sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duhový geocaching a jeho přínos dužinám

Napsala Martina Tietzová dne 15.prosince 2014

Duhový gecaching byla zajímavá hra, které se zúčastnilo celkem 14 dužin.V první fázi projektu se vedoucí dužin seznámili s moderním zařízením GPS Garmin Oregon Pro life time a podnikali s dětmi výjezdy za skrýšemi  po celé České republice. V rámci výjezdů se děti učily manipulaci s GPS a poznávaly blíže rozmanité lokality skrýší. V každé skrýší čekal na nálezce úkol zadaný formou QR kódu, při jehož plnění se děti interaktivní formou seznamovaly se specifiky dané oblasti z přírodního nebo historického hlediska.




V druhé fázi projektu se dužiny staly spolutvůrci hry a sami začaly zakládat duhové skrýše. Celkový počet skrýší dosáhl rekordního počtu 42–Informace o nich byly průběžně publikovány na webových stránkách www.jitkduhu.cz. Zde taktéž dužiny sdílely zážitky z výprav a doporučení pro ostatní účastníky. I po ukončení projektu budou webové stránky k dispozici a zájemci ze stran všech dužin Duhy se mohou za skrýšemi vypravit. Dále díky projektu vznikla nová příručka pro vedoucí „ Práce s GPS v oddíle“ , usnadňující osvojování si manipulaci s GPS a současně přináší inspiraci pro širší využití GPS v oddíle v rámci výprav a táborů.

Projekt umožnil dužinám se podívat do vzdálených koutů České republiky. Bez účasti na projektu by mnozí účastníci znali daleké kraje a přírodní zajímavosti jen učebnic zeměpisu. Projekt obohatil účastníky o nové zážitky, přinesl bohaté zkušenosti s moderní technikou, posílil povědomí o životním prostředí a v neposlední řadě posílil a mnohdy navázal novou spolupráci dužin, které se předtím ani neznaly. Metodika i GPS budou k dispozici v kanceláři Duhy pro všechny dužiny, které si je mohou zapůjčit pro školní rok, či na letní tábory

Projekt realizovaný v rámci   KA 06 OPVK CZ.1.07/1.2.00/27.0056


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist