, vymýšlely taktiku, snažily se najít cestu z krtkova bludiště, zkrátka si pobyt tady pořádně užily. A vedoucí? Ti na tom byli podobně. J Před odchodem byl ještě čas navštívit místní obchůdek se suvenýry, protože každý si chtěl z výletu něco domů přivézt.

Poslední den Cesty kolem světa strávili cestovatelé v Číně, kde zdolávali Velkou čínskou zeď. Museli projít po celé její délce a nepustit se provazu, který všechny úspěšně dovedl až na její konec. Po obědě nás čekal návrat domů, do Česka. A co se dělo pak? Úspěšnou cestu jsme museli pořádně zapít a zajít. Takže jsme slavili, loučili se a odměňovali všechny dobrodruhy nejen diplomem, ale i dalšími drobnými dárky. J

Celý týden jsme si všichni moc užili a těšíme se na další naše setkání na některé akci Dlažky. A příští rok také na příměstském táboře Strašidelná škola.           

Petra Novotná

 

HPT 6   

Harry Potter

Příměstský tábor Harry Potter jsme zahájili úvodní scénkou, spoustou seznamovacích her a kouzelný klobouk rozdělil malé čaroděje a čarodějky do koleje, která každému náležela. Vznikly 4 koleje–Dragowolf, Relikvie zelené, Liga mistrů a Mozkomorové. Každá kolej si vymyslela podobu svého erbu. Všichni jsme si společně nabatikovali trička a nikdo neodešel bez své kouzelné hůlky.

Úterní den se nesl ve znamení deště a patřil výletu do Olomouce, kde jsme se podívali do Pevnosti poznání.

Ve středu se koleje utkaly ve famfrpálovém turnaji. Děti si vyzkoušely pravý kouzelnický famfrpál a snažily se chytit i zlatonku. Po několika náročných soubojích vyhrál tým modrých s názvem Liga mistrů.

Čtvrtek jsme strávili výletem na Tesák, kde jsme ušli hodně kilometrů. Děti stavěly domečky, u kterých jsme hodnotili stabilitu, celkový dojem, okolí, výšku a přírodní podmínky.

 Závěr příměstského tábora jsme strávili velmi oblíbeným Famfrpálem, luštěním šifry a dopadením Voldemorta. Dětem byly předány diplomy a sladké odměny.            

Vašek Bařinka

 

HPT 7  

Vesmírné dobrodružství

První den Vesmírného dobrodružství jsme zahájili rozdělením na planety. Proběhlo seznámení, potom jsme šli na hřiště, posbírali jsme kamínky, které jsme po obědě krásně namalovali, navštívili jsme Michalov, kde jsme hráli seznamovací a míčové hry. Dali si výborný oběd. Po obědě jsme hráli hry a malovali.

Den druhý jsme strávili na výletě. Ráno nás vzal autobus do Hostýnských vrchů. Protože počasí nám umožnilo pěknou procházku, nechali jsme se vysadit na Tesáku a z Tesáku jsme se vydali po červené k rozcestníku Pod Křížkem, tam jsme si dali svačinku a pokračovali po modré až na Troják, kde na nás čekal výborný oběd. Po obědě se 13 statečných se mnou a Míšou vydalo na rozhlednu Maruška a zpět na Troják. Na Trojáku už čekal autobus, a tak jsme se vydali směr Přerov.

Středeční ráno bylo ve znamení oslavy narozenin a svátků. Měli jsme Klaudinku, která slavila své 7. narozeniny, potom Klárku, která slavila svátek, a popřáli jsme i Zuzance, která slavila svátek v úterý, ale protože jsme byli na výletě, tak na přání nebylo moc času. Kolem půl 9. jsme šli k Bečvě, kde jsme nakrmili kačenky. Po krmení jsme si dali svačinky a šli navštívit Přerov–Předmostí. Při cestě zpátky jsme se stavili v Michalově, dali si oběd a po obědě si udělali záložky do knížky a navlékali korálky.

Máme za sebou čtvrtý den. Tento byl ve znamení výletu. Navštívili jsme zlínskou hvězdárnu, kde nám milý pán vyprávěl o Slunci, planetách, Zemi, vesmíru a po přestávce jsme díky slunečnému počasí mohli na pozorovatelnu pozorovat Slunce velikým dalekohledem. Nakoupili jsme si suvenýry a rozloučili se. Přesunuli jsme se zlínskými uličkami do restaurace, dali si oběd, a protože bylo velmi teplo, šli jsme k Příluckému pramenu, kde jsme si dali nanuk a osvěžili se v pramenu.

Páteční den byl ve znamení společných her. Zašli jsme na Lagunu, protože tam jsou hřiště ve stínu. Nejdříve si kluci vyzkoušeli, jaké to je házet a chytat rugby míč. Holky se k tomu moc nehrnuly. Potom jsme si všichni zahráli vybíjenou. Rozdali jsme medaile a diplomy a udělali si párty diskotéku. Na přání dětí jsme se opět přesunuli do Michalova, kde si koupily suvenýry. K obědu jsme měli sladké knedlíky s jahodovou omáčkou. Po obědě si všichni namalovali sádrové magnetky a než se s námi děti rozloučily, zahráli jsme si všichni židličkovanou. Byl to velmi napínavý závěr. Během celého týdne si děti našly nové kamarády, něco malého si vyrobily. Já jsem poznala spoustu nových dětí, ale i takové, které byly se mnou už loni.       

Míša Janásková

                                                         

HPT 8

Madagaskar

Když jsme se rozhodovaly, jaké téma si letos pro náš tábor vybereme, shodly jsme se všechny jednohlasně. Známou pohádku Madagaskar zná snad každé dítě i dospělí. Zvířecí kamarádi ze známého animáku nás formou her provázeli celým týdnem.

Hned první den se děti rozdělily do 4 družstev, každý si vyzdobil své tričko a vyrazili jsme do Michalova. Na programu byly hry i soutěže, které pomohly dětem se navzájem poznat a spřátelit se.

V úterý nám počasí moc nepřálo, ale i tak jsme se jako správní táborníci nezalekli a vyrazili jsme vybavení pláštěnkami směr Tesák a Troják.

Středu jsme trávili kvůli deštivému počasí na základně. Tam jsme malovali na kameny, hráli deskovky a využili jsme volný čas k tomu, abychom dětem přiblížili, jak se žije lidem na Madagaskaru. Řekli jsme si zajímavosti o tomto úžasném ostrově, na který se dostali hrdinové z naší pohádky. Děti viděly i spoustu obrázků tamní bohaté flory i fauny.

Čtvrteční výlet do Zoo byl už zase plný slunce a celý den se maximálně vydařil. Děti tam využily svá pomalovaná trička, která se jim moc povedla.

Poslední den si děti hned ráno měly možnost pochovat pár živých zvířátek, které nám přinesla ukázat na základnu teta Katka. A jak už to většinou na táborech bývá, nemohlo chybět v Michalově tradiční hledání pokladu. Na závěr děti čekala na základně hostina a rozdávaly se diplomy i medaile.

I po dvou měsících, které už od našeho tábora uplynuly, si vybavuji skvělou atmosféru i pohodu a ta nás provázela celým týdnem. Děti byly úžasné a tvořily sehranou partu.

Touto cestou chci ještě jednou poděkovat všem svým praktikantkám, bez kterých by to prostě nešlo. Holky, DÍKY, jste skvělé!                    

Monika Lakomá

 

HPT 9

Dobrodružství Lvího krále

Náš první den Dobrodružství Lvího krále jsme zahájili vyslechnutím smutné zprávy, že Simbovu kamarádku zajaly hyeny a my máme pouze pět dní na její záchranu. Dopoledne jsme batikovali trička na žluto, abychom měli maskování do savany. Po vydatném obědě a protažení celého těla na hřišti v Michalově už jsme tedy všichni připraveni na zítřejší výpravu!

Druhý den příměstského tábora byl ve znamení putování. Autobus nás všechny zdárně vyvezl až na Tesák, odkud jsme už ale museli po svých. Šli jsme divokou přírodou skrz lesy i stepi. Kolem bylo plno nebezpečných zvířat jako třeba hyeny a supi, před kterými jsme se museli speciálně skrývat a chránit. Po doputování na Troják jsme naplnili svá bříška a jali se stavět lesní přístřešky pro Simbovu kamarádku, aby měla kam jít, až ji zachráníme. Domečky byly krásné, takže jsme si mohli za odměnu ještě zaskotačit na hřišti, a pak už hurá domů!

Středu jsme na příměšťáku věnovali rozvoji fyzických dovedností. Nejprve jsme trénovali různé akrobatické prvky a posléze jsme hráli hru, při které jsme sbírali různě hodnotnou kořist. Museli jsme ji donést zpátky do domečku, aniž by nás nepřítel chytil. Doufáme, že jsme se tak připravili na všemožné peripetie, které nás čekají u hyen při záchraně Simbovy kamarádky Naly!

Ve čtvrtek jsme se vydali do ZOO v Lešné. Potkali jsme spoustu našich zvířecích přátel, prozkoumali džungli a užili si krásný den plný poznání. Na závěr výletu jsme si také všichni pohladili naše mořské kamarády–rejnoky.

Poslední den jsme vyrazili do boje proti hyenám, které jsme společně vodními bombami zahnali a osvobodili malého Simbu. Při našem putování jsme si našli spoustu nových kamarádů, jak z lidské, tak ze zvířecí říše. Užili jsme si týden plný zábavy, poznání a dobrodružství.                       

Natka Prátová

 

 


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist