sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Pětadvacet dětí z dětských domovů tráví Vánoce v Budišovicích

Napsal ČTK dne 12.ledna 2015

Opava 23. prosince (ČTK) - Pětadvacet dětí ze šesti dětských domovů Moravskoslezského, Zlínského a Středočeského kraje tráví od pondělí společně Vánoce v Budišovicích na Opavsku. Tradiční akce nazvaná Duhové Vánoce má navodit rodinnou atmosféru. Děti tak nečekají jen pohádky a hraní her. Všichni se musí zapojit i do vánočních příprav. ČTK to za organizátory řekl Vladislav Sobol z občanského sdružení Duha Zámeček.




Šestnáctiletá Anežka z Dětského domova Radkov Dubová takto Vánoce tráví už počtvrté. "Jezdím sem moc ráda. S rodiči nejsem vůbec v kontaktu. Od 12 let domů nejezdím. Kdyby nebyly Duhové Vánoce, musela bych svátky trávit v dětském domově," svěřila se dnes ČTK. Nejvíce se vždy těší na kamarády, ale i na to, že může pomáhat. "Jsem ráda v kuchyni. Pomáhám při vaření, ale i třeba s úklidem," doplnila.  Na každého účastníka akce čekají dárky. "Na rozdíl o jiných komerčních sbírek neplníme bezmyšlenkovitě jen přání dětí. Vybíráme pro ně dárky, které odpovídají jejich zálibám. Vycházíme z toho, jak děti sami známe i z doporučení jejich vychovatelů," vysvětlil Sobol. Pro každého bude připraveno hned několik dárků. "Celkem budeme muset vytvořit 140 balíčků," doplnil. Anežka žádné tajné přání nemá. "Ani nevím, co bych chtěla. Pro mě je nejhezčí dárek už to, že tady můžu být," tvrdí.

Společné Vánoce mají mít rodinnou atmosféru. Vedoucí proto pro děti připravili téměř nekonečný proud pohádek a filmů. Společně vyrazí do akvaparku. Budou sportovat i hrát hry. Děti se ale musejí také zapojit do příprav štědrovečerní večeře. "Pomáhají zdobit stromeček. V kuchyni pak pomáhají se salátem i se smažením řízků," řekl Sobol.  První svátek vánoční pak už všichni stráví v poklidném tempu. Sledují televizi, hrají hry a povídají si. Nečeká je žádný oficiálním program. "Tábor se změní v rodinu. Vládne pohoda. Chceme, aby si svátky užili v klidu a pohodě, než se vrátí zpátky do dětských domovů," vysvětlil Sobol.  Duhové Vánoce Sobol a jeho sdružení Duha Zámeček organizuje už 20 let. Dětem bez rodin se ale věnuje celoročně. "Naším krédem je, že nechceme dětem dávat dárky, ale zážitky. Pro ně je důležité, aby se o sebe dokázaly postarat, měly ve škole dobré známky," řekl Sobol s tím, že toto krédo porušuje vždy při vánočním setkání, kdy dárky dětem dávají.

 

Fotografie pořízeny Duhou Zámeček

zam2.jpg–velky

zam3.jpg–velky

zam4.jpg–velky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zam5.jpg–velky

 

zam6.jpg–velky

zam7.jpg–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist