sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duhové Vánoce podesáté

Napsal Vladislav Sobol dne 16.listopadu 2006

Malý reportážní návrat k jedné z nejkrásnějších vánočních akcí roku DUHOVÉ VÁNOCE PODESÁTÉ. Vánoční prázdniny s Duhou na horách prožilo 40 dětí z dětských domovů.

Správná pětka je parta kamarádů z dětských domovů. Zažívají společná dobrodružství na táborech i víkendových výpravách. Setkávají se během roku tak často, že se „pětka“ stala jejich druhým – a mnohdy prvním – domovem. A tak není divu, že chtějí společně strávit i Vánoce. Letos se sešli se svými kamarády vedoucími a jejich rodinami na pětidenní vánoční akci v turistické ubytovně Domu dětí a mládeže Jablunkov, v beskydské osadě Jasení.

Sníh napadl hned první den akce, a tak o zábavu bylo postaráno. Kromě bobování a legendárního fotbálku na sněhu bylo hlavní náplní prvních tří dní společné pečení cukroví, smažení kaprů a řízků, výroba bramborového salátu, zdobení stromečku.

A pak nadešel dlouho očekávaný Štědrý večer. Pod stromečkem se blýskaly více než dvě stovky dárků, které byly pořízeny z vánoční sbírky Stromeček – Zámeček, i několik dalších, které si děti daly samy mezi sebou nebo které vyrobily svým vedoucím. Po večeři, přípitku a koledách začalo jejich rozbalování. Martin z Litovle jásal nad vytouženým CD přehrávačem. Andrejka z Dubové dostala foťák, protože často jezdí se sborem do světa a ráda by si své zážitky uschovala. Rosťa z Fulneka našel pod stromečkem floorbalovou hokejku, Martin z Příbora CD mechaniku do svého počítače a nejmenší šestiletá Kristýnka panenku… A každý samozřejmě i něco navíc – kazety, CDčka, kosmetiku, hodinky, knížku.

Protože letos se „Duhové Vánoce“ uskutečnily už desátým rokem, byl hned na následující den přichystán slavnostní „Duhový Silvestr“ – den plný her a soutěží se závěrečnou diskotékou a ohňostrojem, při kterém si všichni popřáli, aby se společně co nejčastěji setkávali i příští rok. A pak společně odešli do lesa vyzdobit vlastnoručně upečeným cukrovím vánoční stromeček i pro ptáčky.

Akce se zúčastnily děti z dětských domovů z Litovle, Příbora, Dubové, Fulneka a Humpolce, z výchovného ústavu ve Vidnavě a odchovanci DD Humpolec, Volyně a DVÚ Těrlicko. Pořadatelem bylo občanské sdružení Duha – Psohlavci.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist