sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Prázdniny s bonusem, Cirkus Myšinec

Napsal Vladislav Sobol, Duha Zámeček dne 20.září 2022

Celotáborovou hru, bodování a další „povinné“ táborové záležitosti nahradil na letošním táboře Duhy Zámeček nový cirkus a streetart. Kluci a holky z pěti dětských domovů i z rodin celý tábor žonglovali, trénovali artistické dovednosti, učili se sprejovat graffiti a za všechny aktivity vydělávali táborové peníze „chechtáky“. Nakonec vyrazili do domovů pro seniory, aby se naučili nejen brát, ale i dávat.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Za vším stál nápad lidí z ostravského Cirkusu trochu jinak, se kterým Duha Zámeček spolupracuje dlouhodobě, ale dosud spíše jednorázově. „Náš přítel Tiny Beat, který se věnuje beatboxu a občas s námi vystupuje na akcích, mi před časem vyprávěl o projektu, který spojuje talentované umělce z celého světa, a společně motivují v Německu děti k aktivnímu trávení volného času. Nadchlo mě jeho vyprávění o skvělé atmosféře, která na jednotlivých akcích panuje, jak tento projekt motivuje děti a dává jim novou energii do života. Protože v Moravskoslezském kraji spolupracujeme se školami a dětskými domovy dlouhodobě, napadlo mě zkusit podobný projekt i u nás a propojit ho s novým cirkusem,“ upřesnil zrod myšlenky principál Cirkusu trochu jinak Václav Pokorný. Ten pak na tábor posílal své artisty a žongléry, kteří s nadšenými dětmi začali nácvikem jednoduchých prvků a po týdnu společně připravili čtvrthodinové novocirkusové představení.

Cirkus Myšinec se na závěr tábora vydal na své první turné – malí cirkusáci zpříjemnili odpoledne seniorům v Domově na zámku v Kyjovicích a podbeskydské Adámkově vile v Raškovicích a všude si užili mimořádný úspěch. Po představení si s klienty domovů seniorů ještě zahráli zahradní hry, zazpívali a některé dokonce naučili žonglovat.

O zpestření táborových dní se postaral i ostravský grafik Petr Olszowy známý spíše pod přezdívkou Beeo, který přivezl na Myšinec své sprejerské nádobíčko, naučil děti základy graffiti a zároveň vysvětlil, že jde o umění, které se ale v případě použití na nesprávné plochy stává trestným činem.

„Děti byly programem nadšené, od tréninků v cirkusovém šapitó až po výuku sprejování. A cirkusová vystoupení je tak nadchla, že už jsme začali shánět akce, na kterých by mohli vystoupit na podzim. Vypadá to, že na cirkusové vlně pojedeme ještě několik měsíců,“ dodala předsedkyně Duhy Zámeček Ivana Sobolová.

Duha Zámeček

Duha Zámeček (havířovský pobočný spolek sdružení Duha) se věnuje aktivitám pro dětské domovy dlouhodobě. Pro děti z DD Čeladná, Liptál, Fulnek, Příbor a Praha-Klánovice organizuje každý měsíc v rámci projektu Správná pětka víkendovky na horách, na kterých je prostřednictvím zážitkové pedagogiky připravuje na samostatný život po odchodu z domova. Dobrovolníci z Duhy Zámeček vydávají také časopis Zámeček, který pod záštitou Nadace Terezy Maxové dětem, The Kellner Family Foundation a MŠMT rozesílají do všech dětských domovů a výchovných ústavů v Česku. Duha Zámeček je zároveň správcem volnočasového areálu Myšinec, dříve politicko-výchovného střediska SSM, které po rozsáhlé rekonstrukci opět slouží dětem. Spolek tam pořádá vlastní akce pro dětské domovy a zároveň ho pronajímá jiným spolkům, školám, kroužkům a dětským sportovním oddílům na víkendovky, školní výlety, tréninkové kempy a letní tábory.

Připravil: Vladislav Sobol 725 595 417 vladislav.sobol@zamecek.net


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist