sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Ekologický festival ve Švýcarsku a setkání s Indiány

Napsala Anna Polášková, workcampy dne 17.prosince 2013

19 dní plných nevšedních okamžiků, nečekaných situací zapříčiněných mezinárodní rozdílností (španělskou, japonskou, indonéskou, holandskou, ukrajinskou, indiánskou, českou a tou švýcarskou), mnoho momentů štěstí, minut mohutného upřímného smíchu a překvapení – přesně takový pro mě byl workcamp ve Švýcarsku!

V první části jsme pomáhali s přípravou hudebního festivalu Spitzen-open air v krásné odlehlé krajině. Zatloukali jsme kůly, schovávali kabely do země, tahali plachty, věšeli světélka, roznášeli stoly aj. Když už byl festival v plném proudu, pomáhali jsme v kuchyni s občerstvováním hladových návštěvníků. Občas jsme také zaběhli do baru pro osvěžení všeho druhu (které pro nás bylo zadarmo a které se pyšnilo bio kvalitou–stejně jako vše ostatní). Od baru jsme se přesouvali před podium, odkud jsme nasávali skvělou atmosféru festivalu. Rozesmátí lidé, praskající oheň, svítící světélka, rozmanitá hudba (nejvíce mě zaujala holka z Ghany–OY a kluci z Íránu–Langtunes). Přes den jsme se zúčastnili fotbalového turnaje, zahráli si frisbee, vydechli, oddechli a vrhli se zpět do kuchyně.

 

V druhé části jsme bydleli v krásném starém mlýně, který patřil antroposofickému profesorovi z Dachau. Bydleli jsme u jeho nájemníků, přistěhovalých Holanďanů, kteří se živili pečením chleba a prodejem 32 druhů oliv na trzích. Pomáhali jsme jim v pekárně, recyklovali jsme dřevěné palety, pracovali na zahradě. V neděli jsme měli možnost zúčastnit se ceremonie Indiánů z Dakoty (Lakotů)–Sweatlodge, neboť naši hostitelé vyznávali toto prastaré indiánské učení se silným důrazem na Matku Zemi. Dokonce jsme byli poctěni návštěvou jejich indiánské přítelkyně, která cestuje po Evropě, a jak sama říká „bojuje za práva svých dětí, vnuků a pravnuků". 

Zážitky to byly rozhodně nevšední, ale jistojistě to stálo za to! 

Anna Polášková


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist