sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Jak nám vál vítr do plachet

Napsal Radek Hrachovec dne 10.dubna 2013

Vysoký ošlehaný námořník v černém kabátu a s dlouhým mečem vráží do krčmy, kde u hrnků posedávají nejrůznější existence z celého přístavu. Posune si kapitánský klobouk do týla a pak hlasitě zvolá: „Šenkýři, pití pro všechny, tuhle rundu platím já! Hledám posádku na svou loď, vydejte se se mnou nejen za dobrodružstvím, ale i pro převeliký poklad!“ Tak začala další víkendová akce pro mládež, kterou 5. – 7. 4. pořádala Duha Velké Medvědice v rámci projektu Get up! v Zábřehu.




V pátek večer nás kapitán naverboval do posádky, a hned rozdával první úkoly pro pravé piráty – přeprat nejstatnějšího siláka, nalodit se s celou posádkou na polorozpadlý koráb a propašovat co nejvíce rumu přes celý dům. Kdo byl dopaden, musel všechen svůj pašovaný rum do poslední kapky vypít! Sice to byl jen čaj s příchutí, ale ledaskdo si už podruhé přišel jen pro trošičku, místo plné skleničky. Jakmile na náš koráb padla tma, vysílali jsme pomocí morseovky zprávu našim kamarádům na lodi, jestli je bezpečné přejet s pašovaným nákladem zpět na koráb.

V sobotu někteří piráti začali rozcvičkou, jiní jen líně přihlíželi z tepla své kajuty a povzbuzovali. Po snídani jsme se rozloučili s pirátským vedením Malé lišky, jehož členové se na nás přijeli podívat, a šli jsme si po své práci na lodi–třeba vázat lana. To už se na obzoru objevily obchodní lodě, tak jsme je zahákovali a vyrabovali. Nu, kořist nebyla nic moc, stěží to vystačilo k obědu.

Po obědě jsme si udělali krátký výlet po místních sedmi mořích, totiž zábřežském rybníce. Procházka nás osvěžila, v přístavu jsme nakoupili nové zásoby, což bohužel ale příliš nepomohlo při léčbě kurdějí. Víc jak hodinu jsme všichni chodili slepí, hledali kapitánovi budík, pak záškodníka s tajnými zásobami a nakonec Démant vidění, čaromocný kámen, který nám vrátil zrak.

Byla neděle, a poklad pořád nikde. Kapitán nás vzal ven na průzkum, a nakonec přišel se zprávou, že se našla tajemná zakódovaná mapa k pokladu. Skoro dvě hodiny nám trvalo dát mapu dohromady a poklad najít, ale nakonec se povedlo a všichni piráti se podělili o kořist rovným dílem.

Tak skončila nejen vítězná výprava za pokladem, ale i druhý víkend v rámci projektu Get up!, který je určen pro mládež ve věku 12 – 15 let. Cílem projektu je prostřednictvím her a motivačních aktivit v přírodě naučit mládež lepší spolupráci ve skupině, objevit své skryté přednosti a pochopit, že lidé jsou sice různí, ale s každým se dá vyjít. Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika (http://nadacevodafone.cz/). Fotky z akce najdete zde.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist