sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Varšavské mladé přírodně přátelské okénko

Napsala Jana ©oupalová dne 21.ledna 2008

Na těchto několika řádcích pod záměrně kostrbatým nadpisem vás chceme informovat o průběhu a výsledcích jednání Rady Mezinárodních mladých přátel přírody (IYNF Council), na které jsme ve dnech 7. - 9. prosince 2007 byli vysláni jako zástupci vedení Duhy.


IYNF logo

Jednání se konalo v polském hlavním městě Varšavě za účasti delegátů členských organizací IYNF z celé Evropy. A nebylo to jednání „českého typu“, na jaké jsme zvyklí z našeho civilního života. Všichni a všechno bylo neustále v pohybu a žádné nudné schůzování se na této akci nenosilo.

Na Councilu jsme patřili ke starší polovině z přibližně 30 účastníků a bylo pozitivní vidět, jak se lidi těsně po dvacítce dokáží zapojit, diskutovat a umět obhajovat své názory – to vše v angličtině.

Co bylo vůbec na programu? V pátek po příjezdu jsme absolvovali prohlídku po pamětihodnostech Varšavy a na kost zmoklí a zmrzlí jsme se vrátili do penziónu, kde zatím přibyli později dorazivší. Další chvíle už patřily sněmu, zahájení a seznamování. Mikulášská veselice završila první den a každý dostal veselý dárek.

Jana a Hynek ve Varšavě–velky

Sobota byla dnem, kdy jsme měli probrat fůru materiálů, které se měly v neděli schvalovat. V pracovních skupinách jsme diskutovali nad tím, co mají Mezinárodní přátelé nabízet svým členským organizacím a jejich jednotlivým členům, jak zlepšit provázanost členských organizací a co se povedlo a nepovedlo v posledním roce na tomto poli udělat. Jak jsme psali v úvodu, žádné vysedávání bez výsledku – 15 minut na téma a střídáme! Tak jsme na konci dne, i když naprosto vysílení, měli spoustu dalších informací, jakým směrem IYNF kráčí, co členské organizace vidí jako možnosti a kde je prostor pro zlepšení spolupráce.

V neděli proběhla statutární část setkání, kdy měla každá organizace jeden hlas. Vyslechli jsme zprávu prezidia o uplynulém roce, hospodářskou zprávu, schválili rozpočet a připomínkovali návrh rezoluce o spravedlivém rozdělení členských příspěvků na mezinárodní práci s mládeží. Tato rezoluce je určena „velkým“ Přátelům přírody (NFI). Nové bylo téma, jak definovat organizaci, která se nazývá mládežnická – je to organizace pro mládež, o mládeži, mládeží tvořená a vedená? Toto téma může být zajímavé i pro Duhu.

Na závěr ještě jeden postřeh. Po celý víkend nás překvapovaly taje polské kuchyně, založené na (hlavně kořenové) zelenině, houbách a zelí. Sluší se dodat, že jsme udělali dobrý krok k rozvoji spolupráce Duhy a jiných organizací mladých přátel přírody. Mezinárodní aktivity opravdu nejsou jen pro pár lidí v Praze, ale třeba právě pro odrůstající mládež Vaší dužiny.

Hynek Pečinka a Jana Šoupalová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist