sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tuka Dlažka podvanácté

Napsal Jaroslav "Mussur" Biolek, Duha klub Dlažka dne 6.listopadu 2013

Tuka Dlažka proběhla letos již podvanácté! Tato super akce splňující ty nejnáročnější požadavky akční mládeže a současně zahrnující všechny prvky toho pravého neformálního vzdělávání letos proběhla na základně Dlažky v Rajnochovicích. Letos za neskutečného – takřka letního – počasí. A poprvé ne pod mým vedením, ale pod vedením perfektně odchovaných mladých vedoucích (a dlouhodobých odchovanců víkendu Tukanů). Všichni a to jak Samec, tak Majlinka, Vláďa Biolek, Michal Novosad, Radka odvedli super práci. Vše za doprovodu skvělých výtvorů kuchařky Vlaďky. Stejně tak vypomohli i návštěvníci Michal Mrnuštík a Zbyněk Kracík.




Tuka Dlažka se opravdu mimořádně vyvedla. Což usuzuji jednak z atmosféry závěrečných dvou dnů, kdy jsem se připojil k vedoucím, tak i z ohlasů po akci.  Opravdu jsem ihned po příchodu ucítil tu správnou týmovou atmosféru. Převládaly hravé příchutě, kamarádskost i zdravé hecování. Jsem rád, že se tato atmosféra vsákla i do mne. A že mezi touto třicítkou „Tukanů“ nebyl nikdo, kdo by nezapadl. V drtivé většině zde byli naši praktikanti či začínající vedoucí, takže tato šesti denní dílna a nalejvárna skvělých programových nápadů byla akceptována všema deseti. Hry a soutěže, hádanky i testy, vzorový výlet, noční hry, taneční večer, sporty i kytara a zpěv, stolní hry i debaty, brigáda i poznání – tak nějak si představuji ideální akci pro mládež.  Akční akci s prvky zábavy směřující do nitra těchto mladých osobností, které pak toto vše budou rozsévat dále.

Takže díky všem za „Tuka“ akci.

Mussur

PS: Proč Tuka, Tukani a Tukanky? Kdysi dávno jsme měli tábor Tuka ostrovy (skvělý Džerryho nápad). A pak jsme pružně navázali akcemi dalšími a Tuka Dlažka vykrystalizovala jako následník číslo jedna. A tukan je navíc nádherný pták s tvrdým zobákem – silná, ale i obětavá osobnost, která ví, co chce. A to naši účastníci splňují také. Tuka!

 

 

tuka.JPG–velky

 

Tuka Dlažka

Nastává čas podzimních prázdnin a jako správní Dlažkaři nebudeme sedět doma. V hojném počtu (třicítka účastníků a vedoucích) jsme se sešli za ideálního počasí (takřka letního)  na naší rajnochovické základně na Tuka Dlažce. Program byl velmi pestrý, hry, sporty, ale hlavně zábava a plno smíchu–to čekalo na všechny, kteří přijeli.

Začínalo se v pátek odpoledne. Na zahájení byla připravená hra, kdy všichni museli přijít na to, kde že to vlastně spí, ale aby to nebylo tak lehké, tato informace byla zašifrována. Ale Dlažkaři jsou chytří, takže žádné velké problémy s tým nebyly. Někdo se znal dobře, někteří míň, přichází čas na seznamovací hry. Sobota byla krásně slunečná, a proto nebudeme sedět uvnitř a rychle ven, odpoledne se konal velký závod kluzáků, při kterém někteří došli názoru, že mít krásný a obrovský kluzák je v úzkém prostoru nevýhodou. Večer byl ve znamení kasina, karetní hry, ale i jiné. Nastává neděle, a co nás vedoucí napadlo? Jít se podívat na východ slunce, takže hezky o půl šesté ráno vstávat. Z výletu na Troják se nakonec stal výlet na Hostýn. Vyzkoušeli jsme si stopovat autobus, kdo by nám taky nezastavil, když vidí skoro 30 lidí. J Taneční večer, řeknu Vám, to bylo něco! Tance latinskoamerické, ale i klasické. Ti, kteří měli taneční za sebou, si to rádi zopakovali a ostatní aspoň zjistili, co je v blízké době čeká. Užili jsme si ho všichni, jak nejlépe šlo. S pondělím přichází práce – brigáda na zkrášlení základny.  A výplata? Přece oběd, který byl opravdu hojný. Odpoledne přineslo ringo turnaj, když se hraje za šera, tak se to ještě dá, ale ve tmě? Opravdu to nejde chytat! Přichází úterý, závod s žebříky, softbal a mnohem víc, vzpomínkový večer na založení naší republiky a následující lampionový průvod, závěrečný večer u netradičních společenských her, zakončení... Poslední večer byl více než parádní.

Zážitků máme všichni spoustu, ať už z her, výletů, je toho spousta. Nastala středa, takže se musíme rozloučit, nikomu se moc domů nechtělo, ale nic jsme s tím nenadělali. Jistě se všichni ještě někde sejdeme.

Michal Novosad

 

tuka dl.JPG–velky

Tuka Dlažka

Letošní Tuka bylo opravdu legendární. Účastníků byla spousta a počasí nádherné. Na začátku si museli rozluštit, kde budou spát a potom v Ubongu bojovat o své věci.

V sobotu proběhl galaktický závod kluzáků a večerní kasíno. Další den jsme si ráno zašli na východ slunce na Troják a z něho si udělali dlouhou procházku až na Hostýn.

Program ve velkém pokračoval až do konce–Dlažkaball, taneční večírek, volba Miss a Missáka, ringo turnaj, hry účastníků, kytarový večer, ale také softbal, hry v místnosti a spousta dalšího. Úžasní účastníci a skvělá kuchyně. Snad to tak bude i příští rok.

Majlinka

tuka dla.JPG–velky

 

Tuka vzpomínka

Jako každý rok na Tuka Dlažce, tak i letos proběhl vzpomínkový večer na naše předky, zakladatele republiky. Na 95. výročí založení Československa. Úvodní nástup s lampióny byl spojen se skupinovým focením. Poté celá Tuka grupa se uzavřela do kruhu a zapěla naší krásnou hymnu. A to na celé večerní Rajnošky. A pak následoval klasický lampiónový průvod s pochodovými i pohodovými písněmi. To vše proběhlo na Tuka Dlažce za účasti takřka třicítky účastníků a vedoucích. Díky všem. Tuka!                     Mussur

tuka dlaz.JPG–velky

 

Tuka ohlas

Díky za fotky ... jsou naprosto POMPÉZNÍ... když jsem jel na Tuka netušil jsem jak moc si to užiju. Pochvala vedoucím a MUSSUROVI J

Marek Mynář

tuka dlazk.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist