sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Zemřel Jan Šimáně – Galén, jeden z duchovních otců Duhy

Napsal Radan Kukal dne 28.února 2013

Galén (1. 10. 1924 – 13. 2. 2013) stál u zrodu našeho sdružení a jeho myšlenka „přátelství rozrůzněných“ je stále jednou z nejvýznamnějších hodnot, na kterých je Duha postavena.




Galén zasvětil skoro celý svůj život dětem a mládeži, především podpoře klubové činnosti. V časopise abc mladých techniků a přírodovědců jako redaktor zásadně ovlivnil čtenářské kluby – Raketové posádky a stal se vedoucím tzv. „Nulté stovky“. V letech 1968 – 69 pracoval jako šéfredaktor časopisu Skaut – Junák. Na to navázal v roce 1990 jako šéfredaktor obnovené legendy – časopisu Mladý hlasatel a opět jako guvernér „Nulté stovky“ klubů Mladého hlasatele Žlutého kvítku (KMH ŽK). Žlutý kvítek hrál v Galénově životě podstatnou roli. Stal se jeho velkým propagátorem. Spolu s ním propagoval i velkou pedagogickou hru Březový lístek, Pět Pé a přátelství rozrůzněných.

 

Právě na ideji přátelství rozrůzněných je založena Duha – sdružení dětí a mládeže pro přírodu, sport a recesi. Galén je jedním z duchovních otců Duhy a spoluzaložil ji jako první dětskou organizaci mimo Socialistický svaz mládeže již krátce po „sametové revoluci“ v listopadu 1989. Galén byl i šéfredaktorem časopisu Duhová planeta, který nahradil Mladého hlasatele. Z odkazu Galénových myšlenek čerpáme dodnes a jsou stále velmi živé. Galén byl i spoluautorem a velikým propagátorem Březového lístku – ocenění pro nadšence, kteří dlouhodobě a nezištně pracují ve prospěch dětí a mládeže.

 

Galénův pohřeb proběhl v kruhu rodinném. Jeho dcera Dobromila Titlová zve všechny Duháky na poslední rozloučení se svým tatínkem. Uskuteční se v dubnu při ukládání popela do rodinné hrobky Šimáňových na pražském Vinohradském hřbitově. O přesném termínu nás bude včas informovat.

 

Tvoje myšlenky a ideály v nás, Galéne, zůstávají stále živé a aktuální. Děkujeme Ti!

 

Galéne, sbohem.

 

Radan Kukal, viceprezident Duhy


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist