sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Proč lední medvěd tučňáka nedohoní aneb Přátelé přírody v rozkvetlé Vídni

Napsal Hynek Peèinka dne 10.května 2009

Jak víte, proběhlo v prosinci 2008 v Olomouci mimořádné valné shromáždění Mezinárodních mladých přátel přírody (IYNF), jejichž je Duha národním členem. Ukázalo se, že i když je pod jednou střechou asi 20 národních organizací, jež se věnují některé z forem aktivit mladých lidí v přírodě a o přírodě, každá chápe poslání IYNF a svou roli v něm trochu jinak. Společnou řeč a konkrétní výstupy měl najít společný plánovací víkend zástupců členských organizací, prezidia a sekretariátu IYNF a dobrovolníků fungujících na mezinárodní úrovni. Musím říci, že jsme rozhodně odjeli chytřejší a že to nebyl festival ztraceného času.




Víkendová akce s názvem PlaNet (česky planeta, ale angličtináři se dovtípí, že to zní stejně jako Plan it! – naplánuj to) se konala 7. – 10. května 2009 ve Vídni. Kolem 25 účastníků, mezi nimi Hynek za Duhovku a vedoucí duhové kanceláře Jana, strávilo tuto dobu sice pracovně, ale rozhodně ne nudně. Ve čtvrtek bylo navíc trochu času prohlédnout si památky, protože akce začala až večer. V sobotu večer se zase konala narozeninová party a v neděli dopoledne tzv. statutární část, jednání Rady, kde má každá členská organizace jeden hlas, o hospodářských věcech a plánu činnosti IYNF na rok 2009 s výhledem do 2010.

Cílem PlaNet bylo vytvořit co možná nejvíc konkrétní podobu aktivit IYNF. Zavrhli jsme předchozí koncepty velikého hnutí, které se postará o blaho celého světa, a sestavili jednoduchý plán, který staví na vzájemném propojení dobrovolníků, členských organizací a místních skupin (v našem pojetí dužin). Bavili jsme se také o propagaci aktivit, přiblížení mezinárodní činnosti běžným členům našich organizací. Shodli jsme se na tom, že tyto aktivity (třeba kurs vedení aktivit pro mládež či kurs organizování mezinárodních akcí) mají velkou přidanou hodnotu. Dobrovolníka nám z dužiny neukradnou, ale ten se po absolvování akce vrátí a do dužiny přinese nové pohledy a postupy, které jí pomohou růst. O dalších výstupech a inspiracích si přečtete třeba v příštím čísle Listí.

Za Duhu jsme ostatním prezentovali zkušenosti s organizováním Evropské dobrovolné služby na ústředí (Jana) a mezinárodní výměny mezi místními skupinami (Hynek); o oboje byl velký zájem. Já jsem se ještě stihnul sejít s prezidentem IYNF Friedrichem Koeckertem a viceprezidentkou Danou Slámovou, kdy jsme probrali aktuality a naplánovali společné přátelské setkání zástupců IYNF a Duhy ještě do prázdnin. Nutno říci, že jsme v mnoha věcech našli opět společnou řeč a ty trochu sporné jsme schopni doladit, protože jsme z obou stran otevření domluvě. Kdyby jen tohle byl výsledek víkendu, nebyli jsme tam zbytečně.

PS: A proč lední medvěd tučňáka nedohoní? Podívejte se do atlasu zvířat a pak na mapu. Už?


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist