sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

S Duhou v létě z Čech až na konec světa

Napsal Hynek Peèinka dne 17.května 2009

Nemusíte být zrovna Lev z Rožmitálu, abyste mohli prožít aktivní léto třeba na konci světa! Ústředí Duhy i její základní články po celém Česku připravily na letní měsíce letošního roku zajímavé a mnohdy netradiční aktivity jak pro jednotlivce, tak celé skupiny dětí i mladých lidí.

Kromě 130 táborů pro děti a mládež do 18 let jsou tu i aktivity pro mladé lidi zpravidla do 30 let, jako jsou workcampy u nás i v zahraničí anebo Evropská dobrovolná služba, díky níž může mladý člověk strávit od dvou týdnů po jeden rok veřejně prospěšnou pomocí na mnoha místech Evropy.

Pestré léto v duhových barvách je tu už po dvacáté. Přesně tolik let naše organizace na podzim oslaví. 




Duha – sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi je jednou z největších organizací dětí a mládeže u nás (téměř 4 000 členů v 90 základních článcích – dužinách – ve všech krajích České republiky). V říjnu oslaví své 20. výročí a dlouhodobě drží titul „Organizace uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží.“ Duha znamená nejširší spektrum názorů, od založení má filozofii „přátelství rozrůzněných,“ a činností s dětmi a mládeží i ze znevýhodněných skupin – např. z dětských domovů.

Takto široké jsou i nabídky pro veřejnost – jen přes léto pořádají dužiny asi 130 letních táborů. Nejde však jen o děti, nýbrž i o mladé lidi, kterým Duha umožňuje za minimální peníze vycestovat do zahraničí například na workcampy (jedno- a dvoutýdenní tábory dobrovolné práce) nebo na dobrovolnou službu v délce 2 až 12 měsíců (vše i mimo Evropu), pro niž má Duha akreditaci ministerstva vnitra jako vysílací organizace. (Inf: www.trochujinak.cz)

Duhové aktivity jsou rovněž zaměřeny na odbourávání předsudků ve společnosti a nejlepším prostředkem k tomu je mezikulturní dialog. Cílem je přivést děti a mladé lidi k týmové práci s ohledem na kulturní odlišnosti, prohloubit znalost angličtiny či němčiny a schopnost jejich pohotového použití. Zaměřujeme se na výchovu prožitkem a zkušeností, praktickou ekologii, sport a hry, dramatické, hudební a výtvarné aktivity a přírodu. 

Duha má prakticky největší objem mezinárodních výměn skupin dětí a mládeže  (10 až 30 let) do celé Evropy, zejména s Německem. Jde např. o dvoustranné dětské tábory (věk 10 až 12 let) u Baltského moře – letos jsou poslední volná místa na tábor v mořských lázních Ahlbeck na poloostrově Usedom – s výletem do nového Oceánia ve Stralsundu od 25. 6. do 5. 7. (Inf.: Duha i-club, tel. 251512082). Tyto nekomerční vzdělávací a poznávací akce jsou dotovány z programů Evropské komise.

Zajímavou nabídku česko-německých akcí pro veřejnost má i Duha Velká Medvědice z Olomouce. V rámci programů vytváří smíšené týmy vedoucích a smíšené týmy dětí. Vedoucí i děti se zdokonalují v týmové spolupráci, empatii a porozumění jiným zvykům a postupům. Dětem se to daří prostřednictvím plnění skupinových úkolů, prostřednictvím her a sportu a společných zážitků při programu. Vedoucí jsou "nuceni" spolupracovat co nejefektivněji v mezinárodním týmu, což se jim bude dále hodit v profesním a studijním uplatnění. Účastníci se vždy zabývají také problémy mladých lidí, přírody a společnosti v Česku i v Německu. Letos uspořádá Letní tábor Prehistorik – pravěk trochu jinak: proběhne v oblasti Schwäbisch Alb, obec Stetten am kalten Markt, Bádensko-Württembersko; předpokládá se účast 50 dětí a mladých lidí z obou států. Budou fungovat míchané týmy vedoucích i dětí, nejde o jazykový tábor v klasickém pojetí; angličtina je tu prostředkem komunikace, ne cílem výuky (inf.:www.medvedice.net).

Největší a nejaktivnější dužinou je Duha Klub Dlažka s pětisty členy a paletou dobrodružných akcí pro veřejnost – od outdoorových sportů až po koncerty známých písničkářů a kapel ve vlastním klubu. Nejbližšími akcemi budou Dny hravých dětí 30. 5. a Mistrovství ČR a světa v ringu 5. a 6. 9. 2009 v Přerově (www.dlazka.cz). Viz též vlastní prezentace Klubu Dlažka.

Také Duha Vega z Krnova (vega.krnov@seznam.cz) letos nabízí řadu zajímavých akcí, z nichž vybíráme:

29. 5.  Galakoncert Krnovské sluníčko v rámci projektu Evropa očima mládeže

30. 5.  Mezinárodní den dětí a Orientační závod v Hynčicích

30. 6.  Fair Show  Rozloučení se školou

Aktuální informace o těchto, ale i dalších nových nabídkách naleznete na www.duha.cz . 

Zdroj: Tisková zpráva sdružení Duha, 15. 5. 2009 


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist