sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Jděte k čertu

Napsal Petr Glajc, Duha Alternativní zóna dne 15.prosince 2014

Opravdu takhle jsme nazvali nedělní výlet 7. 12. po obvyklém čertovském řádění. Cílem našeho pěšího putování byly další dvě nové sochy místního sochaře Michala Olšiaka. Tento výtvarník obohatil nejen naši Vysočinu řadou betonových výtvarných děl s převážně fantazijními motivy zasazených přímo v přírodě nebo v obcích.




http://www.zdarns.estranky.cz/clanky/sochy-michala-olsiaka.html

Vybrali jsme si sochu bájného orlolva Gryfa v obci Pohled a sochu čerta v Chotěboři.  Jedenadvacet odvážlivců včetně rodičů se vypravilo nejprve vlakem do Pohledu, kde jsme se potkali se skupinou našich teenagerů, kteří strávili sobotní odpoledne a noc na táborovém srubu v Železných Horkách. Tahle skupinka připravila pro své menší kamarády plížící hru, jejímž cílem bylo v naprosté tichosti se připlížit k soše Gryfa, kde „spal“ strážce sladkého pokladu. Jestliže se někdo choval hlučně, strážce na něj ukázal a ten se musel vykoupit počítáním do dvaceti. Ostatní zatím čile nabírali sladkosti z pokladu. S plnými kapsami jsme se společně vydali na daleký pochod krásnou podzimní přírodou.

 

cert1.jpg–velky

Když jsme byli asi v polovině, mohl si každý zvolit, jestli zbytek trasy dojede vlakem, nebo dojde rychlou chůzí. Někteří menší a netrénovaní turisté zvolili raději pohodlí vláčku, většina však došla až do konce – k Čertovu stolku. Výtvarné dílo obřího čerta zaujme nejen děti, ale i dospěláky. Když jsme se seznámili i s místní pověstí, jak poustevník přelstil škodolibého čerta, každý z nás „daroval“ něco na čertovský stolek. Nakonec si každý mohl odnést dárek podle své libosti. To už se ale začalo rychle stmívat, tak jsme nasedli na vláček a ujížděli krásně prochození k vyhřátým domovům.

Více fotografií na https://picasaweb.google.com/brezoleum

 

Za Duhu AZ sepsal Big Petr Glajc

 

 

cert2.jpg–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist